H ευκολία τού να είσαι άντρας

Το ότι είσαι άντρας είναι το μόνο πράγμα που δεν είναι κακό, σ' έναν κόσμο που είναι πολύ εύκολο να κάνεις και να σου κάνουν πολλά κακά πράγματα

by Times Newsroom
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Από καιρό σκεφτόμουν να γράψω σχετικά με την ευκολία του να είσαι άντρας, στον σύγχρονο κόσμο. Αυτό βέβαια θα είναι ένα κείμενο που ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, γι’ αυτό και αρκετά ωμό. Πάμε, λοιπόν, κι όποιος αντέξει. Η ευκολία τού να είσαι άντρας έγκειται καταρχήν στο ότι είσαι άντρας. Παράνοια στα σπάργανα, δηλαδή, και πάμε παρακάτω. Η ευκολία τού να είσαι άντρας έγκειται φυσικά στο ότι οι άντρες δεν κλαίνε. Δεν το συζητάμε αυτό. Τώρα, αν έχεις δει άντρα να κλαίει, ή αδερφή θα είναι, ή ήρθε η ώρα να πας στον ψυχίατρο.

Η ευκολία τού να είσαι άντρας είναι δεδομένη, αφού οι άντρες δεν έχουν συναισθήματα. Ή τέλος πάντων δεν συζητούν γι’ αυτά και δεν τα εκφράζουν. Τα κρατάνε μέσα τους και τα παίρνουν στον τάφο τους. Χριστός ανέστη εκ νεκρών, αλλά όχι εξ ανδρών. Ίσως επειδή είχε μακρύ μαλλί. Γιατί η ευκολία του να είσαι άντρας συναρτάται με το μήκος και το ύφος των μαλλιών σου. Φυσικά και αν είσαι άντρας μπορείς να έχεις μακριά μαλλιά, αλλά θα ‘ρθει η ώρα σου και θα τα κόψεις, θέλεις δεν θέλεις. Γιατί η ευκολία τού να είσαι άντρας έγκειται στο ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να κόψεις τα μαλλιά σου, αλλιώς πώς θα πας στον στρατό; Δεν το συζητάμε αυτό.

Η ευκολία του να είσαι άντρας σε στέλνει απευθείας να υπηρετήσεις την μαμά-πατρίδα, θέλεις δεν θέλεις, μπορείς δεν μπορείς, σου αρέσει δεν σου αρέσει. Όλοι οι άντρες πηγαίνουν στον στρατό, επειδή είναι ενήλικοι, ικανοί ν’ αποφασίσουν για τον εαυτό τους και ίσοι με τις γυναίκες απέναντι στον νόμο. Τώρα, το ότι οι γυναίκες δεν πηγαίνουν στρατό, εντάξει, δεν θα το κάνουμε και θέμα. Είναι μια επιπλέον πτυχή της ευκολίας του να είσαι άντρας. Γιατί, για τον νόμο δεν είσαι προσωπικότητα, αλλά είσαι ότι έχεις μέσα στο βρακί σου. Έχεις πούτσο; Πας φαντάρος. Κι εννοείται πως αν δεν πας είσαι αδερφή. Και πάμε παρακάτω.

Εξώφυλλο του δίσκου “Ιt’s a man’s world” της Αnastacia (BMG/Bertelsmann Music Group, 2012)

Η ευκολία τού να είσαι άντρας είναι πολύ εποικοδομητική, ειδικώς όταν την βιώνεις στην αναζήτηση εργασίας. Διότι, είναι πολύ εύκολο να είσαι άντρας που ψάχνει για δουλειά. Το ότι απορρίπτεσαι για παράδειγμα από το να φτιάχνεις καφέδες και άλλα ροφήματα, επειδή είσαι άντρας, είναι η απόλυτη επιβεβαίωση της ευκολίας του να είσαι άντρας. Διότι, για κάποιον μυστήριο και διαπλανητικό λόγο, οι γυναίκες είναι προτιμότερες και ικανότερες στην παραγωγή καφέδων, επειδή δεν είναι άντρες. Με το ίδιο πάνω-κάτω σκεπτικό απορρίπτεσαι από καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, καλλυντικών και λοιπών ειδών περιποίησης, βιβλιοπωλεία, καταστήματα οικιακών ειδών, κομμωτήρια και ινστιτούτα περιποίησης σώματος, γραμματείες ιδιωτικών γραφείων, τηλεφωνικά κέντρα και εστιατόρια.

Και φυσικά εννοείται πως υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους άνδρες, στον σύγχρονο κόσμο. Δεν το συζητάμε αυτό. Στις αποθήκες, στα λιμάνια, στις χωματερές, στο φύλαγμα και άρμεγμα γιδοπροβάτων, αλλά και σε πιο distinguées καταστάσεις, όπως στις πολύ καλές εργοδοτικά και μισθολογικά εταιρείες ταχυμεταφορών. Διότι, η ευκολία τού να είσαι άντρας περνάει μέσα απ’ την απαίτηση της κάθε μίας και του κάθε ένα, που επειδή βαριέται να πάει ως την γωνία να πάρει καφέ, πρέπει εσύ να κάνεις και τον οδηγό και τον διανομέα, και ως εκ τούτου να του πας τον καφέ στο χέρι, ίσαμε τον 6ο όροφο της πολυκατοικίας. Κι αν δεν έχει κέρματα να σε πληρώσει, πρέπει να ξανακατέβεις, να πας να χαλάσεις, και να ξανανέβεις για να του δώσεις τα τέτοια σου. Και δεν του δίνεις μια μούντζα, καλύτερα; Α, όλα κι όλα.

Η ευκολία τού να είσαι άντρας δεν σου επιτρέπει να εκφράζεσαι καταπώς νιώθεις. Οι άντρες ελέγχουν τον θυμό τους. Και καλά κάνουν, φυσικά. Από πού κι ως πού εσύ θα αντιδράσεις στις συνθήκες της εργασίας σου; Ξέχασες ότι είσαι άντρας; Έλα στα συγκαλά σου. Και στο κάτω-κάτω, μπορείς κάλλιστα ν’ αλλάξεις δουλειά. Σε χαλάει να γίνεις σκουπιδιάρης; Δηλαδή τί, όλες τις δύσκολες δουλειές οι γυναίκες θα τις κάνουν; Ξέρω. Ζήτησες να προσέχεις κάποια παιδάκια κάποιων γνωστών σου, αλλά δεν είναι ότι το ήθελαν να σε φέρουν σε δύσκολη θέση. Απλά, για τα παιδιά τους είσαι επικίνδυνος. Όχι επειδή όντως είσαι, απλώς επειδή είσαι ό,τι έχεις μέσα στο βρακί σου. Δηλαδή άντρας. Και εν δυνάμει βιαστής. Και πάμε παρακάτω.

Η ευκολία τού να είσαι άντρας φαίνεται ακόμα κι όταν επισκέπτεσαι γιατρό. Γδύσου να σε εξετάσω είναι η πρώτη φράση που ακούς, ακριβώς επειδή είσαι άντρας. Δεν υπάρχει θέμα για έναν άντρα να βγάλει τα ρούχα του, κι αν υπάρχει δεν τίθεται. Αν πάλι κάποια γυναίκα εισέλθει κατά λάθος στο κοινόχρηστο μπάνιο ανδρών του Hostel στο οποίο έτυχε να διαμείνεις, ενώ εσύ ήσουν γυμνός, μικρό το κακό. Αν εσύ βρεθείς κατά το ίδιο λάθος σε χώρο γυναικών, απλώς την έβαψες. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή είσαι άντρας και επειδή είναι εύκολο να είσαι άντρας. Πόσο δύσκολο είναι να διαχωρίσεις αυτά τα δύο περιστατικά, που μόλις σου περιέγραψα;

Η ευκολία τού να είσαι άντρας θα σταθεί και πάλι στο πλευρό σου. Γδύσου, ξάπλωσε, και δώσ’ τα όλα. Από εσένα εξαρτάται η ικανοποίηση της συντρόφου σου, κι αν κάτι δεν πάει καλά, δική σου είναι η ευθύνη. Αν μια γυναίκα φτάσει σε οργασμό είναι δικό σου κατόρθωμα, κι αν δεν φτάσει, πάλι δικό σου είναι το κατόρθωμα. Ως εκ τούτου, αν ένα ζευγάρι χωρίσει, κατά 99% φταίει ο άντρας. Και στην τελική, όποιος κι αν φταίει, την διατροφή εσύ θα την πληρώσεις, επειδή είναι εύκολο να είσαι άντρας και να κερδίζεις χρήματα. Δεν το συζητάμε αυτό.

Όπως επίσης δεν συζητάμε το πόσο εύκολο είναι να είσαι άντρας ηθοποιός. Διότι, εξαρτάσαι πάντα από το πόσο βαθιά θα χώσεις την γλώσσα σου μέσα στο στόμα της συναδέλφου σου, κατ’ απαίτησιν του σεναρίου και της σκηνοθεσίας μιας μυθοπλασίας, η οποία σας θέλει ζευγάρι επί σκηνής. Φάε τώρα μια μήνυση, για να μάθεις να παίζεις καλά τον ρόλο σου. Κι αν ξανατολμήσεις να την πέσεις σε ό,τι θηλυκό περπατάει ή κολυμπάει, πας και φυλακή άμα λάχει. Αν βέβαια την πέσεις σε άντρα, γιατί κι εσύ κάπου πρέπει να την πέσεις, είσαι αδερφάρα του κερατά και δεν το συζητάμε. Εντάξει. Το βλέπω. Στο τέλος θα την πέσεις μια και καλή στα σκληρά ναρκωτικά. Και δώσε μου το χέρι σου να πάμε παρακάτω.

Η ευκολία τού να είσαι άντρας εγγράφεται στην συνείδηση του κόσμου μέσα από την πεποίθηση ότι είσαι κάποιος που όλη μέρα σκέφτεται το σεξ. Όχι επειδή το σύστημα γεμίζει και πρέπει να το αδειάσεις. Ήσουν, είσαι και θα είσαι ένα ανθρωπόμορφο γουρούνι που αρέσκεται να κυλιέται σε υγρά λιβάδια σεξουαλικών φαντασιώσεων, ενώ επί της ουσίας η όλη υπόθεση περιστρέφεται γύρω από το γεγονός ότι τον παίζεις κατ’ ανάγκην, κατά την ίδια ανάγκη που σε ωθεί να φας και να κοιμηθείς δυο-τρεις φορές την μέρα. Μην μιλάς. Δεν είναι απαραίτητο. Όχι για έναν άντρα στον 21ο αιώνα. Και φυσικά, αν κάτι σε βασανίζει, έχεις την ευκαιρία να το πεις σ’ έναν ψυχολόγο. Το ότι μεγάλωσες εκπαιδευόμενος στην σιωπή, δεν θα το λύσουμε τώρα.

Η ευκολία τού να είσαι άντρας σού υπαγορεύει να μαζέψεις τα κομμάτια σου και να τα αναπροσαρμόσεις, υπό τις οδηγίες της σύγχρονης επιστήμης. Κι αν δεν το κάνεις, πάλι δικό σου είναι το λάθος. Τί σόι άντρας είσαι; Φρόντισε να βρεις λύση στο πρόβλημά σου, ακόμα κι αν δεν είναι και τόσο δικό σου. Και κοίτα να βρεις δουλειά. Άσ’ την αδερφή σου. Μπορεί να έχει χίλιους δυο λόγους που δεν δουλεύει. Κι εν πάση περιπτώσει, θα ‘ρθει η ώρα που θα βρει κάποιον (να του τα φάει). Εσύ όμως είσαι άντρας και πρέπει να δουλέψεις, επειδή είναι πολύ εύκολο να είσαι άντρας και ως εκ τούτου ακόμα πιο εύκολο να βρεις δουλειά. Το διαστημικά εύκολο, βεβαίως, είναι το να περιποιείσαι τον εαυτό σου, ως σύγχρονος άντρας σ’ έναν κόσμο που είναι πολύ εύκολο να είσαι άντρας. Άλλωστε, υπάρχει μια γενική παραδοχή ότι άντρες και γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα στην περιποίησή τους, κι αυτό φυσικά φαίνεται από το πόσο καλοδεχούμενοι είναι οι άντρες στα κέντρα αισθητικής φροντίδας (ειδικά της επαρχίας). Και το αποτέλεσμα, εννοείται, είναι εξίσου μη αμφισβητήσιμο απ’ όλους (και όλες).

Ένας τριχωτός άνδρας είναι εξίσου μπαμπουίνος, απόλυτο αρσενικό και είδος υπό εξαφάνιση. Ένας αποτριχωμένος άνδρας είναι είτε αδερφή, είτε ένας όχι και τόσο άνδρας (εφόσον η τρίχα κάνει τον άνδρα και ο ανδρισμός μετριέται με το κιλό), είτε απλώς αδιάφορος (τουλάχιστον σε επίπεδο γυναικείων ή και μη σεξουαλικών φαντασιώσεων). Σίγουρα πάντως είσαι ένας πολύ καλός πελάτης, γιατί ως άντρας και δη ως Έλλην φημίζεσαι για την ποσότητα της τριχοφυΐας που διαθέτεις. Κι αυτό συντείνει στην ευκολία τού να είσαι άντρας και στην απολυτότητα της αρρενωπότητάς σου.

Άφησα για το τέλος την αρρώστια, που κι εκεί δηλαδή είναι πολύ εύκολο να είσαι άντρας, αλλά λιγάκι δύσκολο να προσποιείσαι. Γιατί, όταν αρρωστήσεις και χρειαστείς νοσηλευτή, με τα κιάλια θα τον ψάχνεις. Η νοσηλευτική γυναικοκρατείται, και ως εκ τούτου επιλογή μάλλον δεν θα έχεις. Θέλω να πω δηλαδή ότι αναγκαστικά θα σε περιποιηθεί μια γυναίκα, όσο άσχημα κι αν αισθάνεσαι, ως άντρας σ’ έναν κόσμο που είναι πολύ εύκολο να είσαι άντρας. Κι όχι ότι είναι εύκολο και για την νοσηλεύτρια, που πραγματικά νοιάζεται για τον συνάνθρωπο. Την δουλειά της κάνει (όταν την κάνει).

Αν πάμε πίσω, όμως, στο σχολείο, θα διαπιστώσουμε ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός συναρτάται στενά, αν όχι απόλυτα, με το φύλο του μαθητή. Το να γίνεις νοσηλευτής, ας πούμε, εντάξει, είναι κάπως δεκτό, ίσως και απόλυτα αποδεκτό εν μέρει, αλλά την ίδια στιγμή είναι και κάπως αδερφίστικο. Τουλάχιστον σε σχέση με το να γίνεις για παράδειγμα μηχανικός, και πάντα υπό το πρίσμα της ηλικίας στην οποία λαμβάνεται αυτή η απόφαση. Λέγεται δεν λέγεται, λίγη σημασία έχει. Το αποτέλεσμα είναι ότι φτάνουμε αργά στο σημείο όπου διαπιστώνουμε πόσο δύσκολο είναι να είσαι κάτι το οποίο δεν έχεις επιλέξει, κι ούτε θα μπορούσες να το έχεις επιλέξει, κι ούτε πειράζει που δεν το έχεις και που δεν θα μπορούσες να το έχεις επιλέξει. Το ότι είσαι άντρας είναι το μόνο πράγμα που δεν είναι κακό, σ’ έναν κόσμο που είναι πολύ εύκολο να κάνεις και να σου κάνουν πολλά κακά πράγματα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή