Γιατί δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι για γάμο;

by ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ
  • Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Η κοινωνία περιμένει από εμάς να είμαστε όλοι ικανοί για αυτό το ρόλο. Θρησκευτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις ανά τους αιώνες, έχουν καταστήσει το γάμο μία διαδικασία η οποία να θεωρείται απαραίτητο να υπάρξει στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Ακόμα και αν ένας άνθρωπος δεν επιθυμεί να βιώσει αυτή την εμπειρία, είναι σίγουρο πως θα έχει δεχτεί πιέσεις από οικογένεια, φίλους ή κοινωνικά πρέπει στο να παντρευτεί. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά γονείς, θεωρούν πως τα παιδιά τους θα αναβαθμιστούν κοινωνικά ή και εκείνοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν εγγόνια.

Η αλήθεια είναι όμως, πως ακόμα και αν η κοινωνία θεωρεί πως όλοι είμαστε άξιοι στο να αναλάβουμε αυτό τον ρόλο, στην πραγματικότητα δεν είμαστε όλοι ικανοί ή γεννημένοι για να επιτελέσουμε αυτό το σκοπό. Και συνειδητοποιώντας αυτό το γεγονός, μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί τα διαζύγια βρίσκονται σε αύξηση.

Οι λόγοι; Πολλοί και διάφοροι. Μπορούμε να αναφέρουμε συνοπτικά τους σημαντικότερους:

  • Η επιθυμία πολλών ανθρώπων να αφοσιωθούν στην καριέρα τους.
  • Οι οικονομικές δυσκολίες που δυσχεραίνουν την κοινωνική κατάσταση ενός ανθρώπου.
  • Η έλλειψη συντρόφου όπως και υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
  • Διάφορα προβλήματα υγείας.
  • Η πεποίθηση πως ο κόσμος είναι υπερβολικά σκληρός και άδικος για να έρθει ένα παιδί στον κόσμο.
  • Η επιλογή του ανθρώπου να ζει ελεύθερα και η άρνησή του να απαρνηθεί ή να μειώσει την ελευθερία του.
  • Η γενικότερα αρνητική στάση του ανθρώπου για το γάμο.
  • Απλά και μόνο, η άρνηση ενός ανθρώπου να κάνει παιδιά, οικογένεια ή να βιώσει την εμπειρία του γάμου.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καλλιεργήσει μία ιδανική σχέση με τον εαυτό τους. Δεν μπορούν να μεταγγίσουν βαθιά συναισθήματα σε άλλους ανθρώπους ή να αγαπήσουν τόσο ανιδιοτελώς έναν άλλο άνθρωπο. Δεν μπορούν να αναλάβουν μία τόσο σημαντική ευθύνη, δεν επιθυμούν για τον εαυτό τους να αφοσιωθούν σε άλλους ανθρώπους με διαρκή και στέρεα αφοσίωση. Και είναι καλύτερο κάποιος να το αντιλαμβάνεται αυτό από νωρίς, παρά να εξαναγκάζει παιδιά να έρθουν σε ένα δυστυχισμένο περιβάλλον ή και τον ίδιο τον εαυτό του σε εσωτερικό μαρασμό.

Ακόμα και αν ένα άτομο το μετανιώσει, αυτό δεν αναιρεί ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι άνθρωποι για τη ζωή τους: το δικαίωμα της επιλογής. Την ελευθερία του να λέμε όχι σε μία κατάσταση, του να λέμε ναι σε κάτι άλλο ή να αρνούμαστε κάτι όταν κρίνουμε πως δεν είναι κάτι αυτό που επιθυμούμε για εμάς πραγματικά. Και είναι σημαντικό όποιο και αν είναι το τίμημα της επιλογής, να είναι απόρροια δικής μας απόφασης.

Όχι, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για γάμο. Δεν μπορούν όλοι να αναλάβουν ή να σηκώσουν τέτοια ευθύνη. Και αυτό πρέπει να το αποδεχτεί πια η κοινωνία μας.

The following two tabs change content below.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας, αθλήτρια του Taekwondo πολλά χρόνια και λάτρης της φιλοσοφικής σκέψης, προσπαθώ να εξερευνώ μέσα από τα κείμενά μου την ψυχή του ανθρώπου και πώς μπορεί ο κόσμος μας αυτός να γίνει καλύτερος. Έχω πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα, όπως μουσική, θέατρο, κινηματογράφο.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Τελευταία άρθρα απόΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή