«Η Αυστραλία θα πρέπει να αρχίσει να ζει με τον κορωνοϊό», λέει ο Σκοτ Μόρισον

by Times Newsroom 1

Η Αυστραλία πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει να ζει με την COVID-19 όταν επιτετυχθούν οι στόχοι για υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της νόσου, δήλωσε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, παρά τις ανησυχίες σε κάποιες πολιτείες για τον αντίκτυπο μιας έξαρσης των κρουσμάτων στο Σίδνεϊ.

Ενώ περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας βρίσκονται σε lockdown εβδομάδων για να αναχαιτιστεί η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού, ο Μόρισον σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει και να αρχίσει να μειώνει τους περιορισμούς όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται.

Τα lockdown «δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα. Αυτός δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να ζούμε σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπέρα.

«Αν όχι στα ποσοστά εμβολιασμού 70% και 80%, τότε πότε; Τότε πότε; Πρέπει να κάνουμε την κίνηση αυτή και πρέπει να προετοιμαστούμε να κάνουμε την κίνηση αυτή και πρέπει να προετοιμάσουμε την χώρα να κάνει την κίνηση αυτή», σημείωσε.

Ο Μόρισον έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ πολιτειών που θέλουν να συνεχίσουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην αναχαίτιση του ιού και την μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας, την Νέα Νότια Ουαλία, η οποία επιδιώκει μια έξοδο από τα λοκντάουν μέσω των εμβολιασμών έπειτα από ένα μεγάλο ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο τεσσάρων σταδίων για την χαλάρωση των περιορισμών μόλις εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της χώρας που είναι ηλικίας άνω των 16 ετών, βάσει του οποίου θεωρείται «απίθανο» να απαιτηθούν αυστηρά λοκντάουν.

Όταν η εμβολιαστική κάλυψη φτάσει το 80% μόνον «πάρα πολύ στοχευμένα lockdown» θα χρειάζονται και οι εμβολιασμένοι Αυστραλοί θα μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται μεταξύ των πολιτειών.

Οι πολιτείες Δυτική Αυστραλία και Κουίνσλαντ, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένες από τον κορωνοϊό, έχουν επισημάνει ότι μπορεί να διατηρήσουν κι άλλο κάποιους περιορισμούς ακόμη και όταν επιτευχθούν οι στόχοι όσον αφορά τον εμβολιασμό.

Το εθνικό σχέδιο, λένε, το οποίο συμφωνήθηκε πριν από το πρόσφατο ξέσπασμα της Covid-19 στη Νέα Νότια Ουαλία, στηρίχθηκε στην ύπαρξη μόνο μικρών ξεσπασμάτων στην κοινότητα.

Σήμερα η Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε ότι το περασμένο 24ωρο κατέγραψε 818 κρούσματα, τα περισσότερα στο Σίδνεϊ, αριθμός που δείχνει μια μικρή μείωση από το ρεκόρ των 830 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη ημέρα.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζικλιάν ζήτησε από τον κόσμο να εστιάσει περισσότερο το ενδιαφέρον του στην εκστρατεία εμβολιασμού και λιγότερο στα κρούσματα.

«Μόλις φτάσει στο 80% (του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί) με τις δύο δόσεις, κάθε πολιτεία θα πρέπει να ζει με την COVID. Δεν μπορείτε να κρατήσετε έξω την Δέλτα για πάντα», σημείωσε.

Στην Βικτόρια, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη, 71 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν και 55 από αυτά είχαν περάσει χρόνο στην κοινότητα ενώ είχαν προσβληθεί από τον ιό, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εκτροχιάσει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ντάνιελ Άντριους, τα σχέδια για άρση του λοκντάουν στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η Αυστραλία διαχειρίστηκε την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο στην εμβολιαστική της εκστρατεία υπήρξε μια βραδύτητα που της στέρησε μέρος της επιτυχίας της.

Σε εθνικό επίπεδο, το 30% των άνω των 16 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 52% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Οι εμβολιασμοί γίνονται με ρυθμό ρεκόρ, αλλά ο στόχος για τον πλήρη εμβολιασμό του 80% δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί ως τον Δεκέμβριο με τους σημερινούς ρυθμούς.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει συνολικά μόλις πάνω από 44.600 κρούσματα από τότε που ξέσπασε η πανδημία και 984 θανάτους από την COVID-19.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή