Η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο επίκεντρο των συναντήσεων του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στη Βενετία

by Times Newsroom

​Η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού τόσο όπως αυτός αποτυπώνεται διαχρονικά στην πόλη της Βενετίας, όσο και διεθνώς, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο των συναντήσεων και συζητήσεων του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βενετία με αφορμή τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου στη φετινή Μπιενάλε.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Μπιενάλε, Roberto Cicutto, αλλά και με την Αντιδήμαρχο Βενετίας, Paola Mar, με τους οποίους συμφώνησε για την οριστική επίλυση των εκκρεμοτήτων που αφορούν το Ελληνικό Περίπτερο με την άμεση υπογραφή νέας συμφωνίας 9ετούς διάρκειας με τον δήμο της Βενετίας, γεγονός που θα διευθετήσει μία εκκρεμότητα 20 ετών και θα επιτρέψει να δρομολογηθούν και οι αναγκαίες επισκευές στο Ελληνικό Περίπτερο.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός συμφώνησε με τη δημοτική αρχή της Βενετίας τον από κοινού σχεδιασμό μίας πολιτιστικής και τουριστικής διαδρομής που θα αποκαλύπτει τα ελληνικά στοιχεία της πόλης, με αφορμή και το 24ο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στην Βενετία.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε επίσης με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ca’Foscari της Βενετίας, με τις οποίες συζήτησε για την ανάπτυξη ενός προγράμματος συστηματικής προβολής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και ειδικά των ελληνικών γραμμάτων, δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο διαθέτει πρόγραμμα διδασκαλίας Νέων Ελληνικών, αλλά και προγράμματα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής φιλολογίας, αρχαιολογίας και νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και εκτενή εκδοτική δραστηριότητα.

Επιπλέον ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και τη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, το Μουσείο Εικόνων και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στο ιστορικό Campo dei Greci. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου, καθηγητή Βασίλη Κουκουσά, με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές αλλά και τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο φορέας, καθώς και τους τρόπους ενίσχυσης της εξωστρέφειάς του, και ειδικά του Μουσείου Εικόνων το οποίο διαθέτει μία εξαιρετικά σημαντική και πολύτιμη συλλογή. Συναντήθηκε επίσης με τον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας, της αρχαιότερης κοινότητας της διασποράς στον δυτικό κόσμο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινότητα. Επιπλέον, στη Λειτουργία της Ανάστασης, ο Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τον Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο για τις απαιτούμενες επισκευές στον ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.

Τέλος, ο κ. Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε στη Βενετία με την Γενική Γραμματέα της Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg–Mihailović, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Michelangelo Foundation for Creativity & Craftmanship, Alberto Cavalli και με την Γενική Γραμματέα του Human Safety Net, Emma Ursich. H Europa Nostra είναι μία πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη-κυβερνητικών οργανώσεων από 47 χώρες για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Το Michelangelo Foundation είναι ένας διεθνής μη-κυβερνητικός οργανισμός με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση της χειροτεχνικής δημιουργίας και τη σύνδεσή της με τον κόσμο του σύγχρονου design, ενώ διοργανώνει στη Βενετία και την έκθεση χειροτεχνίας Homo Faber στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες δημιουργοί. Το Human Safety Net αποτελεί ένα δίκτυο που υποστηρίζει ευάλωτες οικογένειες με παιδιά ηλικίας 0-6 ετών και ενσωματώνει πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής τους μέσω της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Στις συναντήσεις του ο Υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης συνοδευόταν από τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στη Βενετία, Bruno Bernardi.

Homo Faber Βασίλης Κουκουσάς Πρόεδρος Ινστιτούτου Βενετίας Bruno Bernardi Επίτιμος Πρόξενος Χαρά Χάμψα Νικόλας Γιατρομανωλάκης Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Alberto Cavalli Michelangelo Foundation Νικόλας Γιατρομανωλάκης Caterina Carpinato Πανεπιστήμιο Ca

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή