Η άνοιξη με πυκνή διαδικτυακή δράση κτηνοτρόφων

Οι αγρότες είναι εξ επαγγέλματος οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού κλπ) και συμβάλλουν στην ισορροπία, στην επιβίωση και στην αειφορία του περιβάλλοντος. Αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς & δασοκόμος) δεν είναι επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής, και μάλιστα χωρίς weekend και διακοπές.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος μετά τον πολύ κρύο Μάρτιο των τελευταίων 40 χρόνων, προσπαθεί να διακρίνει σημεία μιας έστω βραχυχρόνιας αισιοδοξίας, διότι για το 2040 ήδη έχει διαμορφωθεί το ΟΡΑΜΑ 2040 της Αττικής Υπαίθρου (Ιαν 2021) και προετοιμάζεται το υβριδικό συνέδριο για ένα «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 Αττικής Υπαίθρου», στις 18 Μαΐ 2022 (10.00-16.00).

Η επόμενη ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση θα γίνει Τετάρτη, 13 Απρ 2022, στις 21.00 με θέμα: ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ στο https://us02web.zoom.us/j/89943903477.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, 6932094231) γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής επεσήμανε την οργάνωση, συμμετοχή ή εκπροσώπηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου τις τελευταίες ημέρες:

  1. Στην διαδικτυακή συζήτηση (16/3/2022) για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα, όπου μεταξύ άλλων τονίσθηκε η έλλειψη ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ για παραγωγή τροφής

  2. Στην διαδικτυακή ομιλία (16/3/2022) για τον Λαϊκό Πολιτισμό της Δρ Α. Πολυμέρου- Καμηλάκη τ. Δ/ντρια Κέντρου Ερεύνης Ελλ. Λαογραφίας

  3. Στην τηλεοπτική παρουσίαση (19/3/2022) στο OPEN TV για τα προβλήματα της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και την κτηνοτροφική ζωή.

  4. Στην διαδικτυακή συζήτηση (23/3/2022) τονίσθηκε η ανάγκη για ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με συμμετοχή αγροτών στον σχεδιασμό-αξιολόγηση

  5. Στην διαδικτυακή συζήτηση (30/3/2022) προσεγγίσθηκε η ανάγκη δημιουργίας ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ σε κάθε αγροτική περιοχή και την Αττική Ύπαιθρο

  6. Στην διαδικτυακή συμμετοχή (5/4/2022) στην συνέντευξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος για την προώθηση του ΠΡΟΒΕΙΟΥ.

  7. Στην διαδικτυακή ημερίδα (5/4/2022) για το Ελαιόλαδο- Σπορέλαιο- Πυρηνέλαιο και τις σχέσεις διατροφικής αξίας τους και οικονομίας

  8. Στην ενημέρωση (5/4/2022) για τον νέο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ και κατά πόσο είναι θετική εξέλιξη.

  9. Στην παρακολούθηση (5/4/2022) της πρώτης εκπομπής του AgroBus στην διαδικτυακή STENT.net TV για την παράδοση ως βάση για το μέλλον.

  10. Στην διαδικτυακή συμμετοχή (6/4/2022) για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και με γηγενείς ποικιλίες και αυτόχθονες φυλές ζώων στις Κυκλάδες και

  11. Στην διαδικτυακή συζήτηση (6/4/2022) για τα ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΑ Αγροτικών Προϊόντων

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος 4η γενιά, επεσήμανε ότι η καθημερινή φροντίδα του κοπαδιού απασχολεί τους κτηνοτρόφους κάθε μέρα, όλη μέρα, 365 μέρες τον χρόνο, επιτρέποντας μόνο εναλλαγή στα καθημερινά καθήκοντα με άλλο μέλος της οικογένειας, αν υπάρχει, και συνήθως μη αμοιβόμενο μέλος.

Με αυτά το δεδομένα, και με μια σχεδόν εχθρική, μη επαρκώς υποστηρικτική δημόσια διοίκηση, η οποία συνεχώς απαιτεί νέες υποχρεώσεις και καθιστά τους κτηνοτρόφους από επιχειρηματίες να αντιμετωπίζονται ως «κλητήρες» των υπαλλήλων, αυτή η υπερπροσπάθεια του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής δείχνει την πρόθεση των κτηνοτρόφων συμπολιτών για συμβίωση των συγκατοίκων στην Αττική ύπαιθρο και για διαμόρφωση βιώσιμων-αειφόρων τοπικών σχημάτων, με ΟΡΑΜΑ για το 2040.

Η περιαστική κτηνοτροφία είναι μια απαραίτητη λειτουργία στα πλαίσια της ισόρροπης λειτουργίας του περιβάλλοντος της Αττικής υπαίθρου, όταν η Δημόσια Διοίκηση συνειδητοποιήσει την ανάγκη της αειφορίας του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, οικονομικού, τεχνολογικού, πολιτιστικού κλπ) και όχι μόνο την συντεχνιακή επιβίωση του Δημόσιου τομέα. Μερικά από όσα ακούστηκαν και καταγράφηκαν είναι:

Οι αγρότες είναι εξ επαγγέλματος οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού κλπ) και συμβάλλουν στην ισορροπία, στην επιβίωση και στην αειφορία του περιβάλλοντος. Αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς & δασοκόμος) δεν είναι επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής, και μάλιστα χωρίς weekend και διακοπές.

Οι αγρότες είναι παραγωγοί πραγματικού πλούτου, πραγματικών αξιών στον πρωτογενή τομέα.

Στον δευτερογενή τομέα δημιουργούνται υπεραξίες, αλλά δεν παράγονται πρωτογενείς αξίες.

Στον δε τριτογενή τομέα προσφέρονται υπηρεσίες που φέρνουν ίσως χρήματα, αλλά δεν παράγουν αξίες-πλούτο.

Μέχρι σήμερα με ιδιαιτέρως πολύπλοκες διαδικασίες, που είναι ισοδυνάμου αποτελέσματος με «απαγόρευση», οι επιχειρηματίες αγρότες εξωθούνται σε «αγρεργάτες». Μία από τις ακολουθούμενες πρακτικές είναι να μην αφήνονται οι αγρότες να διαχειριστούν τον παραγόμενο πλούτο.

  • Πρέπει οι αγρότες να μπορούν να πουλούν την παραγωγή τους ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ στους καταναλωτές από το χώρο παραγωγής, αυτούσιο ή με παρεμβολή μεταποίησης με οικοτεχνία από τον ίδιο τον αγρότη.

  • Πρέπει οι αγρότες να μπορούν να πουλούν την τοπική παραγωγή τους μέσω τοπικών ΑΓΟΡΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ στους τοπικούς καταναλωτές (μέχρι το 20%?).

  • Πρέπει οι αγρότες να μπορούν να πουλούν την παραγωγή τους στα σημεία κατανάλωσης (εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ) με ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ σε Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες-Short Supply Chain.

  • Πρέπει οι αγρότες να μπορούν να πουλούν την παραγωγή τους συγκεντρώνοντάς την σε κατηγορίες σε συλλογικά ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΑ.

Με την βοήθεια του κ Μάνου Καπαράκη, γεωργού κηπευτικών, γραμματέα της Οργάνωσης Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΑΝΑΤΟΛΗ, Ιεράπετρας και του κ Θάνου Κελμαγερ, γεωργού δρεπτών ανθέων, προέδρου του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών, αλλά και τις εμπειρίες από επισκέψεις μελέτης της κας Αθηνάς Μιχαηλίδου σε Ολλανδία και Βέλγιο και του κ Δημήτρη Μιχαηλίδη στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν:

Τα δημοπρατήρια τα λειτουργούν συνήθως Συνεταιρισμοί παραγωγών.

Η προμήθεια σε δημοπρατήριο ανθέων στην Ολλανδία (Aalmeer) είναι 13% και μαζί με τα έξοδα συσκευασίας και αποστολής φθάνει στο 20% της τιμής. Υπάρχει προκαθορισμένη καθημερινά κατώτατη τιμή πώλησης, όσα δεν πουληθούν καταστρέφονται, αλλά οι παραγωγοί πληρώνονται με την μέση τιμή.

Στην λαχαναγορά του Ρέντη (Πειραιάς) μόνο οι φορτοεκφορτωτές εισπράττουν 20%. Στην Ελλάδα σήμερα ο λόγος τιμής παραγωγού με την τιμή καταναλωτή είναι 5-8 ΦΟΡΕΣ! δηλαδή επιπλέον 400-700%! εκεί που στην ΕΕ ο μ.ο. είναι 2,5 φορές!

Η προμήθεια σε δημοπρατήριο κηπευτικών στο Βέλγιο (Μέχελεν) είναι ΜΟΝΟ 2,5% (βέβαια εισπράττει ο Συνεταιρισμός άλλα 2,5% από την ΕΕ ως Οργάνωση Παραγωγών). Υπάρχει προκαθορισμένη καθημερινά κατώτατη τιμή πώλησης, όσα δεν πουληθούν δίνονται δωρεάν σε μηχανισμούς κοινωνικής πρόνοιας. Οι παραγωγοί δηλώνουν τι θα καλλιεργήσουν και εάν βάσει ελέγχων δεν παραδώσουν όλη την παραγωγή, έχουν πολύ αυστηρές ποινές (αποπομπή από το δημοπρατήριο).

Η Τεχνική υποστήριξη των παραγωγών για την επίτευξη συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων είναι πολύ σημαντική σε όλα τα δημοπρατήρια. Είναι σημαντική επίσης η προώθηση της ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ του παραγωγού στην παραγωγή του.

Σήμερα στην Ελληνική πραγματικότητα οι έμποροι επιθυμούν να παραλαμβάνουν ανώνυμα & ασυσκεύαστα προϊόντα τα οποία προωθούν στην κατανάλωση με δικά τους διακριτικά.

Σε κάποια περιοχή διακινούνται εκτός τοπικού συνεταιριστικού δημοπρατηρίου το 90% της τοπικής παραγωγής των μελών του Συνεταιρισμού!.

Οι αγρότες έχουν σαφή έλλειψη συνεργατικής αγροτικής εκπαίδευσης (της Κοινωνικής Οικονομίας) και η συλλογική δράση δεν προωθείται στα σχολεία, αντίθετα προωθείται ο ατομικός «πρωταθλητισμός» … (της κερδοσκοπικής Ιδιωτικής Οικονομικής).

Στην συζήτηση μετείχαν οι: Μ. Κοντογιάννη, Μ. Καπαράκης, Θ. Κελμάγερ, Α. Μιχαηλίδου, Σ. Τσικουράκης, Δ. Κρητικού, Γ. Κοντογιάννης, Ζ. Ναστούλης,, Ν. Δημόπουλος & Χ. Γαρδικιώτη, και βρίσκεται στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/647756189631059

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη προσκαλεί όλους στην επόμενη ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση την Τετάρτη, 13 Απρ 2022, στις 21.00 με θέμα: ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ στο https://us02web.zoom.us/j/89943903477.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή