Γκουστάβο Πέτρο: το μέλος του Συμβουλίου της Προοδευτικής Διεθνούς νέος Πρόεδρος στην Κολομβία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25 για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κολομβία

by Times Newsroom

Στην Κολομβία γράφτηκε ιστορία, καθώς οι πολίτες εξέλεξαν για πρώτη φορά αριστερό πρόεδρο, τον Gustavo Petro, που είναι μέλος του Συμβουλίου της Προοδευτικής Διεθνούς μαζί με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη και μεταξύ άλλων τους/τις Jeremy Corbyn, Rafael Correa, Niki Ashton, ενώ η Francia Márquez, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα και τα περιβαλλοντικά δικαιώματα, είναι η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος της Κολομβίας. Η Προοδευτική Διεθνής ήταν στο πλευρό του Gustavo Petro σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Γκουστάβο Πέτρο υπήρξε στο παρελθόν μέλος μιας ομάδας ανταρτών πόλης. Χρόνια γερουσιαστής, κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος την αναμόρφωση του οικονομικού συστήματος και κατορθώνοντας να κινητοποιήσει ψηφοφόρους που για χρόνια είχαν μπει στο περιθώριο και μαστίζονταν από φτώχεια και ανισότητα.

Αντιμετωπίζοντας έναν μεγιστάνα του κατασκευαστικού κλάδου κατάφερε να καταγράψει νίκη με 50,47%, έναντι 47,27% του αντιπάλου του, και θα καταλάβει το αξίωμα τον προσεχή Αύγουστο αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται με τη δυσαρέσκεια για το αυξημένο κόστος διαβίωσης και την έλλειψη ευκαιριών.

Μετά το Περού, τη Χιλή και την Ονδούρα, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική μπαίνει σε έναν νέο δρόμο, ενώ οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος είναι πολλές: αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο, ρεκόρ μεταναστευτικών ροών προς την ΗΠΑ, κοινωνική πόλωση και δυσπιστία προς τους θεσμούς.

Ο Gustavo Petro πιστεύει στην ανάγκη αναμόρφωσης του οικονομικού συστήματος μέσω της απεξάρτησης από τις εξαγωγές πετρελαίου, της στροφής σε άλλες βιομηχανίες, της ανάπτυξης κοινωνικών προγραμμάτων, και της δικαιότερης κατανομής των φόρων μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Στις προτεραιότητές του ωστόσο είναι και η εξάρθρωση των καρτέλ κοκαΐνης.

Με την εκλογή του οι σχέσεις της Κολομβίας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε νέα περίοδο, καθώς στο επίκεντρό τους θα τεθεί η συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της αναχαίτισης της ταχείας διάβρωσης του Αμαζονίου.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη, ο Gustavo Petro απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα, διάλογο και κατανόηση και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικές διώξεις.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή