H Google ανοίγει Cloud Region στην Ελλάδα – Τι περιλαμβάνει η επένδυση που θα αυξήσει κατά 2,2 δισ. στο ΑΕΠ

Σε επενδύσεις σε υποδομές cloud αλλά και στη δημιουργία κέντρου αριστείας (center of excellence) στην Ελλάδα προχωρά η Google, η οποία αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο τεχνολογικό κολοσσό που επενδύει στη χώρα μας.

by Times Newsroom

H Google ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός cloud region, ήτοι μίας υποδομής cloud για την αποθήκευση δεδομένων και εφαρμογών, το οποίο, όπως αναφέρθηκε αναμένεται να συνεισφέρει επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και στη δημιουργία 19.400 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2030.

Επιπλέον, η Google προχωρά σε συνεργασία με την Deloitte ώστε να δημιουργηθεί ένα κέντρο αριστείας (center of excellency) που θα ασχολείται με την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που θα στοχεύουν στην βιώσιμη ανάπτυξη. Από την πλευρά της Google δεν υπήρξαν διευκρινίσεις για το πού θα δημιουργηθεί το cloud region ή κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επένδυση αυτή.

H Google προχωρά σε επέκταση της συνεργασίας της με το υπουργείο Πολιτισμού και σε μία δράση, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών με κοινωνικό αποτύπωμα.

Μητσοτάκης για επένδυση Google: «Έως και 20.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  άνοιξε την εκδήλωση για την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της Google στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει εφαλτήριο προόδου για τη χώρα και είναι οδηγός για το αύριο αρκεί να υπάρχει όραμα και σχέδιο. Δεν έχω κρύψει το όραμά μου για ψηφιακό άλμα της πατρίδας μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκη και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι χαίρεται «για τη σημαντική απόφαση της Google να δημιουργήσει ένα cloud region στην Ελλάδα, μια δυναμική επένδυση που μπορεί να προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας παραπάνω από 2 δισ. ευρώ έως το 2030 και το σημαντικότερο να δημιουργήσει κοντά στις 20.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».

Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη, τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε ότι οι επενδύσεις σε τομείς αιχμής είναι σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης όχι μόνο επειδή δημιουργούν εθνικό πλούτο και αναστέλλουν την φυγή των νέων, αλλά γιατί κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική δράση, και αναβαθμίζουν την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη διανομής κεφαλαίων.

«Πρόκειται για διαρκή μεταρρυθμιστική διαδικασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, όπως αυτές του τουρισμού που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακού μάρκετιγκ για να προωθήσουν το προϊόν τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι θα διοχετευθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς παραγωγής από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την βιομηχανία και τις υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το δημόσιο, τονίζοντας ότι έγιναν άλματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, προσθέτοντας ότι μια νέα θεσμική τομή θα διευκολύνει δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς να ανέβουν στο άλμα τεχνολογιών του μέλλοντος.

Σημείωσε επίσης ότι προτεραιότητα είναι η θωράκιση από κυβερνοαπειλές καθώς αυτές αφορούν και την εθνική μας άμυνα, ενώ διευκρίνισε ότι η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για καλύτερη απόδοση της οικονομίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Ήδη το κράτος παρέχει ψηφιακά 1.500 υπηρεσίες. Πρόκειται για μια σιωπηλή επανάσταση που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και συνεχίζεται. Έχουμε πλέον λιγότερη ταλαιπωρία, χωρίς ουρές και γραφειοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος χαιρέτησε την απόφαση της Google να δημιουργήσει δυο κέντρα αριστείας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ είπε ότι 10 χιλιάδες άνεργοι αναβάθμισαν τις δεξιότητες τους εξαιτίας της συνεργασίας της εταιρείας με το υπουργείο Απασχόλησης.

Κατέληξε παραπέμποντας στα λόγια του ιδρυτή της Google: «Η αισιοδοξία είναι σημαντική γιατί σε βοηθά να τολμάς πράγματα που οι περισσότεροι δεν θα έκαναν. Εμείς τολμάμε και είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή