Γροιλανδία: Επιστήμονες ανακάλυψαν το πιθανώς βορειότερο νησί στον πλανήτη μας

by Times Newsroom 1

Μια ομάδα ερευνητών από τη Δανία ανακάλυψε…κατά λάθος το πιθανώς βορειότερο νησί του πλανήτη μας, στα ανοιχτά της Γροιλανδίας.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης νόμιζαν, αρχικά, ότι είχαν φθάσει στο Ουντάγκ, ένα νησί που είχε ανακαλυφθεί το 1978 από μια άλλη ερευνητική ομάδα της Δανίας. Οι σύγχρονοι ερευνητές θέλησαν να επισκεφθούν το Ουντάγκ, με στόχο τη συλλογή δειγμάτων προς ανάλυση. Αντ’ αυτού, βρέθηκαν αναπάντεχα σε ένα άλλο, ακόμη πιο απομακρυσμένο νησάκι.

«Ήμασταν πεπεισμένοι πως βρισκόμασταν στο Ουντάγκ, γνωστό μέχρι τότε ως το βορειότερο νησί του κόσμου», λέει ο αρχηγός της αποστολής, Μόρτεν Ρας. «Όταν ωστόσο ανέβασα φωτογραφίες από το νησί στο διαδίκτυο, συνοδευμένες από τις συντεταγμένες του νησιού, πολλοί Αμερικανοί “κυνηγοί νησιών” αντέδρασαν σαν τρελοί, λέγοντάς μας πως δεν μπορεί να είναι αλήθεια». Οι «κυνηγοί νησιών» είναι ερασιτέχνες εξερευνητές, χόμπι των οποίων είναι η αναζήτηση και καταγραφή άγνωστων νήσων.

Το νέο νησάκι που ανακαλύφθηκε βρίσκεται περίπου 777 μέτρα βόρεια του Ουντάγκ, το οποίο με τη σειρά του εντοπίζεται βόρεια του Ακρωτηρίου Μόρις Τζέσαπ, δηλαδή του βορειότερου σημείου της Γροιλανδίας και ενός από τα βορειότερα μέρη του πλανήτη μας.

Το νεοανακαλυφθέν νησί έχει έκταση περίπου 180 τ.μ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 3-4 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε μεγάλο ποσοστό του, το νησί αποτελείται από πάγο, ωστόσο οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι αποτελεί «προϊόν» της κλιματικής αλλαγής. Το γεγονός ότι το έδαφος του νησιού φαίνεται να αποτελείται, επίσης σε μεγάλο βαθμό και από υλικά όπως η λάσπη από άργιλο και τα χαλίκια, ωθεί τους επιστήμονες στην υπόθεση πως σχηματίστηκε μετά από κάποια καταιγίδα που ανάδευσε τον βυθό και «συνεργάστηκε» με τα κύματα για τη δημιουργία του.

Οι ερευνητές δε γνωρίζουν για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσει να υπάρχει το νησί, αλλά υπολογίζουν πως δεν θα είναι πολύς. «Θα μπορούσε να εξαφανιστεί εξαιτίας μιας άλλης ισχυρής καταιγίδας», λέει ο Ρας. Ως τότε, οι επιστήμονες έχουν προτείνει για το νησί το όνομα «Qeqertaq Avannarleq», που στα γροιλανδικά σημαίνει, όπως θα περίμενε κανείς, «το βορειότερο νησί»…

ΠΗΓΗ: Los Angeles Times 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή