Η ΕΕ καταδικάζει τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο της Ουγγαρίας

by Times Newsroom 1

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Ιρλανδία ήταν μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδίκασαν την Ουγγαρία, επίσης κράτος-μέλος, την Τρίτη για νέο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καθώς το μπλοκ επικεντρώθηκε ξανά στις δημοκρατικές εκτροπές στη Βουδαπέστη και τον εθνικιστικό σύμμαχό της, τη Βαρσοβία.

Ο νέος νόμος που απαγορεύει την «προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας» μεταξύ των ατόμων κάτω των 18 ετών παραβιάζει σαφώς τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας πριν από τις συνομιλίες με τους 27 ομολόγους της στην ΕΕ, εκφράζοντας βαθιές ανησυχίες ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία παραβιάζουν το κράτος δικαίου καταπατώντας ελευθερίες δικαστηρίων, ακαδημαϊκών και μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ ελέγχονται για περιορισμούς των δικαιωμάτων των γυναικών, των μεταναστών και των μειονοτήτων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πρωτίστως μια ενιαία αγορά ή μια νομισματική ένωση. Είμαστε μια κοινότητα αξιών, αυτές οι αξίες μας δεσμεύουν όλους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρώπης Μίχαελ Ροτ σε δημοσιογράφους πριν από μια συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Το Βέλγιο, η Ολλανδια και το Λουξεμβούργο συνέταξαν μια κοινή δήλωση που καταδικάζει τις τελευταίες νομικές αλλαγές υπό τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν ως «παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και μια κατάφωρη μορφή διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».

Ο Σουηδός υπουργός είπε ότι ο ουγγρικός νόμος ήταν «τρομερός», ο Ολλανδός συνάδελφός του κάλεσε τη Βουδαπέστη να την αναιρέσει, ενώ ο Ιρλανδός ομόλογός τους είπε ότι το εκτελεστικό τμήμα του μπλοκ θα πρέπει να καταθέσει μήνυση στο ανώτερο δικαστήριο της ΕΕ. Η Αυστρία δήλωσε ότι «είναι λάθος να εισαχθούν διατάξεις κατά των ΛΟΑΤΚ σε νομοσχέδιο που τιμωρεί την παιδεραστία.»

«Με ανησυχεί πολύ … Είναι λάθος αυτό που συνέβη εκεί και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Τόμας Μπερν της Ιρλανδίας. «Είναι μια πολύ επικίνδυνη στιγμή για την Ουγγαρία και για την ΕΕ».

Αντιμέτωποι με τις εκλογές του επόμενου έτους, ο Βίκτορ Όρμπαν έχει γίνει ολοένα και πιο ριζοσπαστικός στην κοινωνική πολιτική σε έναν αυτοαποκαλούμενο αγώνα για να προστατεύσει αυτό που χαρακτηρίζει «παραδοσιακές χριστιανικές αξίες από τον δυτικό φιλελευθερισμό».

Φτάνοντας στην συνάντηση την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι ο νόμος απευθύνεται μόνο σε παιδεραστές.

«Ο νόμος προστατεύει τα παιδιά με τρόπο που καθιστά αποκλειστικό δικαίωμα των γονέων να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό μέχρι την ηλικία των 18», είπε. «Αυτός ο νόμος δεν λέει τίποτα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ενηλίκων.»

Οι άλλοι υπουργοί εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία, καθώς και για ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη αναθεώρηση του δικαστικού σώματος από την Πολωνία.

Λέγοντας ότι τα πολωνικά δικαστήρια χρειάζονται μεταρρύθμιση, το κυβερνών κόμμα Νόμου & Δικαιοσύνης έχει εκδιώξει πολλούς κριτικούς δικαστές σε όλο το δικαστικό σώμα, με την εισαγωγή πιο ευέλικτων αντικαταστάσεων.

Με πληροφορίες από το Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή