Γερμανία: Ο Κόνραντ Αντενάουερ κατασκόπευε επί μια δεκαετία το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα

Ήταν ο πρώτος καγκελάριος μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

by Times Newsroom

ΟΚόνραντ Αντενάουερ, ο πρώτος καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατασκόπευε επί μια δεκαετία τους πολιτικούς αντιπάλους του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, υποστήριξε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, καγκελάριος από το 1949 μέχρι το 1963, ενημερωνόταν από δύο πληροφοριοδότες, ο ένας εκ των οποίων είχε διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Τα άτομα αυτά ήταν «κοντά» στην ηγετική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύφθηκαν από την έρευνα του ιστορικού Κλάους Ντίτμαρ Χένκε, ο οποίος αναδίφησε στα αρχεία του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ.

Έχοντας την έμμονη ιδέα ότι κομμουνιστές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα μπορούσαν να διεισδύσουν στην πολιτική ζωή της Δυτικής Γερμανίας, ο καγκελάριος φρόντισε να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 500 εμπιστευτικές αναφορές της ηγεσίας του SPD, όπου καταγράφονταν η στρατηγική και οι αποφάσεις του κόμματος. Κάποιες φορές λάμβανε τις αναφορές ακόμη και την ημέρα που συντάσσονταν.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ο Αντενάουερ κατασκόπευε πολιτικούς, όπως τον μετέπειτα καγκελάριο, Σοσιαλδημοκράτη Βίλι Μπραντ, ενώ συνέλεγε και επιβαρυντικές πληροφορίες για ορισμένους από αυτούς. Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι είχε στοχοθετηθεί το ίδιο το κόμμα.

Ο Αντενάουερ πέθανε το 1967 και θεωρείται ο «πατέρας» της σύγχρονης Γερμανίας και ένας από τους πρωτοπόρους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή