Γιώργος Σκιάνης: Χαριτωμένε Χάρε

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΑΝΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΑΝΗΣ

Χαριτωμένε Χάρε

Πελάαατες μου! Ειλικρινά τώρα, ο μόνος άνθρωπος που δεν ήθελα να τον πάρω αγώγι. Ο σπανιότατος καλός άνθρωπος. Γιατί έχω απαυδήσει με το είδος σας. Ούτε τον εαυτό σας δεν ξέρετε ν’ αγαπήσετε. Τι σας φταίει ο Χάρος; Τον έχετε συλλάβει με τη νοσηρή σας φαντασία άλλοτε σαν ανθρώπινο σκελετό και άλλοτε σαν άνθρωπο κακό, άσχημο και τρομερό. Και τούχετε φορέσει μαύρα, καλογερίστικα ρούχα, λες και ο Χάρος έχει το φριχτό γούστο σας. Ποιος ήταν εκείνος ο εξυπνάκιας ο αρχαίος σας που είπε τη μεγάλη σαχλαμάρα «πάντων χρημάτων μέτρον Άνθρωπος»; Ανεξάρτητα από το τι εννοούσε, εγώ κι εσείς το καταλάβαμε όπως εφαρμόστηκε: εσείς αποφασίζετε σ’ αυτή την Πλάση τι είναι καλό και τι δεν είναι και καλό είναι ότι σας συμφέρει. Γι αυτό τα έχετε γαμήσει όλα – για να γίνω και λίγο αισχρός σαν κι εσάς που τα πάντα γυρνάνε γύρω από το γενετήσιο ένστικτο : βρισιές, κατάρες, ακόμη και φιλικές προσφωνήσεις. Αλλά ούτε στο γαμήσι βρίσκετε παρηγοριά και όλα στη ζωή σας φταίνε. Η ζωή σας φταίει και όχι ο θάνατος. Γαμώ τη ζωή μου λέτε, όχι γαμώ τον θάνατό μου ή γαμώ τον Χάρο μου. Βέβαια τα άλλα ζωντανά, ζώα, φυτά τα στέλνετε στο Χάρο χωρίς ενδοιασμό και κυρίως χωρίς ενδοιασμό, με φριχτή σκληρότητα και με μίσος ξαποστέλνετε τους ομοίους σας, τους ανθρώπους, ενίοτε και τον εαυτό σας τον ίδιο. Είμαι φουρκισμένος αλλά να πάρω μιαν ανάσα.

Οι εξαιρέσεις που λέμε. Είπαμε για τον Βέγγο, να πούμε και για το άλλο καλό γεροντάκι, τον Σαραμάγκου που με παρουσιάζει γυναίκα – άλλωστε στη γλώσσα του η λέξη θάνατος είναι γένους θηλυκού – και αποδεικνύει με ατράνταχτα επιχειρήματα ότι αν κάνει στάση εργασίας ο Χάρος την έχετε βάψει. Σωστός ο Σαραμάγκου αν και δε με έχει δει καταπρόσωπο ούτε θα με δει ποτέ. Δε λέω ότι δεν θα τον πάρω, δε μπορώ να κάνω τέτοιες εξαιρέσεις αλλά ούτε μου το ζήτησε κι αυτός γιατί είναι σοβαρός και ευγενής σαν τα ζώα που επίτηδες τα έχετε υποτιμήσει για να τα καθαρίζετε χωρίς τύψεις. Το ζώο όμως όταν ξέρει ότι πλησιάζω πάει σε μια γωνιά ήσυχα, συνεπές στο ραντεβού. Εσείς θέλετε από πάνω σας δέκα γιατρούς, είκοσι νοσοκόμες και ένα κάρο μηχανήματα.

Κι επειδή είπαμε για Σαραμάγκου, η αλήθεια είναι ότι κανένας δε με έχει δει καταπρόσωπο όπως σωστά έχει παρατηρήσει ένας πιο σοφός και πιο σωστός αρχαίος από τον άλλονε με τα «πάντα χρήματα». Είπε λοιπόν ο σοφός ότι όπου είσαι εσύ δεν είναι ο θάνατος και όπου είναι ο θάνατος δεν είσαι συ. Σωστό όταν πρόκειται για το δικό σου αγώγι. Όταν πρόκειται για αγώγι άλλου επιτρέπεται να παρίστασαι. Τότε όμως δε βλέπεις το πρόσωπό μου αλλά την πλάτη μου. Αν πάντως είδες μαύρο ράσο δεν είμαι εγώ αλλά ο παππάς για τη μετάληψη. Να μη μπερδεύουμε συνέχεια τα πράγματα.

Ούτε βαρκάρης είμαι. Αν κάποιος με είδε σαν ψαρά και σα βαρκάρη να το πει τώρα. Αν με είδε στον ξύπνιο του, όχι στον ύπνο του, γιατί στον ύπνο του γαμάει και τη Μπελούτσι. Τέλος πάντων, για να μη μακρηγορούμε, θα μιλήσω τώρα αμέσως γι αυτό που βλέπετε, δηλαδή για τη σύλληψη του Σκιάνη. Ο Σκιάνης με δείχνει με γυρισμένη την πλάτη, να φοράω πράσινο φούτερ με κουκούλα και να βρίσκομαι μέσα σε μια αποθήκη με εργαλεία. Τον σέβομαι τον Σκιάνη γιατί ζήτησε τη γνώμη μου και ανταλλάξαμε πάρα πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα. Βέβαια ξέρω ότι είναι μουλωχτός και υστερόβουλος. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρύψει την ανόητη ματαιοδοξία του. Ζητιανεύει ψιχία από την Αιωνιότητα κυνηγώντας στην ουσία μια εφήμερη δόξα που θα του προσφέρει μια ψευδαίσθηση αθανασίας. Μας έχει ταλαιπωρήσει με άθλιες ταινίες, τιποτένια σενάρια, χυδαία διηγήματα και φιλοσοφικές αρλουμπολογίες. Τότε γιατί συμμαχώ, έστω προσωρινά, με τον Σκιάνη που με παρακάλεσε να τον αποκαλώ Γιωργάρα Σκιανάρα λες και με το άρα θα τρομάξει τον Χάρο, δηλαδή εμένα. Δεν πήρε το μάθημα του Διγενή στα μαρμαρένια αλώνια και του άλλου του μάγκα που ήθελε να πιούμε και να τραγουδήσουμε μαζί; Τέλος πάντων, θα σας αποκαλύψω – αν και δεν το αξίζετε – γιατί συμμαχώ μ’ αυτόν τον χέστη. Πρώτον γιατί ο Λένιν είπε θα συμμαχήσουμε και με τον Διάβολο κι εγώ από τον Διάβολο προτιμώ τον Σκιάνη γιατί τον έχω του χεριού μου ενώ τον άλλονε δε μπορώ να τον πειράξω κι αυτά τα περί πατήματος του Διαβόλου είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Δεύτερον γιατί ο Σκιανάρας έχει καλές ιδέες, κάτι σαν τον Σαραμάγκου, άλλο αν στη συνέχεια τα σκατώνει.

Πρώτη ιδέα του Σκιανάρα είναι ότι ο Χάρος δηλαδή εγώ δεν έχει ένα χρώμα αλλά πολλά, ανάλογα με την περίσταση. Για το άρρωστο ο Χάρος φοράει τη μπλούζα του γιατρού που είναι άσπρη εκτός αν είναι χειρούργος οπότε είναι πράσινη ή μπλε. Για τον βάζελο ο Χάρος φοράει κόκκινα και για τον Γαύρο πράσινα. Φοράω επίσης χακί ή στολή παραλλαγής στον πόλεμο αλλά άμα λάχει και στην ειρήνη και άλλα πολλά χρώματα – τα πάντα όλα για να μη μακρηγορώ. Δεύτερη ιδέα του Σκιανάρα είναι ότι η ιστορία με το δρεπάνι είναι μεγάλη μαλακία. Να μιλήσουνε τα φυτά για δρεπάνι πάει κι έρχεται αλλά ο άνθρωπος; Όλα τα εργαλεία διαθέτει ο Χάρος, τα πάντα όλα και η αποθήκη που με τοποθετεί ο Σκιάνης είναι συμβολική – συμφώνησα λόγω του χαμηλού μπάτζετ – και για κανέναν άλλο λόγο. Πού να χωρέσουνε σε μια αποθηκούλα οι διηπειρωτικοί πύραυλοι με τις πυρηνικές κεφαλές, τα στελθ, τα αεροπλανοφόρα και όλα τα καλούδια; Θα μου πείτε αυτά είναι δικά σας εργαλεία, των ανθρώπων. Και ποιος σας είπε ότι ο Άνθρωπος δεν είναι ο καλύτερος συνεργάτης του Χάρου δηλαδή Εμού; Παίρνω μια ανάσα και συνεχίζω.

Το μεγαλειωδέστερο εύρημα αυτής της σκατόφατσας, του Σκιανάρα, αυτό που κατά την άποψη του Χάρου μπορεί να του δώσει το εισιτήριο για την Αθανασία, λέμε τώρα, είναι ότι δεν υπάρχει κυρίες και κύριοι ένας Χάρος. Είναι ηλίου φαεινότερο αλλά πού να το πάρετε χαμπάρι εσείς. Χάρος νάναι κι ότι νάναι, κακό πράγμα. Μα τι λέτε ρε παιδιά; Καλός Χάρος, Κακός Χάρος και Άσχημος Χάρος. Ο Σκιανάρας το κατάλαβε γι’ αυτό και απηύθυνε την αίτησή του στον Καλό Χάρο, σε μένα δηλαδή και το πρώτο πράγμα που μου ζήτησε ήταν να γίνει πελάτης μου. Επιφυλάχθηκα να του απαντήσω σ’ αυτό αλλά συμφώνησα με τις ιδέες του και πρόσθεσα τα δικά μου. Το λοιπόν: Ο Καλός Χάρος, δηλαδή Εγώ, παίρνω τους γέρους στον ύπνο τους. Εργαλείο μου είναι ένα μικρό φτερό που τους κλέβει την ανάσα. Ο Κακός Χάρος παίρνει μικρά παιδιά. Ο Άσχημος Χάρος παιδεύει. Αυτοί έχουν όλα τα εργαλεία του κόσμου, να μην τα απαριθμούμε τώρα. Μάλιστα επειδή δεν προλαβαίνουνε έχουνε τις εταιρίες τους με χιλιάδες υπαλλήλους. Εγώ έχω μια μικρή εταιρία, μου φτάνουν λίγοι υπάλληλοι χωρίς αποθήκη παρά μόνο ένα συρτάρι με τα φτεράκια. Και για να δικαιώσουμε τον Σαραμάγκου και τις φεμινίστριες, υπάρχει ποσόστωση στους υπαλλήλους, έχουμε και γυναίκες. Βέβαια τα αφεντικά είναι άντρες, αυτό να λέγεται.

Η συνέχεια επί της οθόνης λέει  ο Σκιανάρας. Αν του το επιτρέψω βέβαια.

The following two tabs change content below.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΑΝΗΣ

Ο Γιώργος Σκιάνης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Έχει καταγωγή από τους Ταξιάρχες (Κακολύρι) της Εύβοιας και την Σύρο. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε Φυσική στο ΕΚΠΑ και συμμετείχε στην αντιδικτατορικό αγώνα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στη Γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Από το 1982 εργάζεται στο Γεωλογικό Ινστιτούτο (ΙΓΜΕ, τώρα ΕΑΓΜΕ) σαν ερευνητής. Ενδιαφέρεται για την φιλοσοφία, την ιστορία, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία και την λογοτεχνία όπως και τον κινηματογράφο. Έχει γράψει ανέκδοτα κινηματογραφικά σενάρια και λίγες μικρές ιστορίες. Ζει στα Βριλήσσια με την γυναίκα του, την σκυλίτσα και την γάτα τους. Έχει δύο γιους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή