Η χασούρα τού Εβραίου…!

Κάπου – κάπου τον ρωτούσαν οι γείτονές του πώς πάει, εκείνος τους απαντούσε κοφτά και ξερά: -Σήμερα έχασα.

by Times Newsroom
  • Καταγραφή Ηλίας Τουτούνης

Σε μια πόλη της Αμερικής, ήσαν τρία εμπορικά μαγαζιά του ίδιου αντικειμένου εμπορευμάτων, το ένα δίπλα στο άλλο. Το πρώτο το είχε ένας Έλληνας το μεσαίο ένας Εβραίος και το τρίτο ένας Αρμένιος, όπου και οι τρεις ήσαν οικονομικοί μετανάστες στην Αμερική. Ο Εβραίος προέρχονταν από οικογένεια πάππου προς πάππου όλοι τους έμποροι, οι δε άλλοι έγιναν έμποροι μετά την μετανάστευση, για να κάνουν προκοπή και να επιβιώσουν.

Ο Εβραίος μη βλέποντας τους γείτονές του με καλό μάτι και θέλοντας να τους εξουδετερώσει με τον τρόπο του, κλείνοντάς τους τα μαγαζιά, εφάρμοσε την πολιτική του μπίρ-παρά, δηλαδή όλα τα προϊόντα του τα διέθετε πολύ φθηνότερα από των διπλανών. Η πολιτική του απέδωσε και η κοσμοσυρροή στο μαγαζί του ήταν καθημερινό φαινόμενο, ενώ τα άλλα δύο μαγαζιά αιμορραγούσαν.

Κάπου – κάπου τον ρωτούσαν οι γείτονές του πώς πάει, εκείνος τους απαντούσε κοφτά και ξερά:

-Σήμερα έχασα.

Αυτοί έλεγαν ότι τους κορόιδευε, τι χάσιμο, αφού μάζευε όλο το χρήμα της περιοχής και κάθε τόσο μεγάλωνε το μαγαζί του και το εξόπλιζε με περισσότερα εμπορεύματα.

Τον ξανά ρωτούσαν, και πάλι τους έδινε την ίδια απάντηση:

-Και σήμερα πάλι έχασα, τους έλεγε αυτός.

Μια εποχή παραμονές εορτών που πληρωνόταν ο κόσμος, από μισθούς, δώρα κ.λπ. το μαγαζί του Εβραίου, ήταν αδιαπέραστο και συρροή κόσμου ασταμάτητη. Το βράδυ οι άλλοι δύο μόλις κλείνανε τα μαγαζιά συνεννοημένοι τον πλησιάζουν και του λένε:

-Συνάδελφε πως πήγε σήμερα;

-Και σήμερα έχασα! τους απαντάει ξερά ο Εβραίος.

Τότε πετάγεται ο Έλληνας και του λέει:

-Τι έχασες μωρέ, σήμερα πρέπει να μάζεψες χιλιάδες δολάρια, μας κοροϊδεύεις τι έχασες;

-Έχασα μια μέρα από την ζωή μου, τους απάντησε λακωνικά ο Εβραίος, κλείδωσε την πόρτα και πήρε τον δρόμο για το σπίτι του…!

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή