Η χώρα που δηλώνει πως ο Covid-19 δεν αποτελεί πρόβλημα

by Times Newsroom 1

Παρόλο που τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο, η κυβέρνηση της Τανζανίας εξακολουθεί  να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φήμες ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος Τζον Μαγκουφούλι έχει διαγνωστεί θετικός στον Covid-19  και λαμβάνει νοσοκομειακή περίθαλψη, ωστόσο, η κυβέρνηση το έχει αρνηθεί.

Δεν υπάρχουν επίσημα αρχεία

Στην Τανζανία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τους πρόσφατους θανάτους στην χώρα ούτε έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας από τον Μάιο του περασμένου έτους. Μέχρι τότε είχαν ανακοινωθεί 500 κρούσματα και 20 θάνατοι.

Οι αρχές επέμειναν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς και έχουν αναλάβει σκληρή δράση εναντίον εκείνων που κατηγορούν ότι διαδίδουν «ψευδείς πληροφορίες».

Όταν το BBC επικοινώνησε με τον υφυπουργό Υγείας Γκοντγουίν Μολέλ, έστειλε προηγούμενες συνεντεύξεις στις οποίες υποστήριζε ότι η δημοσίευση δεδομένων μπορεί να είναι «αντιπαραγωγική» καθώς θα μπορούσε να εξαπλώσει τον φόβο.

Όπως είπε, όταν οι αξιωματούχοι ανέλυσαν τα δεδομένα του 2020, «όλοι είχαν στιγματιστεί σαν να φέρουν τον Covid-19 λόγω του πανικού που υπήρχε». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα δεδομένα πρέπει να φυλάσσονται από την κυβέρνηση για την επιστημονική ανάλυση.

Τι λένε οι γιατροί;

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαγορεύεται να αναφέρονται στη νόσο δημοσίως.

Ωστόσο, σε ένα πολυσύχναστο νοσοκομείο στο Νταρ Ες Σαλάμ, τη μεγαλύτερη πόλη της Τανζανίας, ένας γιατρός δήλωσε στο BBC ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στις εισαγωγές ασθενών που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα με Covid-19 τους τελευταίους δύο μήνες.

«Η κατάσταση είναι η ίδια παντού, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Μερικοί ασθενείς αγοράζουν ακόμη και οξυγόνο για χρήση στο σπίτι», σχολίασε. «Δεν μπορείς να νικήσεις τον Covid-19 επειδή δεν αναγνωρίζεται», λέει, «οπότε σε φέρνει ως γιατρό σε μια άβολη θέση να δώσεις καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών».

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Ιατρική Ένωση της Τανζανίας εξέδωσε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση σχετικά με την «αύξηση των ασθενών με αναπνευστικές δυσκολίες».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της, ο δρ Σάντρακ Μουαϊμπάμπι, επεσήμανε ότι οι δυσκολίες στην αναπνοή μπορεί να είναι συμπτώματα και άλλων καταστάσεων, όπως άσθμα, καρδιακές παθήσεις ή πνευμονία, όχι μόνο λόγω Covid-19.

Φοβούνται οι ιερείς

Ο Τσαρλς Κίτιμα, της Διάσκεψης των Επισκόπων της Τανζανίας, δήλωσε ότι περισσότεροι από 25 ιερείς έχουν πεθάνει στη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες, εμφανίζοντας συμπτώματα που σχετίζονται με τον Covid-19.

Εξήντα μοναχές πέθαναν επίσης με παρόμοια συμπτώματα.

«Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ πριν, συνήθως σε δύο μήνες θα χάναμε ίσως τρία ή τέσσερα άτομα λόγω γήρατος, και άλλων ασθενειών … πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε πρόβλημα. Ο κορωνοϊός είναι εδώ», σχολίασε.

Μια άλλη σημαντική στιγμή για την χώρα ήταν όταν τον περασμένο μήνα ο αντιπρόεδρος της Ζανζιβάρης, Σέιφ Σαρίφ Χαμάντ πέθανε από τον Covid -19. Ήταν η πρώτη φορά που ένας ανώτερος πολιτικός αναγνωρίστηκε δημόσια ότι έπασχε από την ασθένεια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή