Η ανάπτυξη της υπαίθρου: Το ΟΡΑΜΑ 2040

by ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Την Κυριακή, 8 Αυγ 2021, στις 12.15, ο Δημήτρης Μιχαηλίδης θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει σκέψεις στο Δημαρχείο Δωρίδας, στο Λιδωρίκι, για την «ανάπτυξη της υπαίθρου» με ορίζοντα το 2040.

Η συζήτηση γίνεται στα πλαίσια του Συνεδρίου «1821-2021, το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας και οι σύγχρονες προοπτικές της», το οποίο οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου (κα Αργυρώ Λαγγουράνη, 6948403759) του Δήμου Δωρίδας, το ΣαββατοΚύριακο, 7 & 8 Αυγ 2021.

Μερικά σημεία προσοχής με την ευκαιρία του Συνεδρίου «1821-2021, το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας και οι σύγχρονες προοπτικές της» είναι:

Παρασκευή, 6/8/2021, 21.00, Ξενοδοχείο ΚΑΛΙΠΟΛΗ

Πρόσκληση σε συνάντηση κτηνοτρόφων για το μέλλον της κτηνοτροφίας

Παρασκευή, 6/8/2021, 22.00, δημόσια διαδικτυακή συζήτηση κτηνοτρόφων

https://us02web.zoom.us/j/88167245986?pwd=TkQ1KzFEM05kekxPL2o5bkxkdzU3QT09

Σάββατο 7/8/2021, 10.00-13.00

Ξενάγηση σε γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής

Σάββατο, 7/08/2021, 19.00, Δημαρχείο Δωρίδας, Λιδωρίκι

Έναρξη Συνεδρίου, Παρουσίαση ερευνάς για το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας

19.45 Χαιρετισμοί από κ Σπήλιο Λιβανό, Υπουργό Αγρ Ανάπτυξης & Τροφίμων & από κα Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρο Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

21.00 «Η Ρουμελιώτισσα της υπαίθρου στυλοβάτης της αγροτικής κοινωνίας & οικονομίας». κα Αικατερίνη Καμηλάκη, Ομότ. Ερευνήτρια, τ. Δ/ντρια Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών. Πρόεδρος Επιτροπής Χειροτεχνίας Υπο. Ανάπτυξης, μέλος Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021».

21.15 «Η προσφορά των γυναικών της Φωκίδας στην Επανάσταση του 1821», κα Μάντυ Δασκαλοπούλου Συγγραφέας βιβλίου «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821» πρώην Υπεύθυνη Παιδικής βιβλιοθήκης Άμφισσας

21.30 «Η παραδοσιακή φορεσιά στο Λιδωρίκι», κ Νίκος Πανάγος, Υπεύθυνος έκδοσης Λευκώματος Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου “Λιδωρίκι Φωτογραφικές μνήμες 1860-1960”

Κυριακή, 8/8/2021, 10.30, Δημαρχείο Δωρίδας, Λιδωρίκι

11.00 «Η Ελληνίδα του Αγώνα και ο αγώνας της Αξιοπρέπειας» κ Νίκος Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

11.10 «Η γυναίκα ως σημαντικός φορέας για τη συνέχεια και διάρκεια της ελληνικής λαϊκής παράδοσης. Περίπτωση Δωρίδας», κα Άννα Παναγιωτοπούλου, Δρ Xορολογίας, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

11.30 «Επενδυτικά κίνητρα για την επιχειρηματικότητα», κ Μιχάλης Δρίτσας, Δ/ντής Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Μηχανολόγος Μηχανικός (MSc), Οικονομολόγος (MBA), Στέλεχος ΜΟΔ ΑΕ.

12.15 «Η ανάπτυξη της υπαίθρου: Το ΟΡΑΜΑ 2040» κ Δημήτρης Μιχαηλίδης, Αγρονέα, Συγγραφέας βιβλίου «Σκέψεις για την Τοπική Ανάπτυξη», ISBN 978-618-84431-2-9, Εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ-Skywalker.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα U. v-d Leynen είπε: Το μέλλον της αγροτικής Ευρώπης μπορεί να διαμορφωθεί μόνο τοπικά. 7/9/2020.

Στην συζήτηση για το ΟΡΑΜΑ 2040 για την Αγροτική Ύπαιθρο είχαν εντοπισθεί:

Στο τοπικό προϊόν της Δωρίδας συμμετέχει με 27% ο πρωτογενής τομέας, με 22% η μεταποίηση και με 43% ο τριτογενής τομέας.

Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Δωρικής παραγωγής, λόγω αποστάσεων, ίσως είναι πλεονέκτημα για την οργάνωση Τοπικής Αγροδιατροφικής Αλυσίδας & Τοπικής Αυτάρκειας.

Η συνεχής πληθυσμιακή μείωση στην Δωρίδα δημιουργεί την ανάγκη, μαζί με την οργανωμένη προσέλκυση επενδύσεων, να οργανωθεί και η προσέλκυση … κατοίκων.

Η ψηφιακή αναβάθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει σε εκπαιδευτικά θέματα, σε θέματα υγείας, σε θέματα υποστήριξης ζωής, αλλά ακόμα και στην εξ αποστάσεως εργασία για αστούς που θα μπορούσαν να επιλέξουν την Δωρίδα για να ζουν.

Όλες οι σκέψεις οδηγούν σε ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι ηι σκέψη για τοπικό εκπαιδευτικό κέντρο, αλλά και για υπερτοπικό και διεθνές σημείο αναφοράς. Ίσως για την αγροτική εκπαίδευση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η εμπειρία από τα FFS-Farmers Field School-Ανοικτά Αγροτικά Σχολεία.

Η επάνοδος σε περιβαλλοντικά ουδέτερη διαχείριση ξαναφέρνει προτάσεις για κυκλική οικονομία με τοπικό επανασχεδιασμό αξιοποίησης όλων.

Η ενεργοποίηση των κατοίκων για συμμετοχή τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση, με στήριξη και από τους απόδημους είναι ίσως το «κλειδί».

Είναι ενδεδειγμένη η ενίσχυση συλλογικών-συνεταιριστικών σχημάτων της Κοινωνικής Οικονομίας.

Ο σημαντικότερος παράγων επιτυχίας για μια ελκυστική, ευημερούσα ύπαιθρο στην Δωρίδα είναι οι άνθρωποι, οι συγκάτοικοι, … η κοινότητα των πολιτών.

Η τοπική κοινωνία και η τοπική διοίκηση πρέπει να υποστηρίζει τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα, από ντόπιες ή αυτόχθονες φυλές, που επεξεργάζονται τοπικά, από ντόπιους κατοίκους, με τοπικές συνταγές (πολιτισμός, γαστρονομία), με συστήματα παραδοσιακής κυκλικής οικονομίας, φιλικά προς το περιβάλλον της Δωρίδας, για να καταναλωθούν κυρίως τοπικά. Και μέσω τόπων συγκέντρωσης τα περισσεύματα να οδηγούνται σε άλλους τόπους με αμοιβαιότητα.

200 χρόνια μετά την επανάσταση όλα δείχνουν ότι επανερχόμαστε στις ίδιες αξίες όπως και τότε, με την τοπιοποίηση (τότε δημογεροντίες), με την Κυκλική Οικονομία, με την ισορροπία στο περιβάλλον, με την επαναπροώθηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και τώρα με τις πυρκαγιές να επανέρχεται η ανάγκη το περιβάλλον να γίνει πάλι η ΑΠΟΛΥΤΗ προτεραιότητά όλων μας.

Οι αγρότες (γεωργοί & κτηνοτρόφοι) και οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος και από κάθε ετήσιο κύκλο της φύσης αξιοποιούν το περίσσευμα προσπαθώντας να διατηρήσουν μια ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, όπως ήταν παραδοσιακά η αγροτική οικονομία.

Ένα γεμάτο τριήμερο, πολύ «καυτό», μας περιμένει.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382

The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter "ΑγροΝέα" (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, michaeld@otenet.gr.

Τελευταία άρθρα απόΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή