Η ΕΕ ρίχνει στο τραπέζι την αναπτυσσόμενη δύναμη ταχείας αντίδρασης

Πιο κοντά στη συγκρότηση στρατιωτικής δύναμης έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

by Times Newsroom 1

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια στρατιωτική δύναμης περίπου 5.000 στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη συμφωνήσει σε πολλές από τις λεπτομέρειες.

Οι υπουργοί Άμυνας, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Σλοβενία, χαρακτήρισαν «φιάσκο» και «καταστροφή» την εκκένωση από το Αφγανιστάν κάνοντας έκκληση για ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο.

Η αποχώρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και η ταχύτητά του, καθώς και η βία και το χάος που έπληξαν τις προσπάθειες εκκένωσης των αμάχων, συγκλόνισαν τις κυβερνήσεις της ΕΕ οι οποίες αναζητούν έναν τρόπο να διεκδικήσουν τη στρατηγική αυτονομία του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής αυτονομίας.

Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει απαιτεί μια ισορροπία με τις δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί Άμυνας υποστήριξαν την προσπάθεια του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να δημιουργήσει μια «αναπτυσσόμενη δύναμη ταχείας αντίδρασης» με περίπου 5.000 στρατιώτες. Η δύναμη αυτή θα στοχεύει σε γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή