Γκεοργκίεβα – ΔΝΤ: Οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στη συγκράτηση του πληθωρισμού

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα καλεί της Fed να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό

by Times Newsroom

Τη στήριξή της στην επιθετική πολιτική της Federal Reserve παρέχει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει την εντολή της για έλεγχο του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι σε αντίθεση περίπτωση θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Τόσο η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, όσο και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ έχουν επίγνωση του αντίκτυπου που μπορεί να έχουν οι πολιτικές τους στις οικονομίες άλλων εθνών, είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκεοργκίεβα.

«Σκεφτείτε ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τίθεται υπό έλεγχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα είναι κακό για τις ΗΠΑ, αλλά θα έχει επίσης δευτερογενείς επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε.

Οι επισημάνσεις της ήρθαν παράλληλα σχεδόν, με την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 8,2% υψηλότερα από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Αυτό πιέζει τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια επιθετικά.

Το λάθος

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γκεοργκίεβα υιοθετεί μια τέτοια άποψη. Προ μηνός η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε τονίζει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να είναι επίμονοι στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, και παραδέχθηκε μάλιστα ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρυσι ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε.

«Ο πληθωρισμός είναι επίμονος, είναι ευρύτερος από ό,τι πιστεύαμε ότι θα ήταν», είπε η ίδια, «Και αυτό σημαίνει ότι … χρειάζεται οι κεντρικοί τραπεζίτες να είναι το ίδιο επίμονοι στην καταπολέμησή του, όπως επίμονος αποδείχτηκε ο πληθωρισμός».

Εάν η δημοσιονομική πολιτική και η νομισματική πολιτική λειτουργήσουν καλά, το επόμενο έτος θα μπορούσε να αποδειχθεί λιγότερο επώδυνο, συνέχισε. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι επαρκώς στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει ο «εχθρός της νομισματικής πολιτικής, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com