Γνωρίζοντας το πολιτικό σκηνικό, λέει ο άλλος

Κι αν είχαμε πολιτική, ένα θα λέγαμε και στον ΟΗΕ και στην Νούλαντ: Αναγκάστε την Τουρκία να αφήσει την Κύπρο ελεύθερη και η Κύπρος θα βοηθήσει όλα τα σχέδιά σας. Ακόμα κι αν χρειαστεί να της κοτσανιάσει και όλα τα οικόπεδα της ΑΟΖ.

by Times Newsroom

Πρώτα ήταν ο Σεργκέι Λαβρόφ. Μίλησε για την «τδβκ» χωρίς να προτάξει το ούτω καλούμενη. Πανηγύριζε ο Τατάρ. Μετά από τις αντιδράσεις, και αφού ρωτήθηκαν, κάποιοι Ρώσοι πρεσβευτές έκαναν δηλώσεις για να εξηγήσουν ότι δεν άλλαξε πολιτική η Ρωσία στο Κυπριακό, το είπε ο Λαβρόφ έτσι, χωρίς να το εννοεί. Μετά ήταν το Φόρεϊν Όφις. Το οποίο πρόβαλλε την Κύπρο σε ένα φιλμάκι με χάρτες των χωρών που είναι στο πλευρό της Ουκρανίας και από τον χάρτη της Κυπριακής Δημοκρατίας έλειπαν τα κατεχόμενα και οι περιοχές των Βάσεων. Δηλαδή, άφησαν στο νόμιμο κράτος το 59,5% της επικράτειάς του. Το υπόλοιπο το εξαφάνισαν με τον μαγικό βρετανικό δάκτυλο. Μετά από τις αντιδράσεις είπαν ότι ήταν λάθος και το διόρθωσαν.

Στη συνέχεια ήρθε η Βικτώρια Νούλαντ. Έξω από το Προεδρικό μέγαρο. Θα πάει, είπε, στο βορρά και θα συναντηθεί «με τον πρόεδρο Τατάρ». Όταν ρωτήθηκε είπε κι αυτή ότι έτσι το είπε, της ξέφυγε, δεν το εννοούσε. Ο Τατάρ, ξανά, πανηγύριζε. Δικαιώνεται η πολιτική του, έλεγε. «Είναι φανερό πλέον πως στα διεθνή κέντρα και σε κάποια μέρη της διπλωματίας γίνεται περισσότερο αποδεχτή η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ (…). Η πολιτική μας είναι ορθή. Ο αγώνας που διεξάγεται εδώ και χρόνια άρχισε να αποδίδει καρπούς»…

Εμείς έχουμε κάποια πολιτική για την οποία μπορούμε να πούμε ότι αποδίδει καρπούς; Αυτά που παρακολουθούμε είναι οι καρποί της δικής μας πολιτικής. Προηγήθηκαν κι άλλα, όμως, μην τα ξεχνούμε. Να πω μόνο ένα: Ήρθε το περασμένο καλοκαίρι η απεσταλμένη του Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ, και βολιδοσκοπούσε τον Πρόεδρο για να ξέρει ο Γενικός Γραμματέας πώς θα αντιδρούσε αν στην επόμενη του έκθεση (Ιούλιο 2021) κάνει αναφορά σε «αυτοδιοικούμενες περιοχές» για να ικανοποιήσει την τουρκική πλευρά. Αντέδρασε ο Πρόεδρος και το κακό αποφεύχθηκε. Προς το παρόν.

Πάντως, οι προθέσεις, οι προσεγγίσεις διαφόρων μεσολαβητών και άλλων, που δεν κρύβονται πια, είναι από καιρό προς αυτή την κατεύθυνση. Να ικανοποιήσουν με κάποιο τρόπο την τουρκική πολιτική των δυο κρατιδίων. Το ερώτημα είναι αν έχουμε εμείς πολιτική να αποτρέψει αυτά που απλώνονται μπροστά μας. Και τα οποία τώρα, με αφορμή τη ρωσική εισβολή και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται, ειδικά με τους Αμερικάνους και την Τουρκία, γίνονται ακόμα πιο ορατά. Και αγγίζουν πλέον και το ζήτημα της ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου, με το οποίο οι Αμερικάνοι επιστρέφουν στην αγκαλιά της Τουρκίας. Ήρθε η Νούλαντ να σβήσει τον EastMed (που δεν σβήνει η Ευρώπη) και να ανοίξει τους τουρκικούς αγωγούς καλώντας μας σε υποχωρήσεις στο ζήτημα της ενέργειας για να βοηθήσουμε τη γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αμοιβαίες υποχωρήσεις, είπε, αλλά πάντα ξέρουμε τι σημαίνει αυτό.

Επαναλαμβάνω την ερώτηση: Εμείς έχουμε πολιτική μέσα σε αυτές τις εξελίξεις; Έχουμε. Όπως είπε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, «θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τη θέση για τα ΜΟΕ, διότι γνωρίζοντας το πολιτικό σκηνικό, η εφαρμογή των ΜΟΕ θα ανοίξει και τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό». Εντάξει, την προηγούμενη φορά, που μιλούσε για τα ΜΟΕ, έλεγε ότι ο στόχος ήταν να σώσουμε την Αμμόχωστο… Εγώ ισχυρίζομαι ότι απλώς δεν ξέρουν τι κάνουν. Παγιδεύτηκαν σε μια πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην υιοθέτηση των τουρκικών σχεδιασμών, αλλά δεν έχουν τις αντοχές (ούτε το μυαλό) να διαχειριστούν τις εξελίξεις. Και επαναλαμβάνουν όσα οδήγησαν το Κυπριακό ένα βήμα από τη νομιμοποίηση της κατοχής.

Θα συναντηθεί σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να κουβεντιάσει το Κυπριακό με αξιωματούχους του ΟΗΕ υπό τον αναπληρωτή βοηθό γενικό γραμματέα για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια. Και θα θέσει ενώπιόν τους την πρότασή του για τα ΜΟΕ. Όμως, όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη λύση του Κυπριακού αφορούν την ενέργεια και την ανατολική Μεσόγειο. Κι αν είχαμε πολιτική, ένα θα λέγαμε και στον ΟΗΕ και στην Νούλαντ: Αναγκάστε την Τουρκία να αφήσει την Κύπρο ελεύθερη και η Κύπρος θα βοηθήσει όλα τα σχέδιά σας. Ακόμα κι αν χρειαστεί να της κοτσανιάσει και όλα τα οικόπεδα της ΑΟΖ. Αλλά, έτσι όπως πάμε είναι εκείνοι που θα μας πουν: Μην ενοχλείτε την Τουρκία…

[email protected]

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή