Γερμανία: Παραμένουν πρώτοι με διαφορά από τους Πράσινους οι Χριστιανοδημοκράτες

by Times Newsroom 1

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa η οποία διεξήχθη για λογαριασμό των δικτύων ο RTL και n-tv και δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει τα ποσοστά των κομμάτων να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα σε σύγκριση με ανάλογη έρευνα την προηγούμενη εβδομάδα:

Πρώτοι με διαφορά από τους Πράσινους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU / CSU). Κυβέρνηση (συνασπισμού) θα μπορούσε να σχηματισθεί μόνο υπό την ηγεσία τους. Σταθεροί οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και η Αριστερά (Die Linke). Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) κερδίζει μία ποσοστιαία μονάδα και το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) χάνει μία ποσοστιαία μονάδα.

Αναλυτικότερα: Το ποσοστό του Xριστιανοδημοκρατικού και του (βαυαρικού) Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CDU / CSU) ανέρχεται στο 30%, των Πρασίνων στο 19%, του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) στο 15%, του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) στο 12%, του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στο 9% και της Αριστεράς (Die Linke) στο 7%, ενώ το ποσοστό άλλων κομμάτων ανέρχεται συνολικά στο 8%.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, είναι δυνατές μόνο δύο κυβερνητικές συμμαχίες, και οι δύο υπό την ηγεσία των συντηρητικών (CDU/CSU): είτε μόνο με τους Πράσινους, είτε μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία, δέχεται επίθεση τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των φερομένων ανακριβειών στο βιογραφικό της και της φερόμενης αντιγραφής αποσπασμάτων από άλλους συγγραφείς σε ένα βιβλίο της. Ως εκ τούτου, ορισμένοι αναρωτιούνται εάν η Μπέρμποκ θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον επίσης συμπρόεδρο του κόμματός της, τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ως υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ο Χάμπεκ προηγείται δημοσκοπικά της Μπέρμποκ, χωρίς όμως αυτό να δίνει και ώθηση στο κόμμα συνολικά.

Επίσης, εάν οι Γερμανοί μπορούσαν να επιλέξουν καγκελάριο απευθείας, τον κοινό υποψήφιο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ θα ψήφιζε το 25%, την Μπέρμποκ το 19% και τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Όλαφ Σολτς το 16%. Το 40% δεν θα επέλεγε κανένα από τους τρεις.

Εάν η Μπέρμποκ αντικατασταθεί από τον Χάμπεκ, τότε το 24% θα επέλεγε τον Λάσετ, επίσης το 24% τον Χάμπεκ και το 14% τον Σολτς. Και πάλι το 38% δεν θα επέλεγε κανένα από τους τρεις. Ο Χάμπεκ θα ελάμβανε δηλαδή πέντε ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από την Μπέρμποκ.

Ιδίως πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς και οι υποστηρικτές του SPD και της Αριστεράς θα προτιμούσαν να ψηφίσουν τον Χάμπεκ παρά την Μπέρμποκ. Μεταξύ των υποστηρικτών των Πρασίνων, την Μπέρμποκ θα προτιμούσε το 71%, ενώ τον Χάμπεκ το 75%. Στις γυναίκες και τους ψηφοφόρους μεταξύ 18 έως 29 ετών, και οι δύο είναι σχεδόν ισοδύναμοι.

Πηγές ΑΜΠΕ, RTL, n-tv

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή