Η Ισπανία έτοιμη να παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους και άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία

Η προσφορά των πυραύλων και των αρμάτων μάχης συζητήθηκε όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ταξίδεψε στο Κίεβο στις 21 Απριλίου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι , αλλά καθυστέρησε λόγω της πολυπλοκότητας της επιχείρησης

by Times Newsroom

Η Ισπανία είναι έτοιμη να παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους και άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, κάνοντας ένα ποιοτικό άλμα στη στρατιωτική της υποστήριξη προς το Κίεβο, ενάντια στη ρωσική εισβολή, γράφει η El Pais, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

«Αν μέχρι τώρα η Μαδρίτη είχε παραδώσει πυρομαχικά, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και ελαφρά όπλα στην Ουκρανία, τώρα προετοιμάζει την προμήθεια βαρέων όπλων, όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους και άρματα μάχης Leopard, αναλαμβάνοντας και την ουσιαστική εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού ώστε να μπορέσει να αναλάβει τη διαχείρισή τους» αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας ολοκληρώνει ήδη την παράδοση στο Κίεβο μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Shorad Aspide, τους οποίους ο Ισπανικός Στρατός έχει αντικαταστήσει με ένα άλλο πιο προηγμένο σύστημα. Η αποστολή αυτού του υλικού, που παράγεται από την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων MBDA, εκκρεμεί ενόψει των διαπραγματεύσεων με την αρμόδια επιτροπή στη Στουτγάρδη ,που είναι επιφορτισμένη με το συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Η ισπανική κυβέρνηση είναι επίσης πρόθυμη να παραδώσει στην Ουκρανία τα άρματα μάχης Leopard A4 που παραμένουν αποθηκευμένα για μια δεκαετία στη βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης του Ισπανικού Στρατού στη Σαραγόσα. Αυτές τα τανκς αποτελούν μέρος της παρτίδας 108 μεταχειρισμένων αρμάτων που πούλησε η Γερμανία στην Ισπανία το 1995, ως προοίμιο του συμβολαίου κατασκευής Leopard στην Ισπανία» προσθέτει η El Pais.

Πηγές του ισπανικού υπουργείου Άμυνας εκτιμούν ότι περίπου 40 άρματα θα μπορούσαν να αποκατασταθούν και να παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό.

Επιπλέον, η Ισπανία προσφέρθηκε να δώσει στην Ουκρανία οδηγίες στον στρατό της για το χειρισμό αυτών των αρμάτων μάχης. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί αρχικά στη Λετονία, όπου ο Ισπανικός Στρατός έχει αναπτύξει μια ομάδα 500 στρατιωτών με έξι άρματα μάχης Leopard 2E, στο πλαίσιο επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Σε δεύτερη φάση η εκπαίδευση των Ουκρανών στα τανκς θα γίνεται σε ισπανικό έδαφος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Αυτό το πρόγραμμα θα επέτρεπε την επιτάχυνση των σχεδίων προετοιμασίας του στρατού του Κιέβου για να εξοπλιστεί με ισχυρά άρματα μάχης με τα οποία θα αντιμετωπίσει το σύγχρονο ρωσικό T-90.

Η προσφορά των πυραύλων και των αρμάτων μάχης συζητήθηκε όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ταξίδεψε στο Κίεβο στις 21 Απριλίου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι , αλλά καθυστέρησε λόγω της πολυπλοκότητας της επιχείρησης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com