Hχηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Απορρίπτουμε τα νεοοθωμανικά νταηλίκια

Σκληρή απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν και τους Τούρκους αξιωματούχους έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

by Times Newsroom

Στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της επίσκεψης της Γαλλίδας ομολόγου του, Κατρίν Κολονά,στην Αθήνα, ο Nίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις και οι απειλές από πλευράς Άγκυρας είναι «εξωφρενικές», τονίζοντας παράλληλα πως δεν λείπει και η δημοσίευση χαρτών που παρουσιάζουν ελληνικά νησιά ως τουρκικό έδαφος, κορυφώνοντας έτσι τις προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, απέναντι από την Ελλάδα υπάρχει «ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης καθώς και μία πλήρη στρατιά».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά και στις δηλώσεις Ερντογάν και τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», εξηγώντας ότι αποτελούν ξεκάθαρη απειλή για εισβολή σε ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με casus belli αν η χώρα μας εξασκήσει τα πλήρη δικαιώματά της όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο κ. Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρές απειλές στην ιστορία της ενώ υπογράμμισε πως «απορρίπτουμε πλήρως τα νεοοθωμανικά νταηλίκια».

Mητσοτάκης: Η Τουρκία προκαλεί ένταση και υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή

Νωρίτερα, η Γαλλίδα υπουργός είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την υπουργό για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.

«Απαράδεκτο να δεχόμαστε απειλές από μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ»

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νωρίτερα μήνυμα ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Zuzana Caputová.

Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ συζητήθηκαν θέματα διεθνούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης.

Επιστολές Τσαβούσογλου σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ κατά της Ελλάδας

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστειλε ηλεκτρονικές επιστολές σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τις οποίες εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των «προβλημάτων του Αιγαίου».

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι επιστολές αναφέρουν ότι υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές, στις επιστολές που στάλθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, δόθηκε έμφαση στις «παράνομες δράσεις» και τα «μαξιμαλιστικά αιτήματα» της Ελλάδας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις επιστολές τονίζεται ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, παρά το γεγονός ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει μη επικαλυπτόμενα χωρικά ύδατα και σύνορα εναέριου χώρου, ενώ η όποια κατάσταση δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα.

Η επιστολή τέλος αναφέρει ότι παρά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο, κλιμακώνει τις εντάσεις και μεταφέρει στην ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com