Γερμανία: «Το 4ο κύμα είναι εδώ με πλήρη ισχύ»

«Ότι η πανδημία τελείωσε, είναι παρεξήγηση», είπε ο Σπαν, κάνοντας μάλιστα την αυτοκριτική του: «Αν οι δηλώσεις που έγιναν από εμένα θα μπορούσαν να εκληφθούν ότι η πανδημία έχει τελειώσει, τότε δεν ήμουν αρκετά σαφής»

by Times Newsroom 1

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κρούει  τον κώδωνα του κινδύνου: «Το 4ο κύμα είναι εδώ με πλήρη ισχύ», προειδοποίησε ο Σπαν  σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου “Robert Koch”, Λόταρ Βίλερ.

«Ότι η πανδημία τελείωσε, είναι παρεξήγηση», είπε ο Σπαν, κάνοντας μάλιστα την αυτοκριτική του: «Αν οι δηλώσεις που έγιναν από εμένα θα μπορούσαν να εκληφθούν ότι η πανδημία έχει τελειώσει, τότε δεν ήμουν αρκετά σαφής», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας.

«Βιώνουμε πανδημία των ανεμβολίαστων», τόνισε ο Σπαν, σημειώνοντας ότι «πολύ λιγότεροι άνθρωποι θα έπρεπε να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ,εάν εμβολιάζονταν περισσότεροι».

Στις αρχές Αυγούστου συμφωνήθηκε ότι όλοι οι Γερμανοί, άνω των 70 ετών και το προσωπικό των γηροκομείων, θα πρέπει να λάβουν Τρίτη δόση, αλλά μόνο δύο εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί από τότε. «Αυτό δεν είναι αρκετό», τόνισε ο Γερμανός υπουργός. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους και τα άτομα που αναρρώνουν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου «Robert Koch» ,Λόταρ Βίλερ ,«αν δεν ληφθούν αντίμετρα τώρα, το τέταρτο κύμα θα φέρει πολλά δεινά».Ο Γερμανός ειδικός ,κάλεσε ξανά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Περίπου 16,2 εκατομμύρια άτομα άνω των 12 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί – συμπεριλαμβανομένων 3,2 εκατομμυρίων πολιτών, άνω των 60 ετών. «Η επιτάχυνση των ενισχυτικών εμβολιασμών είναι επίσης σημαντική», είπε ο Βίλερ ,διότι η ανταποκρισιμότητα στα εμβόλια μπορεί να μειωθεί μετά από μερικούς μήνες ακόμη και με δύο εμβολιασμούς.

«Σε πολύ χειρότερη θέση από ό,τι πριν από ένα χρόνο»

Ο Στέφαν Κλούγκε, διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Επεντορφ,Eppendorf, προειδοποίησε μάλιστα ότι η κατάσταση στη Γερμανία είναι «πολύ χειρότερη από ό,τι πριν ένα χρόνο». Σε συνέντευξή του στην Die Zeit, ο δρ Κλούγκε παραδέχεται μάλιστα ότι «Δεν περιμέναμε ότι η κατάσταση θα ήταν όπως είναι αυτό το φθινόπωρο. Δεν πίστευα ότι εμείς στη Γερμανία θα είχαμε τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού αυτή τη στιγμή. Αυτό με εξέπληξε πραγματικά, και σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Γαλλία – όλες έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού».

Ο Στέφαν Κλούγκε τόνισε επίσης ότι «η μετάλλαξη Δέλτα ματαίωσε αρκετά σχέδιά μας» και ζήτησε τη συνεπή εφαρμογή κρατικών προστατευτικών μέτρων, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται. Ο Γερμανός ειδικός προτείνει μάλιστα να ξεκινήσει μια νέα επικοινωνιακή εκστρατεία υπέρ των εμβολιασμών, με τη συμμετοχή φιλοσόφων, αθλητών και  διασημοτήτων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή