Γκουτέρες: Απέχουμε ένα λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό

Τα σχόλια του Γκουτέρες έγιναν κατά την έναρξη της διάσκεψης των χωρών που ανήκουν στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (NPT).

by Times Newsroom

Η ανθρωπότητα απέχει ένα λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. «Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί μέχρι στιγμής», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Τα σχόλια του Γκουτέρες έγιναν κατά την έναρξη της διάσκεψης των χωρών που ανήκουν στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (NPT).

Η συμφωνία του 1968 καθιερώθηκε μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, ένα γεγονός που συχνά θεωρείται ως το πιο κοντινό στον κόσμο στον πυρηνικό πόλεμο. Η συνθήκη σχεδιάστηκε για να σταματήσει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων σε περισσότερες χώρες και να επιδιώξει τον απώτερο στόχο του πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού.

Σχεδόν όλες οι χώρες έχουν υπογράψει τη NPT, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων. Αλλά μεταξύ των ελάχιστων κρατών που δεν υπέγραψαν είναι τέσσερα γνωστά ή ύποπτα ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα: η Ινδία, το Ισραήλ, η Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν.

Όπως είπε ο Γκουτέρες, η διάσκεψη πραγματοποιείται «σε μια περίοδο πυρηνικού κινδύνου που ανάλογος δεν έχει παρατηρηθεί από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου».

Η συνάντηση είναι «μια ευκαιρία να ληφθούν τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην αποφυγή ορισμένων καταστροφών και να τεθεί η ανθρωπότητα σε μια νέα πορεία προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», είπε. Ωστόσο, ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι «τα γεωπολιτικά όπλα φτάνουν σε νέα υψηλά» καθώς σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα βρίσκονται σε οπλοστάσια σε όλο τον κόσμο και οι χώρες αναζητούν «ψευδή ασφάλεια» ξοδεύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε «όπλα της ημέρας της μοίρας».

«Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί μέχρι στιγμής. Αλλά η τύχη δεν είναι στρατηγική. Ούτε είναι ασπίδα από τις γεωπολιτικές εντάσεις που καταλήγουν σε πυρηνική σύγκρουση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή