Γερμανία: Η Μπέρμπελ Μπας εξελέγη νέα πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής

Στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, η Μπέρμπελ Μπας εξελέγη με 576 ψήφους υπέρ σε σύνολο 724 ψηφισάντων μελών της Bundestag, εκ των οποίων το 34,7% είναι γυναίκες.

by Times Newsroom 1

Νέα πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής εξελέγη σήμερα η 53χρονη Μπέρμπελ Μπας, διαδεχόμενη τον 79χρονο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, η Μπέρμπελ Μπας εξελέγη με 576 ψήφους υπέρ σε σύνολο 724 ψηφισάντων μελών της Bundestag, εκ των οποίων το 34,7% είναι γυναίκες. Ενενήντα βουλευτές ψήφισαν κατά και 58 απείχαν.

Η νέα πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής κατάγεται από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και είναι βουλευτής από το 2009 και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν αναπληρώτρια επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD.

Η Μπας είναι η τρίτη γυναίκα που εκλέγεται στο δεύτερο υψηλότερο αξίωμα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας , μετά την Αννμαρί Ρένγκερ (SPD) και τη Ρίτα Σίσμουθ (CDU) .

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Μπέρμπελ Μπας υποσχέθηκε ότι θα είναι «η πρόεδρος όλων των βουλευτών».

Τόνισε επίσης ότι «οι πολιτικοί πρέπει να επιζητούν το διάλογο με τους πολίτες και να ακούνε τα αιτήματά τους». Όπως είπε μάλιστα, οι βουλευτές δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από περίπλοκες φράσεις και διατυπώσεις, αλλά να μιλούν μια γλώσσα κατανοητή από όλους. «Η πολιτική είναι καλή μόνο αν είναι και κατανοητή», τόνισε χαρακτηριστικά

Η νέα Bundestag έχει 736 μέλη – τα περισσότερα στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά, εξελέγησαν στη νέα 279 μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο προεδρείο αναμένεται να απαρτίζεται κατά συντριπτική πλειοψηφία από γυναίκες, καθώς μόνο το AfD προτείνει δύο άντρες για τη θέση των αντιπροέδρων.

Γερμανία

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή