Γιατί η Τουρκία αλλάζει το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομά της – «Αντίο Turkey, γεια σου Türkiye»

Το… μπέρδεμα με τη γαλοπούλα και οι στόχοι της κυβέρνησης Ερντογάν

by Times Newsroom

«Αντίο Turkey, γεια σου Türkiye» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του BBC, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία αλλάζει το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομά της. Όπως σημειώνει, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι το νέο όνομα «αντιπροσωπεύει και εκφράζει τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο».

Γιατί όμως η Τουρκία προχωρά σε αυτή την αλλαγή και ζητά πλέον να αποκαλείται Türkiye και όχι Turkey; Και μάλιστα το ανακοίνωσε με μια εκστρατεία στα αγγλικά. Σύμφωνα με ορισμένους, η αλλαγή αυτή γίνεται προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση στα αγγλικά ανάμεσα στη χώρα και τη… γαλοπούλα (επίσης turkey), αλλά και εξαιτίας του ορισμού της λέξης και ως «κάτι που αποτυγχάνει άσχημα», αναφέρει το BBC.

«Η σύνδεση με τη γαλοπούλα ενοχλεί τον Ερντογάν και τους ανθρώπους γύρω του», δηλώνει ο Selim Koru από το Foreign Policy Research Institute. Δεν πρόκειται για έκπληξη δεδομένης της ευαισθησίας της κυβέρνησης Ερντογάν για τον πώς γίνεται αντιληπτή η χώρα αλλά και της αγάπης της για την εθνικιστική ρητορική.

«Ο ισχυρισμός τους είναι ότι η λέξη Türkiye περιλαμβάνει περισσότερο το εσωτερικό πνεύμα της Τουρκίας σε σχέση με την αγγλική λέξη», σημειώνει ο Koru και συνεχίζει: «Αυτό είναι τμήμα της νέας, γεμάτης αυτοπεποίθηση, ισχυρής Τουρκίας – στη φαντασία τους. Θέλουν πραγματικά να δώσουν μια ώθηση για μια νέα Τουρκία στη διεθνή σκηνή και αυτό είναι μέρος αυτού του πακέτου».

Το BBC κάνει λόγο για αναφορές που λένε ότι η Τουρκία αναμένεται να καταχωρήσει το νέο της όνομα στα Ηνωμένα Έθνη μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com