Η εξέγερση της Τζίνα

Για πρώτη φορά στο Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 γίνονται τόσο μαζικές διαδηλώσεις που στρέφονται κατά του ιδεολογικού πυρήνα του καθεστώτος – Η κομβική μάχη στο «μέτωπο» του Ίντερνετ.

by Times Newsroom

Λίγες τρίχες από τα μαλλιά, που φαίνονταν κάτω από τη μαντήλα της 22χρονης Τζίνα, ήταν η αφορμή να σηκώσουν τα ρόπαλά τους και να την χτυπήσουν μέχρι θανάτου οι Αστυνομικοί της ισλαμικής Ηθικής…

Δεν ήξεραν, όμως, ότι το χτύπημά τους, μαζί με τον θάνατό της, θα φέρει και την έκρηξη ενός ηφαιστείου, που φαίνεται πως σιγοβράζει τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία και είναι έτοιμο να εκραγεί και να κατακάψει τον αυταρχισμό και την ισλαμοκρατία…

Το Ιράν εδώ και περίπου δύο βδομάδες ζει ίσως τη μεγαλύτερη εξέγερση που έχει γίνει από το 1979 και την επικράτηση της Ισαλαμικής Επανάστασης. Οι διαδηλώσεις φαίνεται ότι έχουν απλωθεί σε διάφορες πόλεις της επικράτειας, με επίκεντρο την Τεχεράνη. Οι νεκροί, από τα στοιχεία που μετά κόπων και βασάνων φτάνουν στη Δύση, μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν προσεγγίσει τους 100, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Πυκνώνουν και εντείνονται από το 2009 οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ισλαμικό καθεστώς στο Ιράν αντιμετωπίζει την οργή των εξεγερμένων πολιτών. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, όλο και πιο πυκνές και εντονότερες είναι οι εξεγέρσεις κατά του καθεστώτος.

Ήταν το 2009, όταν για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση οι ισλαμικές Αρχές της Τεχεράνης είδαν μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις σε όλη σχεδόν τη χώρα, με αφορμή τη νοθεία στις βουλευτικές εκλογές.

Κατά καιρούς, μικροεξεγέρσεις εθνοτικού και θρησκευτικού χαρακτήρα συμβαίνουν σε περιοχές όπου ζουν Κούρδοι ή και αλλού…

Τελευταία μεγάλη κοινωνική έκρηξη ήταν αυτή του 2019, όταν ο κόσμος στο Ιράν ξεχύθηκε στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για τη δραματική ακρίβεια στα καύσιμα.

Ποτέ, όμως, σε οποιαδήποτε από τις προηγούμενες εξεγέρσεις δεν αμφισβητήθηκε τόσο μαζικά και σε τόσο μεγάλο εύρος, όσο φαίνεται πως συμβαίνει τώρα, ο αυταρχικός ιδεολογικός πυρήνας της επανάστασης: ο ισλαμικός νόμος.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής

Η 22χρονη Τζίνα, Ιρανή κουρδικής καταγωγής, επισκέφθηκε την Τεχεράνη για πρώτη φορά στη ζωή της, προκειμένου να δει συγγενείς της που ζουν εκεί και να γνωρίσει την πρωτεύουσα του Ιράν, πριν μετακομίσει στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, όπου θα ξεκινούσε τις σπουδές της.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ βρισκόταν με τον 17χρονο αδερφό της και γυναίκες συγγενείς της έξω από έναν σταθμό μετρό, μια «Περίπολος Καθοδήγησης» της Αστυνομίας Ηθών διέκρινε ότι η 22χρονη δεν φορούσε όπως ορίζει ο ισλαμικός νόμος τα ρούχα της. Συγκεκριμένα, διέκριναν πως φορούσε τη μαντήλα με τρόπο τέτοιο, που φαίνονταν τρίχες από τα μαλλιά της.

Αγριεμένοι οι αστυνομικοί, προέβησαν σε σύλληψη της 22χρονης, ενώ ματαίως η ίδια και οι συγγενείς της προσπαθούσαν να εξηγήσουν πως ήταν η πρώτη φορά που επισκέπτονταν την Τεχεράνη και δεν ήξεραν ακριβώς πώς πρέπει να κυκλοφορούν…

«Θα την πάμε στο τμήμα, θα της εμφυσήσουμε τους κανόνες και θα την διδάξουμε πώς να φοράει το χιτζάμπ και πώς να ντύνεται», φώναζαν τα όργανα της ισλαμικής τάξης…

Άρχισαν να ξυλοφορτώνουν την ίδια και τους συγγενείς της. Χτύπησαν την 22χρονη με βία στο κεφάλι και την έσυραν τραυματισμένη στο περιπολικό, όπου την ξυλοφόρτωσαν και εκεί, καθ’ οδόν για το κελί… Στο περιπολικό, μάταια οι συγγενείς της προσπαθούσαν να πείσουν τους αστυνομικούς πως η Τζίνα δεν είναι καλά και πρέπει να πάει νοσοκομείο, εισπράττοντας την απάντηση ότι «προσποιείται»…

Μετά από αρκετή ώρα, και όταν συνειδητοποίησαν πως θα χρεωθούν έναν θάνατο από ξυλοδαρμό, την μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Λίγες μέρες μετά, η Τζίνα, όπως είναι το κουρδικό όνομα της Μάχσα Αμινί, άφησε την τελευταία της πνοή, αφού τα χτυπήματα που δέχτηκε ήταν τόσο βαριά, που την οδήγησαν στον θάνατο. Φυσικά οι ιρανικές Αρχές αρνούνται κάθε ανάμειξη και υποστηρίζουν πως ο θάνατός της είναι άσχετος με τα όσο έγιναν κατά τη σύλληψή της…

Η μάχη της προπαγάνδας

Οι λεπτομέρειες για το περιστατικό, που οδήγησε στον θάνατο της 22χρονης Μάχσα, έφτασαν στις Δυτικές χώρες, μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο βρήκε και επικοινώνησε με τον ξάδερφο της Μάχσα, που ζει στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ, η οποία συνορεύει με τον τόπο καταγωγής και διαμονής της Τζίνα στο κουρδικό Ιράν.

Στην περιοχή όπου ζει ο 34χρονος ξάδελφος της Μάχσα, Ερφάν Σαλίχ Μορτεζαΐ, εκτός από τους Κούρδους του Ιράκ που ζούσαν εκεί, έχουν διαφύγει και χιλιάδες άλλοι Κούρδοι του Ιράν, για να γλιτώσουν από το καθεστώς της Τεχεράνης που τους κυνηγά επειδή το αντιπολιτεύονται και αντιδρούν στον αυταρχισμό του ισλαμικού νόμου.

Γι’ αυτό εξάλλου, μόλις πριν από μερικές μέρες, η Τεχεράνη εξαπέλυσε επίθεση με στρατιωτικά μέσα και βομβαρδισμό περιοχών του ανατολικού Ιράκ όπου ζουν Κούρδοι, σκορπώντας τον θάνατο σε 13 τουλάχιστον ανθρώπους.

Φαίνεται πως το ισλαμικό καθεστώς είναι διατεθειμένο να ρισκάρει ακόμη και τις διπλωματικές σχέσεις που έχει με διάφορες χώρες της περιοχής, προκειμένου να μη χάσει τη μάχη της προπαγάνδας αναφορικά με τις εξελίξεις της εξέγερσης.

Μέχρι στιγμής, εν μέρει δείχνει να τα καταφέρνει. Οι ειδήσεις και οι πληροφορίες φτάνουν «με το σταγονόμετρο», αφού ελέγχονται από το καθεστώς.

Είναι ενδεικτικό ότι το συμπέρασμα για το εύρος των διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώραν στην επικράτεια του Ιράν εξήχθη από τις φιλοκυβερνητικές αντιδιαδηλώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις και τις οποίες η Τεχεράνη άφησε να βγουν προς τα έξω… Η απόφαση όμως του καθεστώτος να βγάλει τους πιστούς οπαδούς του στους δρόμους διαφόρων πόλεων, μαρτυρά ότι στις πόλεις αυτές γίνονται διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, αλλιώς δεν έχει κάποιο νόημα σε «ειρηνικές» πόλεις να δηλωθεί η στήριξη στο καθεστώς.

Το «μέτωπο» του διαδικτύου

Η αναφορά που γίνεται πιο πάνω, στις όλο και πιο πυκνές και έντονες εξεγέρσεις που στρέφονται κατά του καθεστώτος, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την εν πολλοίς αποτελεσματική προπαγανδιστική διαχείριση από μέρους των Αρχών, της τωρινής εξέγερσης.

Οι Αρχές στην Τεχεράνη έχουν «εκπαιδευτεί» καλά τα τελευταία χρόνια στο πώς να «μπλοκάρουν» την οργάνωση των εξεγερμένων αλλά και την εξαγωγή των ειδήσεων από τη χώρα, που έχει ως αποτέλεσμα να μαζικοποιείται το κύμα αλληλεγγύης.

Μια από τις πιο καθοριστικές κινήσεις των τελευταίων ημερών ήταν το «μπλοκάρισμα» του Instagram και του WhatsApp, δύο Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης που επιτρέπονται στο Ιράν.

Το «μπλοκάρισμα» των ΜΚΔ, όπως και οι συχνές διακοπές ρεύματος που βυθίζουν μεγάλες περιοχές της χώρας στο σκοτάδι και πετυχαίνουν επιπλέον τον «κλείσιμο» του διαδικτύου γενικώς, είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τη μάχη που δίνει το ισλαμικό καθεστώς προκειμένου να επικρατήσει στο «μέτωπο» του Ίντερνετ.

Το κομβικό αυτό «μέτωπο», από το οποίο εξαρτάται η οργάνωση της εξέγερσης αλλά και σε τεράστιο βαθμό η εικόνα που έχει ο έξω κόσμος γι’ αυτήν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και τη δυναμική που μπορεί να λάβει η αντίδραση στον πύρινα του καθεστώτος: τον ισλαμικό νόμο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή