Η αγωνία του καιρού μας και η νεοελληνική πανούκλα!!!!

by Νίκος Λαγκαδινός
Share this
  • Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΣ

Σκόρπιες σκέψεις. Μπροστά στο ξεκίνημα του καινούργιου χρόνου. Συμβατική αλλαγή, αφού η γραμμή είναι ευθεία και όχι τεθλασμένη…. Και η απελπισία δεν έχει αναγκαστικά χρώμα συναισθηματικό, αφού απλώς είναι μια άρνηση, μια αποχή: η απουσία ελπίδας… Κι όταν μιλώ για “αγωνία” αυτήν ακριβώς την απουσία υπαινίσσομαι. Είναι το σημείο όπου συναντώνται, διασταυρώνονται η υψηλότερη πίστη και η έσχατη απιστία.

Αυτή ακριβώς η αγωνία του καιρού μας κρύβεται συνήθως πίσω από καταστάσεις απροσδόκητες και μπορεί ο οποιοσδήποτε να την εντοπίσει πίσω από την απληστία ζωής των νέων, πίσω από τον τυχοδιωκτισμό των ώριμων, πίσω από την κερδοσκοπική βουλιμία και τον χυδαίο πραγματισμό του κεφαλαίου και των κάθε λογής καπιταλιστών. Μήπως τα ρωμαϊκά συμπόσια της παρακμής ήταν ένα μακρινό προανάκρουσμα;;;

Η αγωνία του καιρού μας δεν έχει σχέση με τους πολιτικούς φανατισμούς και την υποκρισία εκείνων που μας κυβερνούν. Οι σημερινοί κομματικοί ανταγωνισμοί και η συνακόλουθη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι τα συμπτώματα της νεοελληνικής πανούκλας που κατατρώγει τον κορμό της κοινωνίας μας.

Η πολιτική μας ζωή εξακολουθεί να κυβερνάται από κούφιες λέξεις και από κούφια συνθήματα. Κι όσο οι λέξεις είναι απλώς ψηφίδες της δημαγωγικής λογικής τα πράγματα παραμένουν απλώς στη θολή περιοχή της πολιτικής ηθικής. Όταν όμως γίνονται πολιτική πράξη, τότε είναι εκτάκτως επικίνδυνες. Πάντως ο παραλογισμός των λαών είναι πάντα ελκτικότερος και ισχυρότερος από τη λογική τους…

Πόσο θα ήθελα να κυλήσει ήσυχα και όμορφα τούτος ο Ιανουάριος. Και μετά ο Φεβρουάριος!!! Απλώς, χωρίς φασαρίες, χαράτσια, φόρους, δόσεις, χωρίς τις κραυγές των τηλε-εισαγγελέων, χωρίς καταστροφές και καταστροφολογία, χωρίς τις βλακείες των πολιτικών, χωρίς σκάνδαλα…

Θέλω οι Αλκυονίδες μέρες που θα έρθουν κάποια στιγμή να επιμηκυνθούν, να κρατήσουν για να ζεστάνουν τις καρδιές μας. Να είναι μέρες εγκάρδιες, φιλικές, για να μπορέσουμε να ονειρευτούμε ξανά, και ν’ απολαύσουμε τον καταγάλανο ουρανό μας, και να νιώσουμε τον παράδοξο, πλατύ και υπερκόσμιο θρίαμβο μιας συμφωνίας που θα σβήσει όλες τις παραφωνίες αλλά και να γευτούμε τα μύρα που θα ταξιδεύουν στον αέρα.

Ν’ ανοίξουν οι πόλεις, να κατοικηθούν, και ν’ αρχίσουν ν’ αναπνέουν, να πάψουμε να είμαστε ισοβίτες, και οι μνήμες μας να κυκλοφορούν επιτέλους ελεύθερες κι εμποτισμένες με την ευαίσθητη και κρουστή πατίνα του χρόνου ν’ απλώσουν δίχτυα στους πεζόδρομους, τις πλατείες και τις λεωφόρους, στις στοές και τις ρημαγμένες γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου, και να ενωθούν με τους νέους ανθρώπους που ψάχνουν ερείσματα κι αφορμές για τη δημιουργία τοιυ δικού τους κόσμου.

Θέλω, επιτέλους οι καρδιές και τα μάτια μας να ξεχυθούν σε πράσινα λιβάδια, να κυλιστούν στο γρασίδι, να χοροπηδήσουν σαν πουλάρια… Είναι όμορφη η χώρα μας και δεν γίνεται να έχει μουτρωμένους ανθρώπους με ζαρωμένες ψυχές. Δεν μπορώ να πω ότι όλα χάθηκαν και η ζωή μας θα είναι… κομμάτια. Δεν αντέχω όμως άλλο και δεν μπορώ ν’ ακούω τα καλέσματα της εξουσίας ότι πρέπει να επαναπαυτώ στο μέλλον που οικοδομείται από άπειρους λογιστές και ανάλγητους πολιτικούς….

Πάντως, οι πρώτες μέρες του χρόνου επιβάλλουν ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και πρέπει αυτή να είναι η σημαία μας!

Share this
The following two tabs change content below.
Νίκος Λαγκαδινός
Ο Νίκος Λαγκαδινός είναι δημοσιογράφος [ΕΣΗΕΑ]. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Έχει εργαστεί ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ [τηλεόραση και ραδιόφωνο], στις εφημερίδες Ελεύθερη Γνώμη, Νίκη, Ενημέρωση, Βραδυνή, Ακρόπολις, Αθηναϊκή. Διηύθυνε την εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή