Για μία νέα δημιουργική εποχή στη πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου…

...δεσμεύτηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου Γ. Τουμαζής

by Times Newsroom

​Με τη συνάντησή της με την πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου και επισκέψεις στον καταυλισμό της Άχνας, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου και  στην Αγία Νάπα, η Λίνα Μενδώνη ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο, μέσα σε πολύ θερμό κλίμα συνεργασίας. Η πρόεδρος της Βουλής διατύπωσε στη Λίνα Μενδώνη, την ικανοποίησή της για τη συνεργασία των δύο χωρών στα πολιτιστικά θέματα και την αμέριστη στήριξη της Κυπριακής Βουλής για την πολιτιστική συνεργασία των δυο χωρών, εντός και εκτός Κύπρου. Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην ενδεικνυόμενη  ολιστική αντιμετώπιση του πολιτισμού αλλά και  στις σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν για στενή συνεργασία με σημαντικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες.

Στη συνέχεια, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής, επισκέφθηκαν την Κοινότητα της Άχνας, όπου γίνεται η αναπαράσταση του προσφυγικού καταυλισμού, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά πέμπτης και έκτης τάξης Δημοτικού. Με διαδραστικό τρόπο αναβιώνουν οι  συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Στον καταυλισμό της Άχνας  βρήκαν καταφύγιο περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, ζητώντας προστασία και βοήθεια. Ακολούθως, η Λίνα Μενδώνη, και ο Γιάννης Τουμαζής, μετέβησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια, όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη, και τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου, ο οποίος από τον εξώστη του Κέντρου τους έδειξε την πόλη-φάντασμα.

Στην Αγία Νάπα, η Λίνα Μενδώνη και ο Γιάννης Τουμαζής, ξεναγήθηκαν στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα», στο οποίο φιλοξενείται και εικαστική έκθεση Κυπρίων και Ελλήνων δημιουργών της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας Χρίστο Ζαννέτου και τον Δήμαρχο Αμμοχώστου. Ακολούθως  επισκέφτηκαν το Πάρκο Γλυπτικής και το Μεσαιωνικό Μοναστήρι στην Αγία Νάπα, στο οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αναστήλωσης. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:

«Ευχαριστώ τον φίλο Υφυπουργό Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιάννη Τουμαζή, για την πρόσκληση να επισκεφθώ την Κύπρο. Η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία πορεύονται μαζί και στον τομέα του πολιτισμού. Η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να συστήσει, για πρώτη φορά, Υφυπουργείο Πολιτισμού είναι μια εξαιρετικά σημαντική πολιτική πρωτοβουλία. Έτσι αναγνωρίζεται, κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, η σημαντικότατη συμβολή του πολιτισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου. Ήδη, σε ευρεία σύσκεψη, παρουσία των συνεργατών μας, δημιουργήσαμε τον οδικό χάρτη για τις προσεχείς ενέργειες μας, τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν όλες τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να δημιουργήσουν μια πολιτιστική φυσιογνωμία, στην οποία να αναδεικνύεται η κοινή πολιτιστική μας ταυτότητα, ενώ παράλληλα να δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε αυτό που αναγνωρίζεται διεθνώς, ο πολιτισμός ως ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης, να μπορεί να γίνει κι εδώ πράξη».

Ο Γιάννης Τουμαζής, Υφυπουργός Πολιτισμού δήλωσε τα ακόλουθα: «Εδώ, ανάμεσα σε αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης που ανήκουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου, θα ήθελα να καλωσορίσω, για μια ακόμη φορά, την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη, και να την ευχαριστήσω θερμά για την επίσκεψή της στην Κύπρο. Είναι η πρώτη Υπουργός Πολιτισμού που επισκέπτεται το νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού και αυτό έχει τον δικό του συμβολισμό. Αυτές τις δύο μέρες είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού και με τους συνεργάτες της, ενεργοποιώντας μια δυναμική ανταλλαγή απόψεων και σχεδίων μεταξύ των δύο πλευρών καθώς η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου είναι αυτονόητη. Έχουμε θέσει πάρα πολλούς στόχους, ώστε και η Κύπρος και η Ελλάδα να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν στον πολιτιστικό χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θεωρούμε ότι τόσο η πολιτιστική κληρονομιά, όσο και ο σύγχρονος πολιτισμός, μέσα από μια διαδικασία δημιουργικής ζεύξης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για την περαιτέρω ενεργή παρουσία των χωρών όχι μόνον στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, με τον Υφυπουργό Πολιτισμού Γ. Τουμαζή, στον καταυλισμό της Άχνας

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή