H ελληνογαλλική συμφωνία και ο Κέυνς

Την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας σχολιάζει η Welt. Ρεπορτάζ για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα αλλά και την επόμενη καταστροφή στην Εύβοια.

by Times Newsroom 1

Την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας σχολιάζει η Welt Online. «Το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 210% του ΑΕΠ. Μόνο η Ιαπωνία και το Σουδάν έχουν υψηλότερο ποσοστό δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ. Τα κριτήρια του Μάαστριχτ στην ΕΕ προβλέπουν ως ανώτατο όριο χρέους το 60%, το οποίο θα έφτανε η Γερμανία το 2020 αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση του κορωνοϊού. Άραγε οιι Έλληνες  δεν είχαν τίποτα σημαντικότερο να κάνουν με τα χρήματά τους, από το να τα διαθέσουν σε ναυάρχους για νέα παιχνίδια και από το να διασώσουν το κύρος του Γάλλου προέδρου;», διερωτάται το σχόλιο.

ΚέυνςΤζων Μέυναρτ Κέυνς

«Όχι. Τα χρέη της Ελλάδας είναι μακροπρόθεσμα, τα περισσότερα θα καταστούν ληξιπρόθεσμα σε είκοσι χρόνια. Στο μεταξύ τα φθηνά επιτόκια σημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της με χαμηλό κόστος. Επενδυτές κυριολεκτικά αρπάζουν ελληνικά ομόλογα, έγραφε το Bloomberg τον Ιούνιο. Ακόμη και τα ομόλογα που είχαν χαρακτηρισθεί ‘σκουπίδια΄ αγοράστηκαν με λαχτάρα. Χάρη στη μεγάλη ζήτηση η Ελλάδα θα πληρώσει χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνειά της σε σχέση με την Ιταλία και όχι πολύ υψηλότερα σε σχέση με τη Γερμανία. Επιπλέον η οικονομία ανθεί. Η κυβέρνηση μπορεί ακόμη να ελπίζει σε έσοδα για την εξυπηρέτηση του χρέους – και για να αγοράζει φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη, που είναι ‘nice to have’.  Με φόντο λοιπόν την ελληνική ξεγνοιασιά, κάποιες συζητήσεις στη Γερμανία φαντάζουν ξένες – όπως οι συζητήσεις για τη σωτηρία της ψυχής σε μια προτεσταντική ενορία. Μακροπρόθεσμα μπορεί τα υψηλά χρέη να φανούν προβληματικά. Αλλά όπως είπε και ο μεγάλος οικονομολόγος Τζων Μέυναρντ Κέυνς ‘μακροπρόθεσμα όλοι θα πεθάνουμε’».

«Και ξαφνικά η Ελλάδα έγινε το υπόδειγμα της Ευρώπης»

Τουρισμός ΕλλάδαΟ τουρισμός μεταξύ άλλων οδηγεί στην οικονομική ανάκαμψη

Στις θετικές οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας μετά από ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι, παρά την πανδημία, αναφέρεται ρεπορτάζ επίσης στην Welt Online με τίτλο: «Και ξαφνικά η Ελλάδα έγινε το υπόδειγμα της Ευρώπης». Όπως αναφέρει: «Σχεδόν καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν κατάφερε να τα πάει τόσο καλά μέσα στον κορωνοϊό όσο η Ελλάδα. Αυτό οφείλεται φέτος κυρίως στην τουριστική άνθηση». Στη θετική εικόνα της οικονομίας: «εκτός από τον τουρισμό, συμβάλλουν κι άλλοι παράγοντες, γεννώντας ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη της χώρας στα επόμενα χρόνια – που σημαίνει ότι σύντομα θα μπορούσε να αντισταθμιστεί η ύφεση που είχε προκληθεί από την ευρωκρίση».

Εκτός όμως από τις εξαιρετικές επιδόσεις της Ελλάδας στον τουρισμό, «εξίσου σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια οικονομική πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις», αναφέρει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος  της Βerenberg Bank. Η Welt παρατηρεί ότι «και οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν τα πράγματα παρόμοια, έχοντας βελτιώσει πρόσφατα τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα (…) Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαινεί επίσης την κυβέρνηση».

Η επόμενη καταστροφή στην Εύβοια

ΕύβοιαΗ Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Στην Εύβοια και τον κίνδυνο νέων καταστροφών από το φθινοπωρινό κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται, αναφέρεται ρεπορτάζ στο Redaktionsnetzwerk Deutschland. «Με έντονη ανησυχία κοιτούν αυτές τις μέρες οι άνθρωποι τον ουρανό στην Εύβοια. Μετά από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του Αυγούστουυπάρχει κίνδυνος για κατολισθήσεις και πλημμύρες (…) Το πρώτο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας αυτού του φθινοπώρου κινείται από την Αδριατική προς την Ελλάδα» αναφέρει το RND, σημειώνοντας σε άλλο σημείο: «Οι νεροποντές θα μπορούσαν να εξελιχθούν (στην Εύβοια) σε πλημμύρες επειδή στα καμένα δάση δεν υπάρχει πλέον βλάστηση για να συγκρατήσει τη βροχή.Στην περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων δεν υπάρχει μόνο ο κίνδυνος πλημμυρών. Όταν η βροχή απλώς ξεπλένει το χώμα και δεν απορροφάται από το έδαφος, μειώνονται και οι πιθανότητες ανάπλασης των δασών – ένας φαύλος κύκλος»

  • Δήμητρα Κυρανούδη
  • Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή