«Η Ελλάδα έγινε η δεύτερη πατρίδα μας»

Εδώ και 42 χρόνια, η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, βουλευτής των Φιλελευθέρων και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Μια αγάπη που κληρονόμησε και στα παιδιά της.

by Times Newsroom

Μαρί-Άγκες Στρακ-Τσίμερμαν. Ένα όνομα που για μη Γερμανούς ξεπερνά σε δυσκολία προφοράς ακόμη και μερικά ελληνικά, αλλά όταν το μάθεις, σου μένει αποτυπωμένο στη μνήμη. «Είμαι αθώα» λέει αφοπλιστικά ο κυρία Στρακ-Τσίμερμαν. «Οι αγαπημένοι μου γονείς μού έδωσαν διπλό όνομα και κάποια στιγμή παντρεύτηκα κάποιον με διπλό επίθετο. Και έτσι προέκυψε ο … γλωσσοδέτης». Αλλά στον κύριο Στρακ-Τσίμερμαν η Μαρί-Άγκνες χρωστά κάτι πολύ πιο σημαντικό. Την βαθιά και στέρεη αγάπη για την Ελλάδα. Εδώ και 42 χρόνια. Μια σχέση αγάπης, θαυμασμού, σχεδόν ερωτική με την ευρύτερη έννοια του όρου. Αλλά πώς συνέβη αυτό;

Ελλάδα, οικογενειακή υπόθεση

Η γερμανίδα βουλευτής το 1981 με το σύζυγό της στη Σύμη. 20 σχεδόν χρόνια αργότερα…

…. στο ίδιο νησί, στην ίδια καρέκλα με την ίδια αγάπη για την Ελλάδα

«Ο άνδρας μου ήξερε ήδη την Ελλάδα από προηγούμενα ταξίδια. Το 1980 με ρώτησε εάν θέλω να πάμε. Και πήγαμε αεροπορικώς στην Αθήνα. Και με το πλοίο κάναμε την κλασσική διαδρομή, Πάρος, Νάξος, Ίος, Σαντορίνη. Την επόμενη χρονιά διευρύναμε τον κύκλο με τα Δωδεκάνησα, επισκεφθήκαμε 12 νησιά, μικρά μεγάλα. Και ήρθε ο συναισθηματικός δεσμός με τη χώρα». ‘Ήταν μια δύσκολη μέρα αυτή που συναντηθήκαμε στο γραφείο της στο Ντίσελντορφ. Το ουκρανικό βρίσκονταν και πάλι στην ημερήσια διάταξη, το τηλέφωνό της χτυπούσε. Επαφές ονλάιν με συναδέλφους και συνεργάτες. Αλλά όλα αυτά απομακρύνονται, όταν μιλά για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα έχει γίνει στο μεταξύ οικογενειακή υπόθεση.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε 3 ενήλικα παιδιά. Από τη πρώτη μέρα της γέννησής τους τα πήραμε μαζί στην Ελλάδα. Και το φοβερό ότι οι δυο μου γιοι, που είναι τώρα 28 και 33, γιόρτασαν και οι δύο τα πρώτα γενέθλιά τους στην Ελλάδα. Σε όλη τους τη ζωή πηγαίνουν στην Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος γιος μου αρραβωνιάστηκε πρόσφατα, πήγαν με την κοπέλα του μαζί στην Ελλάδα, και όταν βρήκαν μια κατάλληλη παραλία, την αγαπημένη παραλία του γιού μου, της έκανε την πρόταση γάμου. Τώρα και τα εγγόνια μας πηγαίνουν κι αυτά με τους γονείς τους στην Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα που ήμουν στην Αθήνα αγόρασα σε γερμανικό βιβλιοπωλείο ένα παζλ της Ελλάδας. Το φτιάξαμε μαζί με τα εγγόνια μου για να μάθουν στην Ελλάδα πού βρίσκεται το κάθε τι».

Σε όλες τις δεκαετίες η βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων έχει επισκεφθεί την Ελλάδα με όλα τα μέσα. Με το αεροπλάνο, το αυτοκίνητο, το καράβι και με τη …. μηχανή της. Τρεις φορές. Η πρώτη ήταν το 2003 με το έναν γιό της, τότε 15 χρονών. Το 2010 πήγε με τον άλλο μέσω Βενετίας στην Ηγουμενίτσα. Αλλά το μακρύτερο ταξίδι το έκανε το 2015, αυτήν τη δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. 1600 χιλιόμετρα. «Το τρίτο ταξίδι ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, ο γιος μου είχε τη δική του μηχανή. Ήταν μια σκέτη ευτυχία. Από τη Γερμανία, Ιταλία και μετά με το πλοίο στην Ελλάδα. Και μετά με το πλοίο στα βάθη του Αιγαίου. Είχαμε πολύ τύχη με τον καιρό. Ήταν η εποχή του δημοψηφίσματος. Σε κάθε φανάρι κρέμονταν πανό με το πρόσωπο του Σόιμπλε και το ΟΧΙ. Στη Σάμο είδαμε πολλούς πρόσφυγες, ολόκληρες οικογένειες με άθλια φουσκωτά. Ήταν η περίοδος που ξεσπούσε το προσφυγικό. Το ταξίδι μας το 2015 ήταν συνδεδεμένο με πολλά συναισθήματα».

42 χρόνια Ελλάδα

Προσκεκλημένη σε εκπομπή υψηλής τηλεθέασης στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης ZDFΠροσκεκλημένη σε εκπομπή υψηλής τηλεθέασης στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης ZDF. Θέμα, η πολιτική άμυνας του FDP

Αλλά το ορμητήριο των πολλών τελευταίων χρόνων είναι η Πάτμος. Ένα ήσυχο νησί που προσφέρεται για ηρεμία και εξορμήσεις με ιστιοπλοϊκό σε διπλανά νησιά. Ησυχία που χρειάζεται η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν. Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές εξελέγη πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας. Η ζωή της άλλαξε, γιατί παλαιότερα είχε αφοσιωθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μέχρι και σήμερα είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Ντίσελντορφ και με αυτήν την ιδιότητα αγκάλιασε την ελληνική κοινότητα που ζει στη Βόρεια-Ρηνανία Βεστφαλία. Η προηγούμενη Γενική Πρόξενος Μαρία Παπακωνσταντίνου την προσκαλούσε με κάθε ευκαιρία και εκείνη ανταποκρινόταν. Τώρα όμως κάθε δεύτερη εβδομάδα βρίσκεται στο Βερολίνο. «Είμαι συνεχώς στους δρόμους. Ο άνδρας μου με στηρίζει, αλλιώς δεν θα μπορούσα. Τα παιδιά μας έχουν τη δική τους ζωή. Μπορώ να πω ότι τόσο ελεύθερη και ανεξάρτητη δεν ήμουν ποτέ».

Το όνομα Στρακ-Τσίμερμαν έπαιξε κάποια στιγμή μετά τις εκλογές για το υπουργείο Άμυνας. «Το είπε κάποιος δημοσιογράφος και όπως συνηθίζεται το πήραν κι άλλοι. Ξέρετε, τέτοιες ειδήσεις διαδίδονται πολύ εύκολα. Αλλά δεν τέθηκε ποτέ ως θέμα. Γιατί το FDP μετά τις εκλογές εστίασε στον πυρήνα των θεμάτων της, δημοσιονομικά, παιδεία, ψηφιοποίηση και δικαιοσύνη. Και πήρε και τα 4 υπουργεία. Και τώρα χαίρομαι που είμαι επικεφαλής στην Επιτροπή Άμυνας». Την ρωτώ για τα περιθώρια επιτυχίας της πρώτης στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία κυβέρνησης συνεργασίας 3 κομμάτων. «Θα επιτύχει, και μπορώ να πω ότι στόχος μας είναι άλλη μια τετραετία. Σε τρία χρόνια έχουμε και πάλι προεκλογική εκστρατεία, ο χρόνος περνά γρήγορα».

Μαρί-Άγκνες Στρακ-ΤσίμερμανΗ αγάπη για την Ελλάδα δεν έγινε συνήθεια, αλλά πάθος

42 χρόνια Ελλάδα. Με την ίδια αγάπη όπως και στην αρχή. Μια αγάπη που δεν έγινε συνήθεια, αλλά πάθος. Οικογενειακό. «Θα συνεχίσουμε, ως οικογένεια ή ξεχωριστά, να κάνουμε διακοπές στην Ελλάδα. Χωρίς να θέλω να υπερβάλω έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μας. Ντρέπομαι βέβαια που δεν μιλώ ελληνικά στο βαθμό που θα ήθελα. Αλλα αυτό δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην αγάπη μας. Ακόμη και τα παιδιά μου όταν ακούν για την Ελλάδα, λάμπουν τα μάτια τους».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή