Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον ζωγράφο Αλέκο Βλ. Λεβίδη

by Times Newsroom 1

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 22ης Ιουνίου 2021, εξέλεξε τον ζωγράφο Αλέκο Βλ. Λεβίδη, ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα της «Ζωγραφικής», στην Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Ο Αλέκος Βλ. Λεβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε σκηνοθεσία και σκηνογραφία στο Université du Théâtre des Nations στο Παρίσι (1963) και αρχιτεκτονική στην École d’architecture de l’ Université de Genève (1964-1969). Από το 1971 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται ως ζωγράφος στην Αθήνα.

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές Εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρεται η Έκθεση «Εικονογραφίες» το 1988, η Έκθεση «Μεγάλη Ελλάδα: Ελληνικά Μνημεία στην Κάτω Ιταλία και Σικελία» το 2000, η Έκθεση «Μαρτυρίες» το 2006 με υλικό που φιλοτέχνησε στα χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, η Έκθεση «Ζωγραφική για Βιβλία» το 2008 με μια πλούσια σειρά από ζωγραφικές μακέτες εξωφύλλων, η Έκθεση «Μνήμη Παλμύρας» το 2016 με χαρακτήρα δημόσιας παρέμβασης καλλιτεχνικού περιεχομένου έπειτα από τα γεγονότα στην Παλμύρα Συρίας το 2015, η Έκθεση «36 ×36: Ζωγραφικά Δοκίμια» το 2018 με έργα του που φιλοτεχνήθηκαν από το 2002 ως και 2018.

Το έργο του κ. Λεβίδη περιλαμβάνει επιπλέον την επιμέλεια σκηνικών (όπως για την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους στη Νέα Σκηνή Αθηνών το 1991, την παράσταση «Όνειρο» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2005), τοιχογραφίες, καθώς και την εικαστική επιμέλεια βιβλίων μέσα από συνεργασία με πολλούς εκδοτικούς οίκους.

Το ζωγραφικό του έργο πλαισιώνεται από συγγραφικά εγχειρήματα, που αφορούν την ιστορία, τη θεωρία και την επιτέλεση της ζωγραφικής, όπως, μεταξύ άλλων, το βιβλίο «Λουόμενοι» (1990), το βραβευμένο το 1995 από την Ακαδημία Αθηνών «Περί της Αρχαίας Ελληνικής Ζωγραφικής, 35ο Βιβλίο της Φυσικής Ιστορίας, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος» (1994), σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου και δική του, και επιμέλεια του ιδίου, και το βιβλίο «Αλέκος Βλ. Λεβίδης, Βιογραφία και Εργογραφία» (2017).

______________________________________

  • Η φωτογραφία είναι του Νίκου Κοκκαλιά

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή