Η ΕΕ καταδίκασε τη ρητορική των ηγετών της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Ο Σέρβος, μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε στο Μπρτσκο ότι η ανεξάρτητη Δημοκρατία Σέρπσκα είναι ο όρκος του και ότι ακολουθεί μια εθνική πολιτική που πρέπει να έχει ως στόχο το κράτος.

by Times Newsroom

«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την αρνητική και εμπρηστική ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από τους ηγέτες της Δημοκρατίας Σέρπσκα κατά τους εορτασμούς της 9ης Ιανουαρίου. Τέτοιες ρητορικές και ενέργειες έχουν αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων σε όλη τη χώρα και κλιμάκωσαν περαιτέρω τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση.

»Απειλούν τη σταθερότητα και την ευημερία της χώρας και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την προοπτική της ΕΕ, η οποία μπορεί να βασίζεται μόνο σε μια ενωμένη, ενοποιημένη και κυρίαρχη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι εορτασμοί στη Δημοκρατία Σέρπσκα- RS, δεν είναι επίσης σύμφωνοι με το Σύνταγμα της Β-Ε, όπως αποφάνθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», δημοσιεύτηκε στο N1 Sarajevo .

Τι είπε ο Ντόντικ

Ο Σέρβος, μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε στο Μπρτσκο ότι η ανεξάρτητη Δημοκρατία Σέρπσκα είναι ο όρκος του και ότι ακολουθεί μια εθνική πολιτική που πρέπει να έχει ως στόχο το κράτος.

«Ο σερβικός λαός έχει δικαίωμα στην ελευθερία και μια δημοκρατία. Οι Σέρβοι στο Μπρτσκο έχουν το δικαίωμα σε μια δημοκρατία και να ανήκουν στη Δημοκρατία Σέρπσκα. Αυτά είναι τα δικαιώματα που υπερασπιζόμαστε, και δεν αμφισβητούμε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν τα δικά τους. Όμως, δεν θα επιτρέψουμε την ιστορία ενός πολιτικού κράτους στο οποίο οι Σέρβοι θα πρέπει να γίνουν εθνική μειονότητα», είπε ο Ντόντικ στην ομιλία του στην Τελετή Ακαδημία στο Μπρτσκο με την ευκαιρία της Ημέρας της RS.

Είπε ότι οι Σέρβοι «δεν θα θέλουν τη Β-Ε στην οποία δεν έχουν λάβει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια», προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε αυτήν μόνο επειδή πρέπει να είναι εκεί.

«Μισούν τη Β-Ε γιατί διέλυσαν το Σύνταγμα και επέβαλαν πολλά πράγματα που δεν θέλαμε», είπε.

Παρέλαση στην επέτειο της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Η επέτειος της Δημοκρατίας Σέρπσκα τιμήθηκε με πανηγυρική παρέλαση στη Μπάνια Λούκα στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.700 άτομα,  παρουσία μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων. 

Η πλατεία Κράγινα είναι γεμάτη αστυνομία, αξιωματούχους της Δημοκρατίας Σέρπσκα, της Σερβίας, καθώς και  πολίτες που ήρθαν για να χαιρετίσουν την  τελετουργική παρέλαση.

rs.n1info.com

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή