Γκιγιόμ Κορνέλις βαν Μπέβερλοο (1922 – 2010) γνωστός με το ψευδώνυμο Κορνέιγ (Corneille)

Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης, που γεννήθηκε στη Λιέγη του Βελγίου

by Times Newsroom

Ο Γκιγιόμ Κορνέλις βαν Μπέβερλοο (Guillaume Cornelis van Beverloo, 3 Ιουλίου 1922 – 5 Σεπτεμβρίου 2010), γνωστός με το ψευδώνυμο Κορνέιγ (Corneille), ήταν Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης, που γεννήθηκε στη Λιέγη του Βελγίου στις 3 Ιουλίου 1922.

Ο Κορνέιγ σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Τέχνης του Άμστερνταμ. Είναι ένας από τους συνιδρυτές του πρωτοποριακού κινήματος Κόμπρα (COBRA), που αναπτύχθηκε από μια ομάδα εξπρεσιονιστών ζωγράφων, μεταξύ των οποίων ήταν και οι Ολλανδοί ζωγράφοι Κάρελ Άππελ (Karel Appel, 1921 – 2006) και Κόνσταντ Νιουβενχάους (Constant Nieuwenhuis, 1920 – 2005).

Ο Κορνέιγ επηρεάστηκε σημαντικά από την πρωτόγονη αφρικανική τέχνη. Ένα μεγάλο μέρος της θεματικής των έργων του είναι γυμνές γυναικείες φιγούρες μαζί με γάτες ή πτηνά, όπως π. χ. Γυναίκα με γάτα σ’ ένα χαρούμενο καλοκαίριΠαραδομένη στο ΚαλοκαίριΞαπλωμένη οδαλίσκη μ’ ένα πουλί (1972).

Ο Κορνέιγ πέθανε στο Παρίσι στις 5 Σεπτεμβρίου του 2010.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή