Η ακροδεξιά βία και τρομοκρατία στη Δύση

by ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Διαδήλωση στο Hanau  μετά την τρομοκρατική επίθεση και τη δολοφονία εννέα ανθρώπων, εναντια στην τρομοκρατία και τον αντι-ισλαμιστικό ρατσισμό

  • Γράφει ο ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Με αφορμή το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην πόλη Hanau της Γερμανίας αλλά και στο τραυματισμό 60 ατόμων στην πόλη Φολκσμάρζεν στην περιοχή της Έσης, όταν γερμανός πολίτης έπεσε με το φορτηγό του επάνω σε καρναβαλιστές (είναι ακόμη αδιευκρίνιστα τα αίτια της επίθεσης) θα ήθελα να μεταφέρω μερικές σκέψεις μου. Αρχικά θα αναφέρω, ότι κατηγορηματικά είμαι ενάντια σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια από όπου και αν προέρχεται αυτή.

Σήμερα δεν θα αναλύσω την έννοια της τρομοκρατικής ενέργειας, ούτε θα αναφερθώ στις φασιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών, που τα τελευταία δύο χρόνια ήταν συνολικά 25 στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στη Σουηδία και στη Φινλανδία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι 364, ενώ εκατοντάδες ήταν ο αριθμός των τραυματιών.
Θα επικεντρωθώ στην κλιμάκωση της ακροδεξιάς φασιστικής βίας και τρομοκρατίας που βρίσκεται ο Δυτικός κόσμος, ο οποίος επικεντρώνεται μεν στις ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις, βρίσκεται όμως αντιμέτωπος με την κλιμάκωση της ακροδεξιάς βίας και τρομοκρατίας, ένα πρόβλημα που εδώ και πολύ καιρό αγνοούμε ή υποτιμάμε.

Η τρομοκρατική και δολοφονική επίθεση στη Hanau στη Γερμανία, με ρατσιστικό κίνητρο σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσης, έφερε τον θάνατο σε εννέα ανθρώπους με πολλά από τα θύματα να ήταν μετανάστες. Ταυτόχρονα ήρθε να μας θυμίσει, ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις για μια ένταση της ακροδεξιάς βίας και τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Παρακάτω θα αναφέρω μερικά ακόμη γεγονότα που είχαν σαφώς ένα ρατσιστικό και φασιστικό πρόσημο.

Τον περασμένο Οκτώβριο ένας ένοπλος ακροδεξιός, έχοντας στο κεφάλι μια κάμερα για ζωντανή αναμετάδοση, προσπάθησε να επιτεθεί σε εβραϊκή συναγωγή στη Χάλε. Επειδή βρήκε τις πόρτες κλειστές επιτέθηκε σε περαστικούς και παρακείμενα μαγαζιά δολοφονώντας δύο άτομα.

Τον περασμένο Ιούνιο ένα τοπικό στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, δολοφονήθηκε στην Έση και ένας άντρας με ακροδεξιές διασυνδέσεις ομολόγησε την επίθεση.

Το καλοκαίρι μια πολιτικός του αριστερού κόμματος Die Linke , μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Τσιτάου στη Σαξονία έγινε στόχος επίθεσης με εκρηκτικό μηχανισμό, θυμίζοντας μια ανάλογη επίθεση το 2015 ενάντια σε ένα τοπικό στέλεχος του ίδιου κόμματος στην πόλη Φράιταλ πάλι στη Σαξονία.

Μάλιστα, φέτος στις 14 Φεβρουαρίου δώδεκα γερμανοί πολίτες, ένας εκ των οποίων μάλιστα αστυνομικός υπάλληλος, συνελήφθησαν και κατηγορούνται από τις γερμανικές αρχές ότι είχαν διαμορφώσει μια τρομοκρατική οργάνωση που ετοίμαζε επιθέσεις σε πολιτικούς, σε αιτούντες άσυλο και σε μουσουλμάνους.

Η ακροδεξιά βία έχει αρκετό βάθος στη Γερμανία. Ανάμεσα στο 1990 και το 2018 οι ομοσπονδιακές αρχές κατέγραψαν 83 ανθρώπους που σκοτώθηκαν εξαιτίας ακροδεξιάς βίας, Μάλιστα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 169.

Τον Οκτώβριο του 2018 ένας ακροδεξιός επιτέθηκε στη συναγωγή «Το Δέντρο της Ζωής» στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ σκοτώνοντας 11 ανθρώπους. Το Νοέμβριο του 2018 ένας ακροδεξιός συνελήφθη στην Ισπανία γιατί σχεδίαζε τη δολοφονία του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με αφορμή την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να μεταφέρει τα οστά του δικτάτορα Φράνκο σε άλλο σημείο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στο 2010 και το 2017 από τα 263 περιστατικό εγχώριας τρομοκρατίας το ένα τρίτο, 92 σε απόλυτους αριθμούς, αφορούσαν ακροδεξιούς δράστες.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τη βίαιη και εγκληματική δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, η δίκη της οποίας πλησιάζει προς το τέλος της.

Αιματηρό γεγονός από φασιστοειδές είχαμε και στην Νορβηγία, όταν στις 22.7.11 ο εν λόγω λευκός τρομοκράτης δολοφόνησε 68 παιδία στο νησάκι Ουτόγια στο Όσλο σε θερινή κατασκήνωση.

Και το περσινό καλοκαίρι στην Νέα Ζηλανδία ένας λευκός τρομοκράτης με καθαρά ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις, άρχισε πυρ σε δύο τεμένη δολοφονώντας 51 μουσουλμάνους που προσεύχονταν.

Τα στοιχεία του FBI μαρτυρούν ότι μετά το 2001 περισσότεροι Αμερικανοί πέθαναν από την εσωτερική τρομοκρατία παρά από εξτρεμιστές μουσουλμάνους. Παρ’ όλα αυτά, το δυναμικό της υπηρεσίας εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένο κατά κύριο λόγο προς την εξωτερική τρομοκρατία.

Η ακροδεξιά βία δεν αφορά κάποιες απομονωμένες περιπτώσεις. Η εμφάνισή της σχετίζεται με μια συνολικότερη πολιτική άνοδο της ακροδεξιάς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την άνοδο της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AFD) που προκαλεί συνολικότερους κραδασμούς στο γερμανικό πολιτικό σύστημα. Και βέβαια δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η άνοδος του Εθνικού Συναγερμού της Μαρί Λεπέν στην Γαλλία (η οποία στις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκεται πάνω από τον Μακρόν) που προβάλλει την εικόνα, ότι κατά βάση είναι ένα δεξιό συντηρητικό κόμμα, κάτι που προσπαθούν να επιβάλλουν και τα φασιστικά κόμματα της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Μ. Βρετανίας κ.τ.λ.

Αυτή η καλυμμένη φασιστική ιδεολογία είναι αφενός άκρως επικίνδυνη και αφ αφετέρου δεν αναιρεί τον τρόπο, που η επιστροφή της ακροδεξιάς ιδεολογίας στην πολιτική συζήτηση τροφοδοτεί και την εμφάνιση κρουσμάτων ακροδεξιάς βίας, από άτομα ή οι ομάδες που θα θελήσουν να περάσουν στη δράση με τρομοκρατικές ενέργειες είτε ενάντια σε αλλοδαπούς, είτε σε ομοεθνείς τους που υποστηρίζουν πιο φιλελεύθερες από αυτούς ιδέες.

Με άλλα λόγια, η «υπεροχή της λευκής φυλής» είναι μια βίαιη, διεθνής ιδεολογία με τις ανάλογες διασυνδέσεις. Οι οπαδοί της επικοινωνούν μέσω διαδικτυακών φόρουμ διατηρώντας την ανωνυμία τους, διαδίδοντας τις ιδέες τους, σχεδιάζοντας επιθέσεις και εγκωμιάζοντας τρομοκρατικές ενέργειες. Οι διαδικτυακές αυτές πλατφόρμες έχουν γίνει κέντρα της λευκής τρομοκρατίας. Οι χρήστες μοιράζονται φασιστικές φαντασιώσεις, ναζιστική προπαγάνδα και ψευδοεπιστημονικά κείμενα γύρω από τα φυλετικά ζητήματα, τους δείκτες νοημοσύνης και την υπεροχή της λευκής φυλής με τους αρμόδιους φορείς να μην επιλαμβάνονται αποφασιστικά και δραστικά του θέματος.

The following two tabs change content below.

ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Σπούδασε οικονομία και φιλοσοφία στη Γερμανία, όπου είχε αγώνες ενάντια στην Χούντα μέσα από τις τάξεις του ΠΑΚ. Για χρόνια υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Ενώσεων Δ. Γερμανίας και σύνεδρος σε Πανσπουδαστικά συνέδρια στην Ελλάδα. Εκπρόσωπος των ξένων φοιτητών στο σύλλογο φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σααρμπρύκεν. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΣΠ από το πρώτο της συνέδριο και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, όπου και διετέλεσα από το Φλεβάρη του 1986 έως το 1994 μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Μέλος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα με συμμετοχή σε 5 συνέδρια της ΟΤΟΕ ως σύνεδρος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή