Γερμανία: Πόσο απειλεί η νέα ηγεσία του SPD το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού;

by Times Newsroom 1

Το μεγαλύτερο ερώτημα μετά την εκλογή του Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς και της Σάσκια Έσκεν στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας (SPD) είναι εάν θα αποσύρουν το κόμμα από τον μεγάλο συνασπισμό, πυροδοτώντας ίσως ένα προώρο φινάλε στην τελευταία θητεία της Άγκελα Μέρκελ, αλλά και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αμφότεροι ανήκουν στον πιο αριστερό προσανατολισμό του SPD και στους επικριτές του μεγάλου συνασπισμού. Ένα μεγάλο ποσοστό ωστόσο εντός του κόμματος τους στήριξε έναντι του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς και η Κλάρα Γκάιβιτς, οι οποίοι επιμένουν πάση θυσία να παραμείνει το SPD στην κυβέρνηση με τους Χιστιανοδημοκράτες (CDU).

Η νέα ηγεσία του SPD ζητεί αλλαγή πολιτικής, Η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών όμως, η Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ, κατέστησε αμέσως σαφές ότι η εκλογή της νέας ηγεσίας του SPD δεν αποτελεί επαρκή λόγο για να αλλάξει η συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Οπότε η νέα ηγεσία του SPD πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει σε αυτόν τον συνασπισμό ή όχι» τόνισε μιλώντας στο ZDF.

Σε μία πρώτη ανάγνωση, η πιο ξεκάθαρη λύση θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές δεν δείχνουν τέτοια πρόθεση. Το μεν CDU χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σταθεροποιήσει τη διάδοχη κατάσταση ενώ η νέα ηγεσία του SPD πρέπει να «κλειδώσει» την εξουσία της – προφανώς στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο αρχίζει τις εργασίες του στις 6 Δεκεμβρίου και κατά τη διάρκεια του οποίου θα εγκριθεί η νέα ηγεσία και θα ψηφιστεί πρόταση για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το πιθανότερο συνεπώς, σχολιάζει σε σημείωμά της η Citi, είναι πως ο μεγάλος συνασπισμός θα πάρει παράταση ζωής τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2020. Στο μεταξύ όμως, καθώς το χάσμα CDU – SPD βαθαίνει, η άνοδος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) επιβεβαιώνει ότι κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία, το οποίο όντως βάζει σε κίνδυνο το μέλλον ενός κεντρώου κυβερνητικού συνασπισμού, ανεξάρτητα από το ποιος ή ποια θα βρίσκεται στην καγκελαρία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή