«Η άρση των περιορισμών στην Κίνα θα εκτοξεύσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ»

Μηνιαία αναφορά από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας

by Times Newsroom

Η άρση των περιορισμών κατά της επιδημίας της Covid στην Κίνα θα εκτοξεύσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency, IEA), ενώ η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είναι πιθανόν να μειώσει την προσφορά.

«Δύο μπαλαντέρ θα κυριαρχήσουν το 2023 στις προοπτικές του 2023: Ρωσία και Κίνα», αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στην μηνιαία αναφορά της.

«Οι ρωσικές προμήθειες επιβραδύνονται υπό το κράτος των κυρώσεων, ενώ η Κίνα θα είναι υπεύθυνη για το ήμισυ αυτής της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, ακόμη και αν η μορφή και η ταχύτητα του ανοίγματος (της κινεζικής οικονομίας) παραμένουν αβέβαια».

Η ασθενής βιομηχανική δραστηριότητα και οι ήπιες καιρικές συνθήκες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνέβαλαν στη μείωση της ζήτησης κατά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Αλλά, παρά τις πιθανές ήπιες υφέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το αναμενόμενο άνοιγμα της Κίνας εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη στις γειτονικές της ασιατικές οικονομίες, ενώ η Κίνα θα πάρει την ηγετική θέση της Ινδίας σε παγκόσμια κλίμακα στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή