«Η κορυφή του παγόβουνου»: Τι λένε Ευρωβουλευτές για το σκάνδαλο διαφθοράς

Οι συλλήψεις της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μέλη του Κοινοβουλίου και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ζητούν την άμεση βελτίωση της εποπτικής λειτουργίας και τη διαφάνεια στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

by Times Newsroom

Το σκάνδαλο του Κατάρ θα μπορούσε να είναι «η πιο κραυγαλέα υπόθεση» διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια, επισήμανε, μιλώντας στο Politico, ο επικεφαλής της MKO Διεθνούς Διαφάνειας, Μίσιελ βαν Χάλτεν. «Το Ευρωκοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα ατιμωρησίας… με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης (ή μάλιστα οποιασδήποτε) εποπτείας για τη δεοντολογία», επεσήμανε.

Ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Νομικής στο College de l’ Europe της Μπριζ μίλησε για «το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο για την ακεραιότητα της ΕΕ στην ιστορία της».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι το σκάνδαλο αυτό είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μια «συσσώρευση σκανδάλων» θα δημιουργούσε την κατάλληλη πολιτική ώθηση για ένα ανεξάρτητο σύστημα εποπτείας.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ, συμπρόεδρος της διακομματικής ομάδας του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, χαρακτήρισε την υπόθεση ως ένα από τα «πιο σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς στις Βρυξέλλες τις τελευταίες δεκαετίες».

Μπορέλ: «Πολύ ανησυχητική» η έρευνα για διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο

Η απόφαση του Βελγίου να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων προσώπων, που φέρονται να δέχθηκαν χρήματα και δώρα από ένα κράτος του Κόλπου για να επηρεάσουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «πολύ ανησυχητική», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σίγουρα τα νέα είναι πολύ, πολύ ανησυχητικά», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η έρευνα δεν στρέφεται εναντίον κανενός μέλους της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ. Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για τη σχέση με το Κατάρ, αλλά και σχετικά με τις συνέπειες, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι δεν είναι «δικαστής».

«Δεν υπάρχει τίποτε ούτε καμιά αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ούτε από τις αντιπροσωπείες», δήλωσε.

«Γίνονται ενέργειες από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις ενέργειες» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

ΥΠΕΞ Ιρλανδίας: «Επιβλαβής» η έρευνα για διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο

Η απόφαση του Βελγίου να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων προσώπων ότι δέχθηκαν χρήματα και δώρα από κράτος του Κόλπου για να επηρεάσουν αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «είναι επιβλαβής» για το θεσμό, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

«Είναι επιβλαβής. Πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως», δήλωσε ο Κόβενι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Είναι ένα σκάνδαλο σχετικά με το οποίο χρειάζεται να φέρουμε στο φως την αλήθεια ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com