Η χρονιά που άλλαξε τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «παίζουν μπάλα» εντός έδρας

by Times Newsroom

Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι εντός έδρας δραστηριότητες δεν είναι πλέον κάτι που θέλουν να αποφύγουν. Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η ισπανική BBVA, τα οποία επεκτάθηκαν τα  προηγούμενα χρόνια σε αναδυόμενες αγορές, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στρέφουν το βλέμμα τους εκ νέου στην εγχώρια αγορά.

Για παράδειγμα, η γαλλική BNP Paribas SA σχεδιάζει να επανεπενδύσει τα έσοδα από την πώληση μιας μονάδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς αναπτύσσει το franchise της και επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε μετοχές.

Οι traders σταθερού εισοδήματος όπως η Deutsche Bank AG έχουν πάρει ξανά μερίδιο αγοράς, ενώ οι δανειοδοτικές τους επιχειρήσεις ενισχύουν τη δυναμική τους. Ακόμη και οι αμερικανικές δυνάμεις όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Citigroup Inc. ανακαλύπτουν εκ νέου την ευρωπαϊκή ήπειρο, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους για να αντιμετωπίσουν τους Ευρωπαίους «εντός έδρας».

Υπεραποδόσεις

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε ανάλυσή του, μετά από μια δεκαετία αγώνα για να συμβαδίσουν με τη Wall Street, οι ευρωπαϊκές τράπεζες απολαμβάνουν μια σπάνια περίοδο υπεραπόδοσης, ενισχυμένη από τέσσερις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων σε διάστημα μόλις μισού έτους. Έχοντας περικόψει το κόστος και αυξήσει τις προμήθειες κατά τη διάρκεια της περιόδου των ισχνών αγελάδων, πλέον αναμένεται να επωφεληθούν καθώς τα αυξανόμενα έσοδα από τον δανεισμό τούς επιτρέπουν να ενισχύσουν τις πληρωμές των μετόχων, να επενδύσουν σε μονάδες  trading και να απορροφήσουν ζημίες από δάνεια κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης που πιθανότατα έχει ήδη ξεκινήσει.

«Υπάρχει ένας πραγματικός ούριος άνεμος που προέρχεται από τα επιτόκια σε αυτό το σημείο, κάτι που είναι εξαιρετικό για τις τράπεζες», δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής της Deutsche Bank James von Moltke σε συνέδριο τον περασμένο μήνα.

Ρεκόρ εσόδων από δάνεια

Όπως εκτιμούν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg, τα έσοδα από δάνεια στις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες πρόκειται να φτάσουν φέτος στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από μια δεκαετία και να σημειώσουν ρεκόρ το 2023. Αυτή είναι μια έντονη αντιστροφή από τα οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων που είχαν διαβρώσει το εισόδημα από τον δανεισμό και ανέτρεψαν τον τραπεζικό τομέα.

«Είμαστε θετικοί σχετικά με τις προοπτικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2023, παρά το γεγονός ότι η οικονομία οδεύει σε ύφεση», έγραψαν σε πρόσφατο σημείωμα αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. «Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιδιαισθητικό. Ωστόσο, από πολλές απόψεις η θεμελιώδης δυναμική για τον κλάδο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνες των προηγούμενων υφέσεων».

Τα επιτοκία

Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδοτεί ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, οι δανειστές μπορούν να χρεώνουν περισσότερα για δάνεια, ενώ δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου για τις καταθέσεις. Οι τράπεζες στις ΗΠΑ, όπου η Federal Reserve αύξησε πιο γρήγορα το κόστος δανεισμού, αντιμετωπίζουν καθοδικό κίνδυνο για τα καθαρά έσοδα από τόκους το επόμενο έτος, καθώς οι καταθέτες απαιτούν υψηλότερους τόκους στα υπόλοιπα των λογαριασμών τους, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup.

Αυτή η απόκλιση έχει δώσει στους ευρωπαίους δανειστές ένα σπάνιο πλεονέκτημα, με τις μετοχές τους να ξεπερνούν τον δείκτη των ομοτίμων τους στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2009, στο τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η απόδοση αντανακλά επίσης τις προσδοκίες ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι σε θέση να πληρώσουν περισσότερα χρήματα μέσω εξαγορών το επόμενο έτος. Οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. με επικεφαλής τον Kian Abouhossein αναμένουν ότι οι ευρωπαίοι δανειστές θα δαπανήσουν συνολικά 30,6 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος για την επαναγορά μετοχών, αύξηση 30% σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα. Οι εξαγορές από αμερικανικές εταιρείες, αντίθετα, αναμένεται να παραμείνουν πολύ χαμηλότερες από ό,τι ήταν το 2021.

Οι μετοχές

Και παρόλο που οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών είχαν καλύτερες επιδόσεις φέτος, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τους ομοτίμους τους στις ΗΠΑ. Οι εννέα μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες της ηπείρου μαζί αξίζουν λιγότερο από την JPMorgan μόνο, υπογραμμίζοντας πόσο η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί στη Wall Street από την οικονομική κρίση.

Η Deutsche Bank, για μεγάλο χρονικό διάστημα σύμβολο της παρακμής των τραπεζικών εργασιών στην Ευρώπη, κατάφερε να κερδίσει ξανά μερίδιο αγοράς στις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος. Ο γερμανικός δανειστής, ο οποίος μείωσε τη μονάδα συναλλαγών του το 2019, επανέρχεται σταδιακά σε επιχειρήσεις από τις οποίες αποχώρησε την τελευταία δεκαετία και σκέφτεται να διαπραγματευτεί ξανά τίτλους που βασίζονται σε στεγαστικά δάνεια κατοικιών.

Αλλά η σχετική ελκυστικότητα της Ευρώπης αντικατοπτρίζει επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Η Ρωσία αποδείχτηκε αδιέξοδο μετά τη φετινή εισβολή στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αποχωρήσουν ή να περικόψουν τις δαπάνες για να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις. Η SocGen πούλησε την τοπική της μονάδα, με αποτέλεσμα να κερδίσει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, και στρέφει την εστίασή της στην ενίσχυση της κερδοφορίας στην Ευρώπη. Η UniCredit SpA και η Raiffeisen Bank International AG, οι άλλοι δύο ευρωπαίοι δανειστές με μεγάλες δραστηριότητες στη Ρωσία, περιορίζουν πιο αργά τις τοπικές τους επιχειρήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com