Η ΕΕ αποκλείει την πρόωρη ένταξη της Ουκρανίας

Η δήλωση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες νωρίς σήμερα το πρωί ανέφερε: «Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας». Ωστόσο, δεν αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του Κίεβου με σκοπό την ταχεία ένταξη στην ΕΕ.

by Times Newsroom

Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ απέρριψαν  το αίτημα του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι να ενταχθεί η χώρα του στην Ευρωπαική Ένωση το συντομότερο δυνατό.

Η δήλωση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες νωρίς σήμερα το πρωί ανέφερε: «Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας». Ωστόσο, δεν αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του Κίεβου με σκοπό την ταχεία ένταξη στην ΕΕ.

Οι 27 υποσχέθηκαν στην Ουκρανία να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς και να εμβαθύνουν τη συνεργασία προκειμένου να στηρίξουν την ευρωπαϊκή της πορεία. Ανέθεσαν επίσης στην Κομισιόν να εξετάσει την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, η ένταξη στην ΕΕ είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Ακόμη και αν η Επιτροπή της ΕΕ αξιολογήσει θετικά την αίτηση, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα , καθώς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα σε απάντηση στην ρωσικη εισβολή στη χώρα του.

Το ζήτημα του ρωσικού αερίου

Στη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ εξέτασαν τον τρόπο αντιμετώπισης της Ρωσίας. Κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου στις Βερσαλλίες, υπήρξε πάντως διαμάχη για την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία. Η Γερμανία αντιτίθεται στην απαγόρευση εισαγωγών, αλλά αρκετές χώρες δεν θεωρούν πλέον αυτή τη θέση ως βιώσιμη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση να σταματήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, προκειμένου να φέρουμε τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματίσουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισγιάνις Κάρινς. Η Πολωνία και η Λιθουανία τάχθηκαν επίσης υπέρ του εμπάργκο, προκειμένου η Ρωσία να στερηθεί την κύρια πηγή εισοδήματός και έτσι να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο  στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις έχουν σκοπό να πείσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο. Ταυτόχρονα, σημείωσε ωστόσο, ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επιπτώσεις στην Ευρώπη θα παραμείνουν «όσο το δυνατόν μικρότερες».

Η δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών Bruegel εκτιμά ότι οι χώρες της ΕΕ ξοδεύουν περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για φυσικό αέριο και σχεδόν 362 εκατομμύρια ευρώ για πετρέλαιο από τη Ρωσία. Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία καλύπτουν μάλιστα μεγάλο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με ρωσικές προμήθειες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή