Γιατί μειώνονται τα σπουργίτια στις πόλεις – Σε 40 χρόνια έχει αφανιστεί ο μισός πληθυσμός τους

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο σπιτοσπουργίτης

by Times Newsroom

Δυσάρεστα είναι τα νέα για τα πουλιά της Ευρώπης, καθώς από τα 544 είδη που έχουν καταγραφεί, τα 71 είναι πολύ κοντά στην εξαφάνιση. Ένα από τα πουλιά που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες είναι τα σπουργίτια. Στην Ελλάδα έχουμε 4 διαφορετικά είδη σπουργιτιών, με πιο κοινό τον σπιτοσπουργίτη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, νέα έρευνα της Bird Life International αλλά και των ορνιθολογικών εταιρειών της Βρετανίας και της Τσεχίας έδειξαν ότι ο σπιτοσπουργίτης καταγράφει τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση στην Ευρώπη.

Οι κυριότεροι παράγοντες της εξαφάνισής τους

Μέσα σε 40 χρόνια έχει χαθεί ο μισός πληθυσμός τους, καθώς από τα 494 εκατ. άτομα το 1980 έχουν μείνει 247 εκατ. άτομα σήμερα. Κυριότεροι παράγοντες της μείωσης του πληθυσμού τους είναι η έλλειψη τροφής, η μόλυνση του περιβάλλοντος και ορισμένες ασθένειες των πτηνών.

«Γενικότερα στην Ευρώπη από το 1980 χάθηκαν 600 εκατ. πουλιά. Τα είδη που μειώνονται είναι κυρίως αγροτικά και λιβαδικά είδη. Αυτά επηρεάζονται περισσότερο αλλά και τα είδη που μεταναστεύουν. Τα πουλιά χρειάζονται χώρους για να φωλιάσουν και να τραφούν. Υπάρχουν λιγότεροι φράχτες, υπάρχει εντατικοποίηση των καλλιεργειών και μονοκαλλιέργειες» αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος παρακολούθησης κοινών ειδών πουλιών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Δανάη Πορτόλου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή