Για στοχοποίηση υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο 12 ΜΚΟ

by Times Newsroom

Για «γενικευμένο πλαίσιο στοχοποίησης οργανώσεων, εργαζομένων και εθελοντών που υπερασπίζονται υποθέσεις ασύλου, καταγγέλλουν σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων, επαναπροωθήσεις ή απλά παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια» σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κάνουν λόγο δώδεκα μη κυβερνητικές οργανώσεις που συγκροτούν την πρωτοβουλία «Καμπάνια για την πρόσβαση στο άσυλο».

Οι οργανώσεις εξέδωσαν ανακοίνωση για την υποστήριξη του Παναγιώτη Δημητρά από την οργάνωση «Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι», ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας Κω με την κατηγορία «ότι συγκρότησε εγκληματική οργάνωση με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Οι οργανώσεις αναφέρουν ότι το περιστατικό με βάση το οποίο κινήθηκε η κατηγορία αφορά την είσοδο στη χώρα αιτούντα άσυλο, ο οποίος «είχε προηγούμενα εμφανισθεί στο BBC σε ρεπορτάζ για επαναπροωθήσεις». Ο Παναγιώτας Δημητράς, συνεχίζει η ανακοίνωση, «έπραξε σύμφωνα με τους σκοπούς της οργάνωσης της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος από το 1993, δηλαδή την υποστήριξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αποστέλλοντας στις αρχές ενημέρωση για την παρουσία αιτούντων άσυλο στο ελληνικό έδαφος, καθώς και για την επιθυμία τους να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου». Εξάλλου ο ίδιος μέσω της οργάνωσης, διευκρινίζεται, «συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες παρακολούθησης της τήρησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου ενώπιον όλων των αρμοδίων οργάνων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι ‘Αρσις, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, το Μωβ, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Equal Rights Beyond Borders και HIAS.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com