Η αλλαγή της διατροφής θα μπορούσε να προσθέσει έως και 13 χρόνια ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα αποκλείει την αρχή ότι ο ενεργειακός περιορισμός συχνά ισοδυναμεί με μακροζωία, εάν καλύπτονται οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

by Times Newsroom

Μικρές αλλαγές στη διατροφή μας θα μπορούσαν να μειώσουν τη θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο σε βαθμό που να προσθέτουν 10-13 χρόνια στη ζωή μας.

Οι μεγάλες διατροφικές μελέτες είναι συχνά κάπως αναποτελεσματικές, καθώς όσο μεγαλύτερες γίνονται, τόσο πιο αδύνατο είναι να αναπαράγουν σενάρια του πραγματικού κόσμου και να απεικονίσουν τη γενετική αυτών που εξετάζουν. Ωστόσο, μια μεγάλη μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι, αν μια 20χρονη γυναίκα αντικαταστήσει τα επεξεργασμένα δημητριακά με όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως και αυξήσει την πρόσληψη ψαριών και ξηρών καρπών, είναι πιθανό να προσθέσει 10 χρόνια προσδόκιμου ζωής έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου, ενώ ένας 20χρονος άνδρας θα μπορούσε να προσθέσει 13 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής του.

Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη τις διατροφικές απαιτήσεις, αλλά απλώς τη θερμιδική πρόσληψη, γεγονός που αποκλείει την καθιερωμένη αρχή ότι ο ενεργειακός περιορισμός συχνά ισοδυναμεί με μακροζωία, εάν καλύπτονται οι ειδικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, με ίσως μια δεκαετία επιπλέον προστασίας από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου, είναι ευρήματα που αξίζει να διερευνηθούν.

Εξετάζοντας τα δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί ακολουθούν διατροφή πιο κοντά στις βέλτιστες ποσότητες φρούτων και λαχανικών από ό,τι για τις βέλτιστες ποσότητες δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων και ξηρών καρπών και προτείνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης αυτών των τροφίμων και η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων δημητριακών και επεξεργασμένων τροφίμων με βάση τα δημητριακά, είναι ο ισχυρότερος παράγοντας αυτής της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Ωστόσο, αυτό που μας λένε τα ευρήματα για τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εντυπωσιακό. Αυτές οι πηγές σύνθετων υδατανθράκων είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, ένα άλλο θρεπτικό συστατικό στο οποίο εστιάζουν όλο και περισσότεροι ερευνητές στη Δύση και το οποίο μπορεί να έχει τεράστιες επιδράσεις στην υγεία και τους κινδύνους καρκίνου με την πάροδο των χρόνων.

Μαζί με την αντικατάσταση του ρυζιού και των ζυμαρικών με περισσότερα φασόλια ή φακές ως υδατάνθρακες στο δείπνο, υπάρχει στην πραγματικότητα ένας εύκολος κανόνας που μπορεί να εφαρμοστεί όταν επιλέγετε ένα δημητριακό για πρωινό και μεσημεριανό γεύμα. Κάτω από τους «συνολικούς υδατάνθρακες» ενός τροφίμου θα είναι η ποσότητα που αντιστοιχεί τόσο στις φυτικές ίνες όσο και στους απλούς υδατάνθρακες. Το ποσοστό των υδατανθράκων από φυτικές ίνες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερο.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά σημαίνει ότι τους έχουν αφαιρεθεί το πίτουρο, το φύτρο, το περίβλημα και άλλες πτυχές του δημητριακού που είναι λιγότερο άμεσα αφομοιώσιμες. Η τροφή δεν μένει άθικτη αρκετά ώστε να φτάσει στο παχύ έντερο, όπου βακτήρια τη ζυμώνουν και παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας όπως το βουτυρικό οξύ. Αυτή η διαδικασία είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα, του ανοσοποιητικού συστήματος και, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των μικροβίων του εντέρου στην πνευματική μας ικανότητα μέσω της δραστηριότητας του πνευμονογαστρικού νεύρου, και για τη ψυχική και νοητική μας υγεία.

Ο πυρήνας όλου αυτού είναι φυσικά η έκκληση, όπως είναι αναμενόμενο, να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί αυτή η μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων μελετών με ομάδες ελέγχου του 2019, οι μελέτες παρατήρησης είναι συνήθως ανοιχτές σε μεροληψία και δύσκολο να ελεγχθούν όλοι οι συγχυτικοί παράγοντες που μπορεί να εμφανιστούν σε έναν σχεδόν απείρως μεταβλητό αριθμό.

Σε αυτήν, οι ερευνητές των Κέντρων Cochrane στην Ισπανία και την Πολωνία διαπίστωσαν ότι από όλες τις τυχαιοποιημένες με εικονικό φάρμακο μελέτες που έγιναν σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, δεν υπάρχει κανένα όφελος για την υγεία από τον περιορισμό της κατανάλωσής του.

Επιπλέον, θα μπορούσε κανείς να εξετάσει την επικράτηση των διατροφικών ελλείψεων βιταμίνης Β12, χολίνης και σιδήρου στην Αμερική, θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο κόκκινο κρέας, και να αιτιολογήσει ότι εφόσον αυτό το νέο εύρημα μακροζωίας δεν έλεγξε τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα πρέπει να διατηρηθεί μαζί με την κατάλληλη άσκηση (ή λιγότερο καθισιό).

Αν και οι μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν ελέγχουν την άσκηση, δεν είναι σαφής ο βαθμός άσκησης που υπολογίζεται, ούτε οι ώρες που περνάμε καθιστοί την ημέρα, οι οποίες είναι μερικές φορές πιο σημαντικές από τον χρόνο που περνάμε για άσκηση. Ως εκ τούτου, όπως και άλλες τεράστιες διατροφικές μελέτες, θα πρέπει να εξετάζονται με προσοχή.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/changing-your-diet-could-add-up-to-13-years-to-your-life-study-says

enallaktikidrasi.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή