Η Κίνα αρνείται ότι δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά

Επρόκειτο για συνηθισμένο έλεγχο διαστημικών σκαφών

by Times Newsroom 1

Η Κίνα διέψευσε ότι δοκίμασε μια νέα διαστημική δυνατότητα, εκτοξεύοντας υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά, επιμένοντας αντίθετα ότι επρόκειτο για συνηθισμένο έλεγχο διαστημικών σκαφών.

Την είδηση για την εκτόξευση ανέφερε ρεπορτάζ των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ότι κατά τη δοκιμή που έγινε τον Αύγουστο, εκτοξεύθηκε πύραυλος ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή, που έκανε τον γύρο της Γης σε τροχιά προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε κατά 32 χιλιόμετρα και πλέον.

Το ρεπορτάζ των FT προκάλεσε ανησυχία στην Ουάσινγκτον, όπου φέρεται να αιφνιδιάστηκαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ έρχεται σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανησυχία για τις πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο γρήγοροι και ευκίνητοι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, δήλωσε σε ότι πραγματοποιήθηκε μια δοκιμή ρουτίνας για την επαλήθευση διαφόρων τύπων επαναχρησιμοποιήσιμης τεχνολογίας διαστημικών σκαφών.

«Δεν ήταν πύραυλος, αλλά διαστημόπλοιο», είπε. «Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη μείωση του κόστους της χρήσης διαστημικών σκαφών», εξήγησε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλές χώρες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές στο παρελθόν. Όταν ρωτήθηκε αν το ρεπορτάζ των Financial Times ήταν ανακριβές, απάντησε «ναι».

με πληροφορίες από BBC

Φωτογραφία αρχείου

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή