Η διακοσιετηρίδα τής Εθνικής Παλιγγενεσίας μας στην Κύπρο.

by Times Newsroom 1

Έχοντας την ευθύνη τής προεδρίας τής Επιτροπής Εορτασμού τής διακοσιετηρίδας στην Κύπρο, παραθέτω τον χαιρετισμό-καλωσόρισμα που απευθύνω στην εναρκτήρια επίσημη τελετή τού Εορτασμού στην Κύπρο που θα μεταδοθεί από το ΡΙΚ σήμερα στις 18.30 (Χαιρετισμός Προέδρου τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη, χαιρετισμός τού πρέσβεως τής Ελλάδος στην Κύπροκ. Θεοχάρη Λαλάκου, ομιλία τού καθηγητού-ακαδημαϊκού κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ντοκιμαντέρ τού κ. Γεωργιάδη, συναυλία τής Κρατικής Ορχήστρας τής Κύπρου σε κείμενο τού ποιητή Κυριακού Χαραλαμπίδη)

Σημειώνω ότι πολλοί Κύπριοι αγωνίστηκαν στο πλευρό των μαχητών στην Ελλάδα, ότι μαζί με τον Ρήγα φονεύθηκε και ο Κύπριος Ιάννης Καρατζάς και ότι αντίστοιχα με τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄ μαρτύρησε ηρωικά στην Λευκωσία τής Κύπρου στις 9 Ιουλίου τού 1821 ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μεταφέρω τον χαιρετισμό των μελών τής Επιτροπής που όρισε η Κυπριακή Κυβέρνηση για τον Εορτασμό τού 1821 στην Κύπρο, τής Επιτροπής μας που σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το ΡΙΚ οργάνωσε την σημερινή έναρξη τού επίσημου εορτασμού τής Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Κύπρο.

Η διαδικτυακή οργάνωση τής επίσημης εναρκτήριας εορτής μάς στέρησε, δυστυχώς, την χαρά να συνεορτάσουμε ζωντανά στην Λευκωσία τα 200 χρόνια τής Παλιγγενεσίας, όπως το είχαμε προγραμματίσει. Προσβλέπουμε, ωστόσο —αν το επιτρέψουν οι συνθήκες—, σε μια μεγάλη ζωντανή επίσημη εθνική Γιορτή τον Ιούλιο. Η Επιτροπή μας —σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Παιδείας— ενθάρρυνε έναν πάνδημο κατά το δυνατόν εορτασμό τού 1821 με την ενεργό συμμετοχή Σχολείων, Πανεπιστημίων, Δήμων, Κοινοτήτων, Πολιτιστικών και άλλων Φορέων καθ’όλη την διάρκεια τού έτους σε όλες τις περιοχές τής Κύπρου. Με την προοπτική να φωτισθούν εκτός από τους αγώνες ελευθερίας και τί κατορθώθηκε στην Κύπρο τα 200 αυτά χρόνια από την Επανάσταση, ώστε να φθάσει η Κύπρος να αποτελεί σήμερα ένα ισχυρό και σεβαστό ευρωπαϊκό κράτος.

Στην έναρξη τού σημερινού εορτασμού επιτρέψτε μου να εισφέρω μερικές σκέψεις ως προς την ουσία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τής Ελληνικής Επανάστασης. H Επανάσταση τού ’21 ήταν στην ιστορία των λαών ένας Αγώνας που κρίθηκε όχι από τα όπλα, αλλά από την ψυχή και το πνεύμα· όχι από την πολεμική ισχύ, αλλά από το πάθος για ελευθερία. Υποστηρίζω ότι ήταν ένας Αγώνας που την έκβασή του καθόρισε το φρόνημα των ανθρώπων και όχι η λογική των αριθμών. Αλλά το φρόνημα που οδήγησε στην νίκη των Ελλήνων είναι καρπός εσωτερικής αφύπνισης, είναι, πάνω απ’ όλα, μια πνευματική ανάταση, που φωτίζει και καθοδηγεί τις πράξεις μας∙ μια πίστη στις δυνάμεις σου και στο δίκιο σου που κάνει το παράλογο λογικό, την τρέλα ορθοφροσύνη. Λέει ο Θ. Κολοκοτρώνης (Απομνημονεύματα):
«Ὁ κόσμος μᾶς ἔλεγε τρελούς˙ ἡμεῖς ἄν δὲν εἴμεθα τρελοί, δὲν ἐκάναμεν τὴν ἐπανάστασιν∙ διατί ἠθέλαμεν λογαριάσει τὴν δύναμιν τὴν ἐδικήν μας, τὴν Τούρκικη δύναμη.»

Mια μικρή χώρα, η Ελλάδα, ταλαιπωρημένη και εξασθενημένη από τεσσάρων αιώνων δουλεία, δεν θα ξεκινούσε έναν άνισο και σκληρό απελευθερωτικό αγώνα εναντίον ενός πανίσχυρου κατακτητού, αν οι Έλληνες δεν είχαν πιστέψει στην ανάγκη τής ελευθερίας μέσα από την πνευματική ζύμωση που προηγήθηκε, μέσα από τον «φωτισμό» τού Γένους, που καλλιεργήθηκε συστηματικά τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Αυτό συνέβη όταν οι Έλληνες συνειδητοποίησαν την παράδοση και την ταυτότητά τους μέσα από την παιδεία που προσέφεραν εμπνευσμένοι διδάχοι, οι οποίοι γύρισαν και δίδαξαν σ’ όλη την Ελλάδα: εννοώ τους Διδασκάλους τού Γένους. Συνέβη όταν συνειδητοποίησαν την αξία και διεκδίκησαν τα δικαιώματα τής ζωντανής γλώσσας που μιλούσαν. Συνέβη όταν ένιωσαν ξανά περήφανοι για την καταγωγή και την ιστορία τους. Συνέβη όταν ένιωσαν την δύναμη τής πίστης τους και την οικουμενική σημασία τής Ορθοδοξίας και τού Πατριαρχείου. Συνέβη όταν αισθάνθηκαν την αξία τού πολιτισμού που δημιούργησε η Ελλάδα και που οι ίδιοι είχαν την υποχρέωση να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους. Συνέβη, τέλος, όταν ωρίμασε μέσα τους η σκέψη πως η ελευθερία δεν δωρίζεται ούτε «εκχωρείται» από τους ξένους· πως η ελευθερία κατακτάται με αίμα και θυσίες.

Δύο βάρδοι τού Νέου Ελληνισμού, ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Διονύσιος Σολωμός, οριοθετούν με τα λόγια τους την πνευματική διάσταση τής Επανάστασης τού 1821. Λιτά, επιγραμματικά και παραστατικά ο Διονύσιος Σολωμός (1798-1857) βάζει τον ποιητή να λέει στον Διάλογο με τον σοφολογιώτατο την γνωστή φράση «μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα;» Την ώρα που μαίνονται οι μάχες εναντίον των Τούρκων, μαζί με την ελευθερία απασχολεί τον εθνικό μας ποιητή ένα ισάξιο αγαθό, η γλώσσα των Ελλήνων. Κι από την άλλη μεριά, η ηγετική φυσιογνωμία τού Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833), διακηρύσσει ότι προϋπόθεση για την ελευθερία από τους Τούρκους και την αναγέννηση τής Ελλάδας είναι ο «φωτισμός» των Ελλήνων, η παιδεία. Τα λόγια τού Κοραή με το χαρακτηριστικό ύφος του σε σύνταξη και λεξιλόγιο:

«Τρόπον μεταβολῆς τῆς ῾Ελλάδος, ἀπὸ τὴν κατάστασιν εἰς τὴν ὁποίαν εὑρίσκεται τὴν σήμερον, οὔτ᾿ ἐστοχάσθην ποτέ, οὔτε στοχάζομαι δυνατὸν ἄλλον παρὰ τὴν παιδείαν. Αὐτὴ πρέπει νὰ ἐξαπλωθῇ περισσότερον. [ …] Παρὰ τῆς παιδείας τὴν αὔξησιν τρόπον ἄλλον θεραπείας εἰς τὰς πολυχρονίους σου πληγὰς μὴν ἐλπίσῃς νὰ εὕρῃς.» (σ. 313-5).

Για μια ακόμη φορά ο ρόλος τής Παιδείας στον φωτισμό και τον ξεσηκωμό τού Γένους των Ελλήνων να αποκτήσει την ελευθερία του δείχνει σε ποιον τομέα πρέπει να ρίχνει κατ’εξοχήν το βάρος της κάθε Πολιτεία και σε περιόδους ελευθέρου βίου: στην Παιδεία. Πάλι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μιλώντας στην Πνύκα προς τους νέους αφήνει μια τελευταία πνευματική παρακαταθήκη : «Να δοθείτε εις τας σπουδάς σας και να σκλaβωθείτε εις τα γράμματά σας.[…] Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, όπου ημείς ελευθερώσαμεν. Και για να γίνει τούτο πρέπει να έχετε ως θεμέλια τής πολιτείας, την ομόνοια, την θρησκεία […] και την φρόνιμον ελευθερία […]
***********
Η Κύπρος «με λογισμό και όνειρο» συνεορτάζει με την Ελλάδα την επέτειο των 200 χρόνων τής Ελληνικής Παλιγγενεσίας τού 1821. Έχει δε έναν πρόσθετο λόγο να συνεορτάζει στην ουσία της και να αποτιμά σε όλη της την έκταση την επέτειο αυτή λόγω των πληγών που έχει αφήσει ακόμη στο σώμα της η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους τής κυπριακής γης.
Τέλος: Μη ξεχνάμε. Οι Έλληνες πολεμήσαμε υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Υπέρ πίστεως. Θεμέλιο τής Πολιτείας η θρησκεία, κατά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ο συνδυασμός τής Παλιγγενεσίας και τού Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου, που συνεορτάζουμε, δείχνει το δίπολο αναφοράς τού Ελληνισμού όπου γης.

https://www.facebook.com/100014819679993/videos/1108470339656945

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή