Η «Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου» του Κ. Παρθένη σε δημοπρασία

Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως η τελειότητα της Ευρωπαϊκής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα και το σπουδαιότερο έργο του καλλιτέχνη με τη διάσημη σύνθεση.

by Times Newsroom 1

Στις 24 Νοεμβρίου θα δημοπρατηθεί στο Παρίσι το έργο «Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου» του Κωνσταντίνου Παρθένη που έχει χαρακτηριστεί ως η τελειότητα της Ευρωπαϊκής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα και το σπουδαιότερο έργο του καλλιτέχνη με τη διάσημη σύνθεση.

Φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού μοντερνισμού, του συμβολισμού και των Avant-Garde τάσεων της εποχής, εκφρασμένα σε μία αρμονική και λυρική σύνθεση που μαγεύει τον θεατή. Έρχεται συμβολικά να δημοπρατηθεί τη χρονιά του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού αγώνα.

Το έργο αποτελούσε το κόσμημα της διάσημης συλλογής του Σπύρου Λοβέρδου (1877-1934), συνιδρυτή της Λαϊκής Τράπεζας με τον αδερφό του Διονύση. Τα δύο αδέρφια ως προστάτες της τέχνης και θερμοί υποστηρικτές του καλλιτέχνη, είχαν αποκτήσει, σε πολύ υψηλές τιμές, τα πιο εμβληματικά έργα του Παρθένη -όπως το  «Προσευχή στο Όρος των Ελαιών» (πωλήθηκε από τον Οίκο Bonhams, το 2014).  Επίσης, ασκούσαν επιρροή στο υψηλό παραγωγικό έργο του καλλιτέχνη και στην καθιέρωση της μοντέρνας νεο-βυζαντινής τέχνης και του είχαν εμπιστευτεί την εποπτεία του Μουσείου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης, «Διονύσιος Λοβέρδος».

Το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά όλα τα έργα της δημοπρασίας στη Λεωφόρο Αμαλίας 36,  από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου έως το Σάββατο  13 Νοεμβρίου. Η έκθεση στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 24 Νοεμβρίου, στον Οίκο Bonhams, 4 Rue de la Paix.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή