Διαβάστε και κανένα βιβλίο!!!

by Times Newsroom 1
  • Γράφει ο Νίκος Χ. Λαγκαδινός

Αυτή την εποχή που παραμένουμε σε επιφυλακή (μάσκα, απόσταση κ.λπ.) λόγω των απαγορεύσεων της πολιτείας ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κοροναϊού, όλοι βγαίνουν στα ραδιόφωνα, στα τηλεοπτικά κανάλια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λένε τις προτάσεις τους για να “περάσει” άνετα ο καιρός. Μήπως πρέπει να σκεφτούμε και το διάβασμα. Όμως ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στο χρόνο τον έχει η τηλεόραση.

Πολλά τα τηλεοπτικά κανάλια, που εκμαυλίζουν τους “βαρεμένους” έγκλειστους και τους παρασύρουν στην τηλεθέαση. Και όπως ξέρουμε κάποιοι, τα προγράμματα της τηλεόρασης είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους για τα σκουπίδια. όμως, είναι η εικόνα που τραβάει…

Εγώ όμως θα πω για τα βιβλία, διότι, όπως έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ, όλος ο κόσμος ξέρει να διαβάζει.Ο πολλαπλασιασμός των αναγνωστών, είναι ο πολλαπλασιασμός των ψωμιών, Την ημέρα όπου ο Χριστός δημιούργησε αυτό το σύμβολο, διέβλεψε την τυπογραφία. Το θαύμα του είναι αυτό το εξαίσιο γεγονός. Να ένα βιβλίο! Μ’ αυτό θα θρέψω πέντε χιλιάδες, εκατό χιλιάδες, ένα εκατομμύριο ψυχές, όλη την ανθρωπότητα. Στον χριστό που κάνει το θαύμα των πεντακισχιλίων άρτων, υπάρχει ο Γουτεμβέργιος που δημιουργεί το βιβλίο. Ο ένας σπόρος προμηνύει τον άλλον.

Τι είναι το ανθρώπινο γένος από την αρχή των αιώνων; Τι όμορφα που το λέει ο Ουγκώ: Ένας αναγνώστης!!! Για πολύ καιρό συλλάβιζε, κι ακόμα συλλαβίζει. σε λίγο θα διαβάζει.

Αυτό το παιδί των έξι εκατομμυρίων χρόνων πήγαινε από την αρχή στο σχολειό. Πού;;; Μα, στη φύση!!! Και μη έχοντας βιβλίο να διαβάζει, συλλαβίζει το σύμπαν. Τα πρώτα γράμματα του τα έμαθαν τα σύννεφα, ο έναστρος ουρανός, τα μετέωρα, τα λουλούδια, τα θηρία, τα δάση, οι εποχές, τα φαινόμενα.

Ο ψαράς της Ιωνίας μελετάει το κύμα, ο ποιμένας της Χαλδαίας συλλαβίζει τ’ αστέρια. Ύστερα ήρθαν τα πρώτα βιβλία· υπέροχη πρόοδος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή