Γιατί τσακώνονται μεταξύ τους οι Ταλιμπάν;

by Times Newsroom 1

Μεγάλος καβγάς ξέσπασε μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπάν λίγες ημέρες αφότου σχημάτισαν νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, αναφέρει το BBC επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των μαχητικής ομάδας.

Υποστηρικτές δύο αντίπαλων ομάδων μέσα στον κόλπο των Ταλιμπάν φέρεται να τσακώθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Τα δύο πρόσωπα που διαφώνησαν είναι ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ και ο Χαλίλ ουρ Ραχμάν Χακάνι του δικτύου Χακάνι.

Η μεταξύ τους διαφωνία φαίνεται να επικεντρώνεται σε δύο ζητήματα:

  • στο ποιος έχει προσφέρει τα περισσότερα για να εξασφαλίσουν οι Ταλιμπάν τη νίκη επί των ΗΠΑ
  • και στον τρόπο με τον οποίο μοιράστηκε η εξουσία στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Επίσημα οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν την αντιπαράθεση.

Πώς έγινε γνωστή η διαφωνία

Υπενθυμίζεται ότι η ισλαμιστική μαχητική ομάδα κατέλαβε τον έλεγχο του Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα και έκτοτε κήρυξε τη χώρα «Ισλαμικό Εμιράτο». Το νέο τους προσωρινό υπουργικό συμβούλιο είναι ανδροκρατούμενο και αποτελείται από ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, μερικοί από τους οποίους είναι διαβόητοι για τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η διαμάχη έγινε αντιληπτή μετά την εξαφάνιση του συνιδρυτή των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ.

Σύμφωνα με πηγή των Ταλιμπάν, ο Μπαραντάρ και ο  υπουργός για τους πρόσφυγες και εξέχουσα προσωπικότητα στο μαχητικό δίκτυο Χακάνι , Χαλίλ ουρ Ραχμάν Χακάνι, αντάλλαξαν «βαριά» λόγια ενώ και οι οπαδοί τους τσακώθηκαν μεταξύ τους.

Ανώτερο μέλος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε επίσης ότι τη διαφωνία των δύο ανδρών.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, η διαφωνία πυροδοτήθηκε επειδή ο Μπαραντάρ, ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν είναι ικανοποιημένος για τη δομή της προσωρινής κυβέρνησής τους.

Ποιος θα πιστωθεί την επιτυχία;

Στη βάση της διαμάχης είναι οι διχογνωμίες σχετικά με το ποιος από τους Ταλιμπάν θα πρέπει να πάρει τα εύσημα για τη νίκη τους στο Αφγανιστάν.

Ο Μπαραντάρ φέρεται να πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διπλωματία που διεξάγεται από άτομα σαν αυτόν, ενώ τα μέλη της ομάδας Χακάνι – την οποία διευθύνει μια από τις πιο υψηλές προσωπικότητες των Ταλιμπάν – και οι υποστηρικτές τους λένε ότι επιτεύχθηκε χάρη στους μαχητές.

Ο Μπαραντάρ ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινωνούσε απευθείας με πρόεδρο των ΗΠΑ, έχοντας τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Πριν από αυτό, υπέγραψε τη συμφωνία της Ντόχα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων για λογαριασμό των Ταλιμπάν.

Από την άλλη το ισχυρό δίκτυο Χακάνι συνδέεται με μερικές από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα στο Αφγανιστάν κατά των αφγανικών δυνάμεων και των δυτικών συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο ηγέτης τους είναι υπουργός Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση.

Οι φήμες για το ρήγμα διαδόθηκαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν ο Μπαραντάρ , ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα των Ταλιμπάν, σταμάτησε τις δημόσιες εμφανίσεις με αποτέλεσμα πολλούς να εικάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει πεθάνει.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή