Η Αυστρία αίρει το «lockdown των ανεμβολίαστων», ενώ η Ευρώπη επιστρέφει σε μια «κανονικότητα»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι είναι «εύλογο» ότι η παραλλαγή Omicron, η οποία φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα στους πλήρως εμβολιασμένους, μπορεί να σηματοδοτήσει τη μετάβαση της πανδημίας προς μια πιο «διαχειρίσιμη» φάση και τελικό τελικό παιχνίδι, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη.

by Times Newsroom

Η Αυστρία έχει άρει το «lockdown των μη εμβολιασμένων», η Ελβετία προετοιμάζεται για επαναλειτουργία της οικονομίας και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε μια ημερομηνία λήξης για τους περιορισμούς του Covid καθώς περισσότερες χώρες ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους ελέγχους της πανδημίας.

Ακολουθούν την Ολλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για να επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή, με τη δανέζικη κυβέρνηση να δηλώνει ότι ο Covid-19 «δεν πρέπει πλέον να κατηγοριοποιείται ως κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» μετά τις 31 Ιανουαρίου. .

Αν και οι λοιμώξεις, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron, εξακολουθούν να σημειώνουν υψηλά επίπεδα ρεκόρ, τα δεδομένα συνεχίζουν να δείχνουν ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στην εντατική θεραπεία δεν αυξάνονται ανάλογα με τα κρούσματα.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ , δήλωσε ότι από το επόμενο Σάββατο, τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα και ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις θα αυξηθεί από 25 σε 50.

Η χώρα αυτή την εβδομάδα έγινε επίσης το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που κατέστησε νομικά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ενήλικες βάσει νόμου που καθιστά όσους αρνούνται το έμβολο υπόκεινται σε πρόστιμα έως και 3.600 ευρώ από τα μέσα Μαρτίου, μετά από μια εισαγωγική φάση.

Η ανακοίνωση του Νεχάμερ ήρθε καθώς η Αυστρία αίρει ένα lockdown που -αν και αποδεικνύεται δύσκολο να εφαρμοστεί- έχει καταρχήν απαγορεύσει σε όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο να φύγουν από το σπίτι τους εκτός από ουσιαστικούς λόγους από τις 15 Νοεμβρίου.

Οι περιορισμοί στη μετακίνηση των μη εμβολιασμένων καταργήθηκαν τη Δευτέρα, αν και εξακολουθούν να τους απαγορεύεται να τρώνε σε εστιατόρια ή να ψωνίζουν για μη απαραίτητα είδη, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να ενισχύσει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη.

Οι λεγόμενοι κανόνες «2G» που απαγορεύουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον ιό να μπαίνουν σε μη απαραίτητα καταστήματα θα λήξουν στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ τα εστιατόρια και τα τουριστικά αξιοθέατα είναι επίσης ανοιχτά σε όσους έχουν μόλις ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ μια εβδομάδα αργότερα.

Οι νέες καθημερινές μολύνσεις από κορωνοϊό αυξάνονται στην Αυστρία, αλλά η πίεση στα νοσοκομεία έχει μειωθεί και το κύμα αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε η διευθύντρια δημόσιας υγείας, Καταρίνα Ράιχ.

Στην Ελβετία, εν τω μεταξύ, ειδικοί που μελέτησαν τα ποσοστά μόλυνσης τόσο στην Ελβετία όσο και στη Γερμανία είπαν ότι το στέλεχος Omicron ήταν σημαντικά πιο μολυσματικό, αλλά φαινομενικά λιγότερο σοβαρό, από την παραλλαγή Delta και «είναι απίθανο να προκαλέσει αριθμούς ρεκόρ εισαγωγών σε ΜΕΘ».

Το εύρημα ακολούθησε έκκληση την περασμένη εβδομάδα από μια συμμαχία ελβετικών επιχειρήσεων και δεξιών κομμάτων για χαλάρωση των περιορισμών – συμπεριλαμβανομένης της εργασίας από το σπίτι και ένα πάσο Covid που απαιτείται για την είσοδο σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους όπως εστιατόρια, κινηματογράφους και γυμναστήρια – που η ομάδα είπε ότι ήταν «δυσανάλογα » και προκαλώντας «τεράστια ταλαιπωρία» στις εταιρείες.

Εν μέσω εκτιμήσεων ότι έως και το 40% των ελβετικών εταιρειών αντιμετώπιζαν ελλείψεις προσωπικού λόγω των κανόνων καραντίνας, ο Ελβετός υπουργός Υγείας, Αλέν Μπερσέ , ζήτησε την άρση των υπόλοιπων περιορισμών από τις 16 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι επιθυμεί ένα «turbo» άνοιγμα της οικονομίας. .

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει τα θεμέλια για μια ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, υποστηρίζοντας ότι παρόλο που η κορύφωση του κύματος Omicron μπορεί να απέχει ακόμα αρκετές εβδομάδες, οι επιχειρήσεις απαιτούν έναν «ορίζοντα προγραμματισμού».

Στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων τη Δευτέρα έδειξαν ότι η χώρα, η οποία καταγράφει υψηλούς αριθμούς μολύνσεων, δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της να εμβολιάσει το 80% του πληθυσμού πριν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Από τη Δευτέρα, το 75,8% των Γερμανών είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου από ένα εμβόλιο Covid-19, βάζοντας τη χώρα πίσω από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τον επόμενο μήνα για να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι είναι «εύλογο» ότι η παραλλαγή Omicron, η οποία φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα στους πλήρως εμβολιασμένους, μπορεί να σηματοδοτήσει τη μετάβαση της πανδημίας προς μια πιο «διαχειρίσιμη» φάση και τελικό τελικό παιχνίδι, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη.

με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com