Γερμανία: Θα ξοδέψει συνολικά 465 δισ. δολάρια για την ενεργειακή κρίση

«Η εθνική οικονομία στο σύνολό της βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια απώλεια πλούτου»

by Times Newsroom

Το ιλιγγιώδες ποσό των 465 δισ. δολαρίων θα ξοδέψει συνολικά η Γερμανία για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Τα χρήματα αυτά περιάμβάνουν τέσσερα πακέτα στήριξης της γερμανικής οικονομίας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του Βερολίνου για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις των τελευταίων 9 μηνών, ως συνέπεια της εκτόξευσης των τιμών και του εμπάργκο στην Ρωσία.

«Το πόσο σοβαρή θα είναι και πόσο θα διαρκέσει ενδεχόμενη οικονομική ύφεση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο Michael Groemling του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου.

«Η εθνική οικονομία στο σύνολό της βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια απώλεια πλούτου», συμπλήρωσε.

1,5 δισ. ευρώ την ημέρα

Τα χρήματα που έχουν διατεθεί ή η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστούν, ανέρχονται σε 440 δισεκατομμύρια ευρώ (465 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τους υπολογισμούς, σε μια κίνηση της Γερμανίας με στόχο δύο άξονες: α)την αποφυγή ενδεχόμενων black out, β) να εξασφαλίσει νέες πηγές ενέργειας. .

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1,5 δισ. ευρώ την ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ή το 12% του ΑΕΠ.

Αναγκαστική στροφή σε ακριβότερες αγορές

Η χώρα έχει στραφεί στην ακριβότερη αγορά ενέργειας spot, για να αντικαταστήσει μέρος των χαμένων ρωσικών προμηθειών, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού σε διψήφια νούμερα. Προς το παρόν υπάρχει φως στον ορίζοντα για την ανάπτυξη δύο εναλλακτικών λύσεων ως αντιστάθισμα στα ρωσικά καύσιμα – υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απέχουν ακόμα αρκετά από τα στοχευμένα επίπεδα.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται τώρα σε μια πολύ κρίσιμη φάση, επειδή το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού είναι πιο αβέβαιο από ποτέ», δήλωσε ο Stefan Kooths, αντιπρόεδρος και διευθυντής έρευνας επιχειρηματικών κύκλων και ανάπτυξης στο Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

«Πού βρίσκεται η γερμανική οικονομία; Αν εξετάσουμε τον πληθωρισμό των τιμών, έχει υψηλό πυρετό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο τομέας των χημικών

Ο λογαριασμός των εισαγωγών ενέργειας της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά 124 δισ. ευρώ συνολικά φέτος και του χρόνου, από αύξηση 7 δισ. ευρώ για το 2020 και το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου.

Ο τομέας των χημικών προϊόντων της χώρας, ο πιο εκτεθειμένος στην αύξηση του κόστους ενέργειας, αναμένει ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 8,5% το 2022, σύμφωνα με τη βιομηχανική ένωση VCI, η οποία προειδοποιεί για «τεράστιες διαρθρωτικές ρήξεις στο βιομηχανικό τοπίο της Γερμανίας».

Κοντά στα χρήματα που δαπανήθηκαν για την πανδημία

Τα 440 δισ. ευρώ που προορίζονται για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης είναι ήδη κοντά στα περίπου 480 δισεκατομμύρια ευρώ που, σύμφωνα με το IW, έχει δαπανήσει η Γερμανία από το 2020 για να προστατεύσει την οικονομία της από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Τα χρήματα περιλαμβάνουν τέσσερα πακέτα ανακούφισης ύψους 295 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων της διάσωσης της εταιρείας ενέργειας Uniper με 51,5 δισ. ευρώ και ενός πακέτου διάσωσης 14 δισ. ευρώ για τη Sefe, πρώην γνωστή ως Gazprom Germania, έως και 100 δισ. ευρώ σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να διασφαλίσουν τις πωλήσεις τους έναντι αθέτησης πληρωμών και περίπου 10 δισ. ευρώ για υποδομές για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Μέτωπο LNG»

Η Γερμανία δεν διαθέτει δική της υποδομή υγροποιημένου φυσικού αερίου, λόγω της μακροχρόνιας εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, οπότε μόλις τώρα αρχίζει να οικοδομεί τη δυνατότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Προς το παρόν, σχεδιάζει να βασιστεί σε έξι πλωτούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής για να βοηθήσει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ο πρώτος από τους οποίους αναμένεται να λειτουργήσει την Πέμπτη. Τρεις πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία αυτόν τον χειμώνα, ενώ οι υπόλοιποι θα αναπτυχθούν στο τέλος του 2023, αυξάνοντας τη συνολική χωρητικότητα σε τουλάχιστον 29,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Η RWE, η Uniper και η μικρότερη ομότιμη EnBW έχουν δεσμευτεί να καλύψουν τις ποσότητες για να διασφαλίσουν ότι οι τερματικοί σταθμοί θα λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ασαφές από πού θα προέλθουν οι ποσότητες.

Η Γερμανία έχει συνάψει μόνο δύο σταθερές συμφωνίες LNG μετά την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου το καλοκαίρι.

Η πρώτη είναι μια συμφωνία ύψους 1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως μεταξύ της αυστραλιανής Woodside και της Uniper, η οποία έκτοτε έγινε αντικείμενο της μεγαλύτερης εταιρικής διάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη Γερμανία. Η δεύτερη είναι μεταξύ της Abu Dhabi National Oil Company και της RWE και καλύπτει παράδοση 137.000 κυβικών μέτρων τον Δεκέμβριο και απροσδιόριστες περαιτέρω αποστολές το 2023.

Η Uniper και η RWE δήλωσαν ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν περαιτέρω προμήθειες μέσω του χαρτοφυλακίου τους σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η EnBW δήλωσε ότι οι συμβάσεις προμήθειας βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία και ότι αναζητά ευκαιρίες στην αγορά.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή