Η Ηθική της Ενσυναίσθησης Πυξίδα της Π.Φ.Π.Ο.

by Times Newsroom

Χιλιάδες ζώα διαφορετικών ειδών βρήκαν μαρτυρικό θάνατο ανάμεσα στις φλόγες στις πυρκαγιές σε όλη τη Ελλάδα. Οι εκκλήσεις για βοήθεια εισακούστηκαν από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, από φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις δείχνοντας ότι η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και το αίσθημα ενότητας  προσφέρουν λίγο φως σε τέτοιες ζοφερές καταστάσεις. Ατομα που διαμένουν στις περιοχές, υπεύθυνοι κοινοτήτων και χωριών έκαναν έκκληση για ζωοτροφές και προμήθειες νερού στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας» για τα ‘‘παραγωγικά’’ ζώα που επέζησαν. Πολλοί από τους συλλόγους μας αλλά και μεμονωμένοι πολίτες που παρευρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές αφού πιστοποιήσαν ιδίοις όμμασι την κατάσταση των ζώων επικοινώνησαν με την Περιφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδος για ενημέρωση και συντονισμό και στη συνέχεια ζήτησαν την στήριξη της ΠΦΠΟ.

Το ΔΣ της ΠΦΠΟ πρεσβεύοντας την ηθική εκτίμηση των άλλων ζώων με πυξίδα την ενσυναίσθηση ως ένα ρεαλιστικότερο τρόπο βοήθειας όλων των ειδών των ζώων αποφάσισε να ανταποκριθεί στην άμεση ανάγκη για να βοηθήσει ΄’παραγωγικά’ ζώα που θα πέθαιναν από την πείνα και τη δίψα προσφέροντας φάρμακα, ζωοτροφές και νερό. Αναγνωρίζουμε ότι η εκτροφή ζώων για την παραγωγή κρέατος παραβιάζει καταφανώς το δικαίωμα στη ζωή, καθώς και ότι κάθε χρήση ζώου από τον άνθρωπο παραβιάζει  τα δικαιώματα των ζώων και αγωνιζόμαστε θεσμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Επιβεβαιώσαμε από τις αρμόδιες αρχές ότι τα ζώα που βοηθήσαμε ήταν κυρίως από μονάδες γαλακτοπαραγωγής και δεν προορίζονταν για σφαγή, και ότι δεν έχει ζητηθεί επί της παρούσης πρωτόκολλο σφαγής όπως κοινώς ονομάζεται.  Η βοήθεια μας φυσικά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά τα ζώα αλλά τα σωματεία μας και οι εθελοντές μας ανακούφισαν, περιέθαλψαν και διέσωσαν πολλά άλλα ζώα όπως σκυλιά, γάτες, άλογα, αγελάδες, πουλιά, κουνέλια, χελώνες κτλ.

Πιστεύουμε ότι η ηθική της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την αποδοχή της διεύρυνσης της ηθικής κοινότητας, ούτως ώστε να περιλαμβάνει όλα τα είδη ζώων και σύμφωνα με αυτή την πεποίθηση πράττουμε. Παρόλα αυτά αντιλαμβανόμαστε τις ιδεολογικές ενστάσεις αυτής της απόφασης μας και δεν κρύβουμε ότι προβλημάτισαν το ΔΣ, ωστόσο σε περιόδους άμεσης ανάγκης προτεραιότητα για εμάς έχει το κάθε ζώο, το κάθε άτομο που μπορούμε να βοηθήσουμε τη δεδομένη στιγμή ανεξάρτητα από τον τελικό προορισμό του.

Υποστηρίζουμε τον βιγκανισμό και τα δικαιώματα των ζώων ως επιτακτική ανάγκη, επισημαίνουμε όμως ότι η επιλογή ενός κανόνα που εφαρμόζεται ανεξαιρέτως σε κάθε κατάσταση μπορεί να είναι πρακτικά πολύ δύσκολη γι΄ αυτό και πιέζουμε θεσμικά χρησιμοποιώντας το νομικό πλαίσιο που αφορά την ευζωία όλων των ειδών των ζώων όταν εντοπίζονται παραβιάσεις. Ο απώτερος στόχος μας είναι η καθιέρωση των δικαιωμάτων των ζώων, η ολική απελευθέρωση τους αλλά και η μη εκμετάλλευση τους για κανένα ανθρώπινο σκοπό και συμφέρον. Σε μελλοντικό δελτίο απολογισμού θα αναφέρουμε όλες τις δράσεις μας για τα πυρόπληκτα αναλυτικά καθώς ακόμα ασχολούμαστε με τις παρούσες ανάγκες.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους που με δυνατό αίσθημα αλληλεγγύης δώσατε ανάσα στο έργο στήριξης της Π.Φ.Π.Ο.

Η ΠΦΠΟ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΌ ΘΑΝΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΖΩΩΝ. ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥΣ KAI ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΗΝΥΣΗΣ.

Η απουσία ενός εθνικού επιστημονικού, συντονιστικού φορέα για τον σχεδιασμό πολιτικής και στρατηγικής για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, ο οποίος να συνδέεται με την επιχειρησιακή πράξη αλλά και η έλλειψη ενιαίου Εθνικού Σχεδίου Προστασίας από τις πυρκαγιές δασών και υπαίθρου το οποίο να ολοκληρώνει τις αρμοδιότητες και τον ρόλο όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα θέματα της διαχείρισης των πυρκαγιών είναι γεγονός και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Για τον επίσημο απολογισμό περιμένουμε την έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής που έχει συσταθεί με την Πρωθυπουργική Απόφαση Υ60 (ΦΕΚ 3937/Β/2018) για την ανάλυση των
υποκείμενων αιτιών και τη διερεύνηση των προοπτικών διαχείρισης των μελλοντικών πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα.

Με εκτίμηση,

το ΔΣ της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Όταν τα βάσανα ενός άλλου πλάσματος σας κάνουν να αισθάνεστε πόνο, μην υποτάσσεστε στην αρχική επιθυμία να φύγετε, αντίθετα, πλησιάστε, όσο πιο κοντά μπορείτε σε αυτό που υποφέρει και προσπαθήστε να το βοηθήσετε. ”

Λέων Τολστόι

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Χοακίν Φίνιξ,  vegan ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων δίνει νερό σε γουρούνια για να τα ανακουφίσει στο δρόμο για το σφαγείο και στις υπόλοιπες βρισκόμενος σε επαγρυπνία του Animal Save Movement.

πηγή: pfpo.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή