Γερμανικά «χάδια» στην Άγκυρα: «Θέλω την Τουρκία ως ένα σημαντικό, έναν όσο πιο στενό εταίρο γίνεται»

«Η Τουρκία παίζει πολύ σημαντικό, θα έλεγα κεντρικό ρόλο προς το συμφέρον όλης της Δύσης και της ασφάλειας και ειρήνης στην Ευρώπη»

by Times Newsroom

«Αν στην Ευρώπη θέλουμε να συνεχίσουμε ενεργά την πολιτική μας στην Εγγύς, Μ. Ανατολή, στο Ιράν, κλπ. θα μπορούμε να το κάνουμε πιο καλά και πιο αποτελεσματικά με έναν εταίρο ονόματι Τουρκία» σύμφωνα με τον βετεράνο  Γερμανό  διπλωμάτη  Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου η οποία ξεκίνησε σήμερα και στην οποία έχει δηλώσει παρών  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για τον Ίσινγκερ η σημασία της Τουρκίας γεωπολιτικά έχει πολλή μεγάλη βαρύτητα για την ΕΕ. «Είμαι της άποψης ότι παρά τις διαφορές και τις δυσκολίες που ζήσαμε ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, μου είναι προτιμότερο να είναι η Τουρκία ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τις σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, ακόμη κι αν προς το παρόν οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις για διαφορετικούς λόγους συνεχίζουν να έχουν μετατεθεί στο απώτερο μέλλον. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι εάν στην Ευρώπη θέλουμε να συνεχίσουμε ενεργά την πολιτική μας στην Εγγύς, Μ. Ανατολή, στο Ιράν, κλπ. θα μπορούμε να το κάνουμε πιο καλά και πιο αποτελεσματικά με έναν εταίρο ονόματι Τουρκία. Το ίδιο ισχύει για τα δυτικά Βαλκάνια, όπου η Τουρκία διαδραματίζει αξιοπρόσεκτο ρόλο» είπε συγκεκριμένα.

Ο επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου εφιστά την προσοχή στην ΕΕ. «Είναι κλασσικό καθήκον της διπλωματίας να αποδυναμώσουμε τις υπάρχουσες διαφορές απόψεων, πολλές φορές βαθιές διαφορές, ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, την Τουρκία με το μέλος της ΕΕ, Ελλάδα, να τις αμβλύνουμε με διπλωματικά μέσα. Δεν θα ήθελα να πάρει τον δρόμο που ακολούθησε η Βρετανία στην ΕΕ και να πει αντίο. Θέλω την Τουρκία ως ένα σημαντικό, έναν όσο πιο στενό εταίρο γίνεται. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό αυτήν την περίοδο, όσο η ασφάλεια γύρω από την Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία παίζει πολύ σημαντικό, θα έλεγα κεντρικό ρόλο προς το συμφέρον όλης της Δύσης και της ασφάλειας και ειρήνης στην Ευρώπη».

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com